We zijn begonnen met het maken van plannen voor de komende periode. We willen graag weer een uitnodiging sturen naar Ruse om in april een aantal mensen uit te nodigen. Als de   plannen hiervoor bekend zijn zullen we deze via de Zandloper aan u laten weten. Onlangs ontvingen we onderstaande brief uit Bulgarije naar aanleiding van het bezoek van een gezin uit Ruse.

Groeten aan de gemeente in Dalen

Alweer een tijdje voorbij sinds ons bezoek aan Holland, maar onze herinneringen zijn nog steeds helder en warm. Mijn gezin en ik hadden een prachtige tijd in Dalen. We missen het dorp, maar nog het meest de mensen. Van de Bulgaarse bezoekers die ons al voorgingen hoorden we al de mooie verhalen en de geweldige indruk die ze van Holland hadden. Toch konden we niet bevatten waarom Nikolai altijd zo graag naar Dalen wilde, en wat Eleonora zo fascinerend vond aan een dorp in Nederland. Maar nu hebben we de antwoorden! Dus, wat zijn onze indrukken nadat we een paar dagen jullie gasten mochten zijn?

Allereerst, we waren gecharmeerd van de natuur en de omgeving. Veel gras, prachtige tuinen, mooie bomen en planten, mooi aangelegd en onderhouden. We hebben wat ideeën voor tuinen meegenomen naar Bulgarije. Het landschap was prachtig. We hebben genoten van de

fietstocht in de landelijke omgeving. Daarnaast waren we onder de indruk van de huizen. Zoals jullie gezien hebben wonen wij in appartementen, en we hebben niet veel mogelijkheden voor architectuur of aanpassingen. De huizen in Dalen zijn echt prachtig, de combinatie van knusheid en praktische en stijlvolle inrichting sprak ons aan. Alles bij elkaar zorgt voor een prettige sfeer die we meteen voelden. Sommige huizen zien er echt uit zoals in de sprookjes, vooral die met rieten dak.

Verder hebben we genoten van het eten! De typische Hollandse gerechten waren heerlijk, en ook bij Petrus thuis was het ontbijt rijk en gevarieerd. Het was ook goed om te zien hoe het eten werd klaar gemaakt, en de deelname van de mensen in het proces. De verschillende soorten brood waren erg smaakvol, en ook de romige soepen waren heerlijk, ze zijn heel anders dan we gewend zijn in Bulgarije.

En Dalen vonden we een mooi en fascinerend dorp. We waren ervan onder de indruk  dat er zoveel is behouden van de tradities, cultuur, stijl, architectuur en geestdrift. Waarschijnlijk zag Dalen er 50 jaar geleden niet veel anders uit. Het hele dorp is aangepast aan de moderne tijd, zonder iets van het authentieke karakter te hebben verloren.

Maar bovenal hielden we van de MENSEN! Zoals ik al zei tijdens de kerkdienst, het woord KERK vertaald uit het Grieks betekent GEMEENSCHAP. En wij hebben die gemeenschap ervaren, mensen die samen delen, communiceren, zorgen voor elkaar en graag samen zijn. We hebben dezelfde geest gevoeld die we in onze eigen kerk ervaren, voor ons het bewijs dat het Christendom nog steeds leeft, en het werpt dezelfde vruchten af in zowel Bulgarije als Nederland. In de heilige liturgie die wij zondags volgen is een tekst die wij vaak herhalen:

 

Laten wij ons leven in dienst stellen van elkaar en in Jezus Christus. Als wij ons leven in dienst stellen van onze naasten en de mensen van de gemeente, dan

vinden wij zin, blijdschap en voldoening.”

Emillyan, Teodora, Victor en Maria (het gezin Enevi)

Ruse, Bulgarije

 

Centrum stad Rousse