6e nieuwsbrief, Zondag 8 oktober

Samen Verder Bouwen Weeshuis/Dokterspost  Gambia.

 

Uitleg sponsoring per maand.

 

Bijna vanaf het eerste contact met het Weeshuis ondersteunen we hen met ongeveer € 125,00 per maand wat gebruikt word om een goede maaltijd te bereiden voor iedereen. Dit geld probeerden we bij elkaar te krijgen door allerlei acties. Stroopwafels verkopen, op zomermarkten staan en daar spullen verkopen die we gekregen hadden, donaties vragen  en ga zo maar door. Omdat het steeds maar onzeker was of we het weer zouden halen zijn we bijna 3 jaar geleden gestart met een nieuwe actie.

We hebben nu een aantal sponsoren die € 1,00 of meer per maand naar een rekeningnr. overmaken.

Ongeveer eens per 3 maand stuur ik dan een verslagje met foto’s naar elke sponsor. Ook zit hierbij een Excel bijlage waarin iedereen kan zien wie wat doet, en ook hoeveel we naar Fatou doen per maand. We zijn hier heel transparant in en zo kan iedereen zien dat er geen enkele cent of rijstkorrel aan de welbekende strijkstok blijft hangen. Door deze opzet hebben wij veel meer rust en tijd gekregen zodat we onze energie weer in andere projecten kunnen steken. ( wachtruimte, spoelkeuken en nu nieuw bouw dokterspost/ziekenzaal).

Mocht u interesse hebben om dit ook te steunen dan geven wij jullie graag indien nodig meer tekst en uitleg. Als u me een mailtje stuurt dan kan ik het laatste verslag naar u toe sturen zodat u een indruk krijgt hoe het werkt.  T.mennink@kpnplanet.nl     Tel. nr. : 06-51157545

Dagje strand.

Elke keer als we in Gambia zijn dan nemen we alle meisjes en begeleiding een dag mee naar het strand. Dit vind iedereen een geweldige dag en wij misschien nog wel het meest. De eerste keer wisten we zelf niet wat ons overkwam. Het weeshuis ligt hemelsbreed ongeveer 10 km vanaf het strand. Toen we aankwamen durfden geen van de meisjes zelfs maar in de buurt te komen van het water. Ze hadden nog nooit zee gezien, wat wij ons niet kunnen voorstellen. Ze waren zelfs nog nooit uit geweest en iedereen is al gelukkig als ze binnen de muren van het weeshuis kunnen zijn daar dit veilig en vertrouwd  voelt. Als we tegenwoordig gaan, is het een groot feest. De gehele dag wordt er gespeeld met ballen, zand, touwtjes springen enz. Wij geven Fatou van tevoren geld en zij zorgt er dan voor dat het ontbijt rond 11.00 uur op het strand wordt gebracht net als de lunch rond 16.00 uur. Tussen de bedrijven door trakteren we dan ook nog vaak op koekjes en snoep en de laatste paar keer hebben we zelfs wat mensen kunnen regelen die op de bekende Afrikaanse trommels er helemaal een feest van maakten.

We zijn dan in totaal met ongeveer 70 a 80 personen de gehele dag op het strand en na afloop horen we van Fatou dat bijna iedereen om een uurtje of 7 s ’avonds  op bed ligt. Elke keer als we er zijn worden we aangeschoten door de meisjes met de vraag of we deze keer ook weer gaan.  De kinderen de gehele dag zien spelen en de mogelijkheid om kind te zijn geeft ons enorm veel voldoening en energie zodat het helemaal geen belasting vormt om dit steeds weer te organiseren. Om een indruk te geven wat dit betekent voor de kinderen zeggen de foto’s genoeg denk ik.

Kosten? Ongeveer € 125,00 compleet voor een onvergetelijke dag. Soms krijgen we hiervoor een kleine donatie maar meestal bekostigen wij dit zelf. (dit komt dus niet uit bovengenoemde sponsoring).

Met vriendelijke groet;

Tieme en Tina

 


5e nieuwsbrief, Zondag 1 oktober

Samen Verder Bouwen Weeshuis/Dokterspost  Gambia.

 

Veranderingen afgelopen 6 jaar.

