De veertigdagentijd is voor veel christenen een tijd van bezinning en vasten. De 40dagentijd-kalender ‘Zet een stap naar de ander’  kan daarbij een gids zijn.

De veertigdagentijd loopt tot Stille Zaterdag. Vanaf Aswoensdag zijn er veertig vastendagen, waarbij de zondagen niet worden meegerekend.

Veel christenen vasten in de veertigdagentijd. Zij onthouden zich in deze periode van bepaalde gewoontes zoals alcohol, drinken,snoepen, maar ook bijvoorbeeld televisie  kijken of het gebruik van sociale media. Vaak wordt het geld dat daarmee wordt uitgespaard aan een goed doel gegeven.

Er is binnen het protestantisme geen expliciete gezamenlijke traditie van vasten. Het wordt op individuele basis gedaan of door kleine groepen, binnen kerkelijke gemeenten.

40dagentijdkalender: Zet een stap naar de ander

Voor dummies

De kalender ‘Zet een stap naar de ander’ leidt lezers door de 40dagentijd, met telkens op de zondag een meditatief moment, en op de maandag de stap die mensen gezet hebben om iets te veranderen in hun leven.

Op de dinsdag worden verschillende soorten wandelingen beschreven, die mensen kunnen aanzetten om zelf stappen te zetten. Zo wordt bijvoorbeeld aandacht gevraagd voor de wandelingen met daklozen, die worden georganiseerd door Utrecht Underground en Amsterdam Underground.

De stap die predikanten zetten om ‘kerk naar buiten’ te zijn, staat centraal op de woensdag, en op de donderdag een gebed of gedicht. Op de vrijdag gaat het om bezinning over de veertigdagentijd of Pasen, en op de zaterdag om projecten van Kerk in Actie die deze veertigdagentijd centraal staan. Elke dag heeft een bijbeltekst om verder te lezen.

Deze kalender is te bekijken via het Menu Beleving <40Dagentijd-kalender>

 

Bron: Website Protestantse Kerk Nederland