Dorcas Voedselactie

Van 30 oktober tot en met 6 november 2016 wordt voor de eenentwintigste keer de Dorcas Voedselactie gehouden. Op ruim duizend locaties in Nederland – in supermarkten, kerken en scholen – zamelen duizenden vrijwilligers samen met consumenten voedsel en geld in voor de allerarmsten in Oekraïne, Moldavië, Albanië en Roemenië.

Voor onze kerk betekent dit dat de collecte voor de diaconie, op zondag 23 oktober, in zijn geheel voor de Dorcas voedselactie is.

Van het ingezamelde voedsel worden voedselpakketten samengesteld, bestemd voor kwetsbare mensen in Oost-Europese gemeenschappen. Het ontvangen van een voedselpakket is voor hen een enorme bemoediging en een aanvulling op hun sobere maaltijden. De pakketten maken onderdeel uit van de lokale zorg die aan deze kwetsbare mensen wordt geboden. Zo ontvangen de negenjarige Zamir en zijn familie uit Albanië regelmatig een voedselpakket. Het gezin heeft momenteel een onzeker inkomen en leeft onder druk. Het pakket geeft hun een praktische steun in de rug en zorgt elke keer weer voor een glimlach op het gezicht van Zamir.

dorcas2

Het doel

Het doel van de Dorcas Voedselactie is om mensen in nood en bittere armoede te voorzien van voedsel voor nu én voedsel voor later. ‘Voedsel voor nu’ bestaat uit voedselpakketten en ‘voedsel voor later’ uit opleidingen, trainingen en begeleiding om in de toekomst zelf brood op de plank te krijgen. Hiervoor zamelen duizenden vrijwilligers voedsel en geld in. De opbrengst van de Dorcas Voedselactie komt ten goede aan arme mensen in Oost-Europa en Afrika.

In 1995 organiseerde Dorcas deze actie voor de eerste keer, sindsdien is de Dorcas Voedselactie uitgegroeid tot een jaarlijkse actie waarbij duizenden vrijwilligers concreet bijdragen aan armoedebestrijding. De actie concentreert zich rond kerken, scholen, supermarkten en andere bedrijven.

De Dorcas Voedselactie slaat een brug tussen arm en rijk. Veel mensen in Nederland ervaren tijdens de actie iets van de nood en de armoede in de wereld: de mensen die een extra boodschapje doen, de vrijwilligers die voedsel inzamelen, de chauffeurs die de voedselpakketten transporteren en de donateurs die bijdragen aan de transporten en de voedselzekerheidsprojecten van Dorcas. De mensen die een voedselpakket ontvangen, een training of begeleiding op de arbeidsmarkt krijgen, merken dat er ergens anders in de wereld iemand is die aan hen denkt.

dorcas3

Duurzame hulp

Samen met haar lokale partnerorganisaties werkt Dorcas ook aan duurzame oplossingen voor de armoedeproblematiek in verschillende gemeenschappen in Oost-Europa en Afrika. Het geld dat tijdens de voedselactie ingezameld wordt, wordt besteed aan projecten die erop gericht zijn om mensen hun eigen inkomen te laten verdienen. Een groot probleem is vaak dat er geen werk te vinden is of dat mensen geen goede of relevante opleiding hebben gehad. Daarom ondersteunt Dorcas de mensen in haar projecten met vaktrainingen en microkredieten. Met de regelmatige inkomsten die dat de deelnemers oplevert, kunnen zij zelf zorgen voor brood op de plank. Zo zorgt de Dorcas Voedselactie voor voedsel voor nu en voedselzekerheid voor later!

 

dorcas4