In de ruim zes jaar dat wij bij het weeshuis van Fatou komen zijn er al diverse dingen verbeterd. De grootste verandering is natuurlijk de eerste levensbehoefte namelijk het eten voor iedereen. Zoals al eerder vernoemd bestonden de maaltijden van iedereen uit zeer eenzijdig voedsel tot gekookt afval maïs aan toe. Hiervoor zijn we een sponsoractie begonnen om elke maand Fatou met een leuk bedrag te ondersteunen.  Hierover in de volgende nieuwsbrief meer.

Sanitaire voorzieningen.

In de sanitaire voorzieningen is in de jaren een hele stap voorwaarts gemaakt. De toiletten bestonden eerst uit een ruimte met daarin een gat in de vloer. Door de stichting “ Bennie helpt Gambia” zijn toiletpotten opgestuurd die vrij kwamen tijdens een renovatie op het  Ponypark Slagharen waar ik toen werkzaam was. Aangevuld met vloer en wandtegels geeft dit een enorme verbetering voor de hygiëne. De ruimtes zijn nu zelfs voorzien van stromend water, de toiletpotten zijn aangesloten op een soort  septic tank welke 1 x per jaar worden geleegd en het geheel is nu prima schoon te houden.

 

Slaap gelegenheid.

Enkele jaren geleden sliepen de meisjes op een heel dun stukje schuim zo op kale betonnen vloer. Dit was natuurlijk niet erg bevorderlijk voor de gezondheid.  S ’nachts had menigeen last van kou, vocht en allerlei ongedierte. Tijdens het rondneuzen op marktplaats viel ons oog op een aanbieding van Camping het  Kuierpadtien in Wezuperbrug. Zij boden metalen (stapel)bedden aan. We hebben direct contact gezocht en uitgelegd wat wij voor bedoeling hiermee hadden. We konden de gehele partij kopen voor € 250,00.

Voor het transport hebben we een sponsor oproep gedaan en binnen enkele dagen konden we de gehele partij op transport zetten bij de Stichting “Bennie Helpt Gambia”. Nu slapen alle meisjes in een bed op een heerlijk matras met lakens  en Fatou vertelde dat alle meisjes de eerste avond allemaal om 7 uur naar bed wilden.

Wachtruimte voor patiënten.

Tijdens een overleg met Fatou kwam ter sprake dat patiënten moesten wachten, altijd in de felle zon of in de regenperiode geen mogelijkheid hadden om ergens overdekt te zitten. Wij hebben toen een heel eenvoudige constructie laten zien en Fatou was gelijk helemaal enthousiast. Deze overkapping hebben we thuis gereed gemaakt en later in onderdelen opgestuurd. In april vorig jaar hebben we deze zelf geplaatst wat resulteert in een fijne, koele en droge wachtruimte. Elke zondag zit deze helemaal vol met wachtende moeders met kroost tot ze worden geholpen in het consultatiebureau.

Spoelkeuken.

In de ruimte waar het eten wordt bereid hebben we ook in april vorig jaar een RVS spoelkeuken gemonteerd. We hebben deze ook gekocht in Nederland en opgestuurd. Nu kunnen ze de etenswaren bereiden, afspoelen e.d. Dit hoeft allemaal niet meer op de grond te gebeuren en is voor de werkhouding ook een hele verbetering.

Met vriendelijke groet;

Tieme en Tina

 


4e nieuwsbrief. Zondag 24 september

Samen Verder Bouwen Weeshuis/Dokterspost  Gambia.

Dokterspost/ inenting programma.

 

De dokterspost heeft een zeer belangrijke functie in het dorp Kukujang. In de wijde omgeving kennen de mensen deze post. In deze kliniek worden dagelijks patiënten geholpen. Het werkt iets ander dan in Nederland. Een afspraak maken is vaak niet aan de orde en iedereen komt op elk tijdsstip van de dag. Hierdoor is het op de raarste tijden, een komen en gaan van zieke of gewonde mensen. Ook vrouwen die moeten bevallen komen vaak op het laatste moment aankloppen bij de post. Dit alles geeft natuurlijk een zeer grote druk op Fatou die steeds maar weer paraat staat als er iets aan de hand is. Door de slechte arbeidsomstandigheden zien we veel gewonde mensen. Diepe wonden, afgerukte tenen en vingers is bijna een gewone zaak.

