Zoals u misschien  wel weet zijn er weer een aantal van onze gemeente leden naar de partner gemeente geweest in Ruse nl. ds Schuil, Kees en Lies Matthijsse en Sieta Oosterhof Kampen .  Het doel van de reis was kennismaken met de projecten die  Martin Ivanov vorig jaar presenteerde  op de gezamenlijke BBQ avond in de Weme .

Tevens was er een bezoek gepland aan  de Universiteit waar Father Dobromir les geeft. Zaterdag 14 mei werden we in Ruse verwelkomd door bekende gezichten.  Father Stefan, Martin Ivanov, Eli en Didi stonden ons op te wachten bij de kerk in Ruse. Het was een soort ”thuiskomen”.

'Thuiskomen' in Rousse

‘Thuiskomen’ in Rousse

Als eerste mochten we de tuin bekijken waar alle bloemen en plantjes stonden die meegenomen waren uit verschillende tuinen in Dalen.  We werden ondergebracht in gastgezinnen. In de namiddag gingen we naar het klooster van Father Georgi en monnik Simeon. Hier waren heel veel mensen aanwezig om ons te begroeten vanuit het nabij gelegen dorp maar ook mensen uit Ruse. In dit klooster zijn renovatiewerkzaamheden gestart. Het klooster ligt afgelegen bij een natuurlijke waterbron. Tijdens de overheersing van het communisme is dit klooster verwoest en nu is men bezig dit klooster weer op te bouwen. Als eerste is een kleine buiten kapel gebouwd. Hier hebben met elkaar de eerste kerkdienst gevierd.

Het is heel warm om samen met elkaar zo het geloof te beleven en te vieren. Daarna hebben we met elkaar gegeten.  De volgende dag zijn we naar de kerk gereden waar Father Dobromir de  dienst leidde . De kerk was vol met mensen. Het was een sfeervolle en  warme dienst.  In de Oosters Orthodoxe kerk viert men de opstanding van Christus de weken tot aan Pinsteren. Men begroet elkaar met de woorden ‘Christus is opgestaan’. Het is een bijzondere ervaring. Ook hier hebben we met elkaar gegeten. Daarna hebben we een zeer oud klooster bezocht. Father Dobromir, Father Stefan en Father Georgi begonnen in de kerk spontaan te zingen. Verder hebben we de kapel van Father Dobromir bezocht. De fresco’s en de ikonen zijn gemaakt door studenten van de universiteit. Wat bijzondere aansprak waren de 7 ikonen van de schepping . Father Dobromir woont met  zijn gezien in Veliko Tarnavo. Op het plein in de stad was een culturele middag met zang en dans. In de namiddag hebben we een bezoek gebracht aan het dorp waar Father Dimitrov een soort zondagschool heeft opgezet voor gehandicapte kinderen. De leeftijd van de kinderen  is van 0 tot 23 jaar. De meeste kinderen zijn meervoudig gehandicapt en zijn achtergelaten door hun ouders.  Onze zondagschool kinderen hadden 2 tafelkleden gemaakt met tekeningen over het thema:  Hoop.

Ds Schuil overhandigde de kleden. De kinderen waren erg blij ons te ontmoeten. Zij hadden ook een  grote tekening gemaakt met al hun handen er op. Bij het voorlezen van hun eigen naam gingen de kinderen staan.  Het was een  emotioneel moment om de dankbaarheid en de vreugde van deze kinderen  te ervaren. Ze hebben vol trots een tweetal liederen voor ons gezongen en tevens hadden ze voor ons banitska gebakken. In het gesprek wat we met Father Dimitrov hadden gaf hij aan dat het voor hem belangrijk is de kinderen te laten weten dat ze niet alleen zijn op deze wereld.  Dit wil hij hen graag meegeven in de zondagschool. Tevens gaf hij aan, om de kinderen te kunnen  begeleiden en te verzorgen zij afhankelijk zijn van ondersteuning van buiten af. Zo krijgen ze steun van de   Petrus Andreas stichting uit Oostenrijk.  Het meeste wordt gedaan door vrijwilligers vanuit de kerkelijke gemeente maar professionele hulp kan niet door vrijwilligers worden gegeven. Sommige gemeenteleden hebben een kind “geadopteerd”. Deze adoptie houdt in dat ze het kind bezoeken en proberen een soort familie voor het kind te zijn etc. Toen we terug reden naar Ruse waren we onder de indruk.

Bezoek aan het klooster St. Marina

Bezoek aan het klooster St. Marina

‘s Avonds hebben we nog met de gastgezinnen gegeten. Op maandagmorgen had Eli een ontbijt gemaakt bij haar thuis. Daarna zijn we naar de Nikolaus Kerk , de thuishaven van de gemeente, gegaan. Hier hebben we met elkaar een kleine afscheidskerkdienst gevierd. Daarna was er  een interview met  de Bulgaarse TV gepland .Father Stefan  werd geïnterviewd en ds. Schuil , Sieta Oosterhof Kampen en Lies Matthijsse.  Men wilde weten wat de reden was dat er contact gelegd was met deze gemeente in Ruse, wat kerk zijn in Nederland betekend,  wat de Diaconie doet enz.  Er zal een link via internet worden gezonden om het interview te kunnen bekijken. De Nikolauskerk is prachtig gerestaureerd. Aan de buitenkant  van de kerk waren  de 2 iconen  die door Father Dobromir gemaakt zijn.

Interview Bulgaarse Televisie

Interview Bulgaarse Televisie

Na een gezamenlijke lunch hebben we afscheid van elkaar genomen. Er werd ons op het hart gedrukt om vooral de groeten te doen aan de kerkelijke gemeente in Dalen en te benadrukken dat zij het bezoek aan ons dorp heel erg mooi en warm hebben gevonden.  Vooral het contact met de gemeenteleden had veel indruk gemaakt. In de namiddag zijn we naar Veliko Tarnovo gereden en hebben de universiteit van Father Dobromir bezocht waar studenten bezig waren met leren schilderen van de fresco’s en het maken van houtsnijwerk voor de iconostase. Heel bijzonder om dit mogen zien. Father Dobromir is bereid om zo mogelijk een workshop te geven in Dalen.

We hebben genoten van onze reis naar Ruse en willen hierbij de hartelijke groeten overbrengen van Father Stefan, Father Dobromir, Father Georgi, Father Dimitrov, Eli en Didi en Martin Ivanov.

Sieta Kampen