In de zomer valt er redelijk veel regen en dat veroorzaakt natuurlijk een boel muggen. Door deze muggen lopen veel mensen de ziekte malaria op. Als patiënten zich melden en er is ook maar het kleinste vermoeden dat het malaria zou kunnen zijn, dan wordt gelijk een bloedtest gedaan. Door deze test kan er bijna direct geconstateerd worden of dit zo is. Door medicijnen is het dan goed te behandelen en te genezen. Regelmatig komen doodziek mensen bij de dokterspost die heel lang hebben gewacht om zich te laten onderzoeken. Grootste drempel is dat er normaal gesproken een vergoeding moet worden betaald voor onderzoek en medicijnen. Door de grote armoede wachten daarom veel mensen met vaak grote gevolgen. Als doodzieke mensen zich melden en niets kunnen betalen dan doet Fatou alles gratis. Dit gaat ze alleen niet openbaar maken omdat dan de gehele inkomstenbron waarschijnlijk zou stoppen. Door deze adequate behandelingen is de sterfte onder de malariapatiënten in de regio met zeker 60% afgenomen.

Ook de bevallingen gaan in Gambia iets anders dan bij ons. Vrouwen komen vaak van erg ver  uit de omgeving zich melden bij de post. Soms met taxibusjes maar ook vaak van heinde en ver, gewoon te voet. Ze wachten buiten en als de weeën beginnen dan komen ze binnen en gaan naar de verloskamer. Indien er geen complicaties zijn dan kunnen moeder en kind nog  ongeveer 2 uur bijkomen op een bed in een andere ruimte(indien beschikbaar) en dan gaan ze alweer lopend, met kind op de rug naar huis. Als er wel complicaties zijn dan wordt patiënt in een soort ambulance gelegd en dan op transport naar een ziekenhuis in Banjul. Regelmatig komt het dan voor dat kinderen dan overlijden. Ook voor bevallingen speelt deze post een zeer grote rol voor de wijde omgeving en zijn hierdoor ook veel minder sterfte onder baby’s. In de post worden ongeveer 120 kinderen per jaar geboren.

Inenting programma.

Sinds ongeveer een half jaar heeft Fatou nu een soort consultatiebureau waar kinderen nu ook kunnen  worden ingeënt tegen  allerlei ziektes. Dit heeft Fatou opgezet i.s.m. de overheid. Alle kinderen worden geregistreerd en krijgen een echte patiëntenkaart waarop allerlei zaken worden genoteerd. Elke zondag is het erg druk en staan er soms een hele rij moeders met kinderen te wachten. April vorig jaar hebben wij hiervoor een eenvoudige maar zeer doeltreffende wachtruimte gebouwd zodat iedereen droog en in de schaduw kan wachten op hun beurt.  Ook dit is weer een enorme boost voor de gezondheidzorg  in de regio.

Met vriendelijke groet;

Tieme en Tina

 


3e nieuwsbrief. Zondag 17 september

 Samen Verder Bouwen Weeshuis/Dokterspost  Gambia.

Scholing.

Zoals al gezegd krijgen de meisjes in het weeshuis ook scholing. De allerkleinsten krijgen les in het Arabisch. Dit gebeurd binnen de muren van het weeshuis. Abby een zus van Fatou geeft dit, en tijdens deze lessen wordt veel gezongen en veel klassikaal gedaan. Als de meisjes wat ouder zijn( ± 7 jaar) gaan ze naar de Primary School. Hier leren ze Engels, rekenen e.d.  deze klassen duiden ze aan met  grades. Dit loopt van 1 tot grade 6. Als er genoeg geld is en de kinderen hebben de capaciteit kunnen ze het helemaal doorlopen. In arme gezinnen gebeurd dit niet vaak en worden kinderen thuis gehouden om te werken e.d. Heel veel kinderen kunnen wel lezen, schrijven en rekenen maar wel op een heel laag niveau. Fatou zet alles op alles om de meisjes de gehele school te laten doorlopen. Na het afronden van de school probeert Fatou om plaatsen te vinden waar de meisjes ook een vak kunnen leren. Hierbij moet gedacht worden aan kleren naaien ( een goede naaister met naaimachine kan genoeg verdienen om 1 gezin te kunnen onderhouden), batek ( het leren verven van stoffen) kapster, houtsnijwerk o.i.d. Als ze ongeveer 17 jaar zijn moeten de meisjes op eigen benen staan en gaan dan ook vaak terug naar familie waar ze dan in hun eigen levensonderhoud kunnen en moeten voorzien.

Regelmatig komt het voor dat er uit Nederland een verpleegster enkele maanden verlof neemt om in Gambia te helpen in de gezondheidszorg. Dit gebeurd ook regelmatig bij Fatou. Vaak wordt het eerste contact gelegd via de stichting “Bennie helpt Gambia” die allerlei informatie verstrekt en probeert dit in goede banen te leiden. Liesbeth Hartings (Scheper ziekenhuis Emmen) heeft vanaf november 2014 4 maand Fatou ondersteund en ook  is Lian Doorenbos (UMCG Groningen)in 2016  4 maand aanwezig geweest. In deze tijd wordt er natuurlijk veel info en ervaringen uitgewisseld. Op deze manier leert en onderhoud Fatou zijn eigen kennis. Ook wordt zo een goed inzicht verkregen door de verpleegsters uit Nederland welke materialen e.d. nodig zijn om zo een zo goed mogelijke zorg en verzorging te kunnen geven.

Scholing is dus niet alleen een zaak van alleen maar door de jeugd naar school te gaan maar dus ook zeker van volwassenen onder elkaar.

 

Met vriendelijke groet;

Tieme en Tina

 


2e  nieuwsbrief.  Zondag 10 september

Samen Verder Bouwen Weeshuis/Dokterspost  Gambia.

Uitbreiding/Nieuwbouw  ziekenhuispost.

Het doel van deze actie is het bouwen van een nieuw gebouw met drie ruimtes. In deze ruimtes kunnen dan een scankamer, een behandelkamer voor diepe wonden en een magazijn worden gemaakt.

Als dit gerealiseerd is dan kan de huidige ruimte waar dit nu is ondergebracht, worden omgebouwd tot ziekenzaal welke aan ± 10 ziekenhuisbedden plaats kan bieden. Dit zal weer een enorme boost voor de gezondheidzorg in de regio bewerkstelligen om patiënten te laten overnachten en uiteraard te verzorgen. Nu worden soms doodzieke mensen weggestuurd omdat er geen plaats is om te kunnen blijven. Zoals al eerder aangegeven zullen hierdoor alle voorzieningen verhoogd worden maar ook de inkomsten van het ziekenhuis zullen verbeteren. Mede hierdoor zal de onafhankelijkheid van Fatou en het weeshuis weer toenemen. Nadat deze ziekenhuispost is geopend zijn sterfgevallen door malaria met zeker 60% afgenomen en ook de sterfte van baby’s tijdens de bevallingen zijn met meer dan 85 % afgenomen.. Afgelopen november hebben we over deze plannen uitgebreid overleg gehad met Fatou. Wij hebben ook aangegeven dat het wel een groot project is maar dat we er alles aan zullen doen om dit te realiseren.

De laatste tijd is ook de samenwerking tussen Fatou en de gezondheidsdienst in Gambia sterk verbeterd. Dit alles heeft er zelfs in geresulteerd dat elke zondag moeders hun kinderen kunnen laten inenten tegen allerlei kinderziektes. Dit alles hebben we zelf kunnen aanschouwen en dat geeft ook maar weer aan hoe de inzet van Fatou is om steeds maar weer een stapje verder te komen. Vele bruikbare materialen zijn wel te krijgen in Nederland (wc’s, bedrading voor elektriciteit, riolering materialen e.d.) maar het maken van bouwstenen en het bouwen zelf moeten we echt op de plaats zelf doen. Om aan te geven hoe kostbaar het voor hun ter plekke is geven we even een voorbeeld. Een gemiddeld maandsalaris in Gambia is ongeveer € 40,00. Een zak cement is ongeveer € 6,00 per 50 kg. Deze prijs is gelijk aan een zak cement in Nederland. Hierdoor zijn bouwplannen ed. van deze omvang bijna niet haalbaar in Gambia. Hiervoor zijn deze arme maar goedwillende mensen onze hulp broodnodig.

Met vriendelijke groet;

Tieme en Tina

 


1e nieuwsbrief.  Start Actie op zondag 3 september.

Samen Verder Bouwen Weeshuis/Dokterspost  Gambia.

We zijn ontzettend blij dat ons project door jullie is uitgekozen

In 2011 zijn we voor de eerste keer in contact gekomen met Fatou Gaye in het dorp Kunkujang In Gambia. Gambia ligt in West Afrika op 6 uurtjes vliegen van Nederland. Gambia hoort helaas bij de allerarmste landen van de wereld. Fatou is oprichtster en beheerster van een weeshuis voor meisjes  van 2 jaar tot ± 17 jaar. Zij vangt deze ± 40 meisjes op en probeert ze elke dag een fatsoenlijke maaltijd te geven en ook naar school te laten gaan. Fatou Gaye is 48 jaar en op en top verpleegster. Ze heeft gewerkt in een ziekenhuis in Bijilo in Gambia en van daaruit heeft ze het weeshuis opgezet. Bij het weeshuis heeft Fatou door de jaren heen ook een prachtige dokterspost gerealiseerd. Hier kan iedereen naar toe als ze ziek zijn of verwondingen hebben opgelopen. Ook kunnen vrouwen in deze post bevallen.  Er worden in de dokterspost ± 120 kinderen per jaar geboren. Het sterftecijfer is in de omgeving met wel 60 % gedaald omdat nu gezondheidsklachten beter kunnen worden verholpen.

Ons doel.

In overleg met Fatou hebben wij toegezegd dat wij haar gingen helpen met het bouwen van twee nieuwe gebouwen voor uitbreiding van de dokterspost/ziekenhuisje.  De gebouwen  moeten ongeveer 9 bij 5 meter worden. Elk gebouw is weer verdeeld in 3 ruimtes.  Deze beide gebouwen zullen worden gebruikt voor alle werkzaamheden die nu in de huidige ruimte plaatsvinden.  Groot voordeel zou zijn dat de huidige ruimte  in de toekomst dan kan worden gebruikt als ziekenzaal waar ongeveer 10 st ziekenhuisbedden kunnen staan. Hierin zouden patiënten die erg ziek zijn kunnen overnachten. Nu worden ze gewoon weer weggestuurd om dat verblijf niet mogelijk is.

Een gebouw is pas geleden gereed gekomen en in deze 3 ruimtes zijn nu een  laboratorium gevestigd voor het bloed prikken voor voornamelijk suikerziekte en malaria, een spreekkamer/behandelkamer en een kantoortje voor het afwikkelen van administratie en betalingen.

In het nog te realiseren gebouw komen ook 3 ruimtes. Deze zullen worden gebruikt voor het onderzoeken en scannen van zwangere vrouwen, een voor het reinigen/ontsmetten en hechten van allerlei wonden ( dit gebeurd nu op de veranda waar iedereen bij zit). En een zal een magazijn worden voor medicijnen en andere medische spullen.

Ik hoop dat ik u al enigszins enthousiast heb gemaakt en ook nieuwsgierig. Tijdens de presentatie op 3 september zal ik proberen u allen verder mee te nemen in de wereld van hulp bieden en samen bouwen.

Ook zal ik u op 3 september  een uitnodiging verstrekken voor het bezichtigen van de Stichting “ Bennie Helpt Gambia” in Coevorden. Alles wat wij doen in Gambia is allemaal privé, maar met deze stichting doen we wel heel  veel samen. Denk hierbij aan het inzamelen van kleding, schoenen e.d. Ook het versturen van onze materialen gaat via hen. De stichting verzamelt allerlei materialen en verstuurd elk jaar ongeveer 15 grote zeecontainers met hulpgoederen naar Gambia. Ook ondersteunen zij veel ziekenhuisjes, scholen en nog andere projecten. Deze gehele stichting wordt gerund door louter gepensioneerde mensen en samen met vele vrijwilligers zorgen zij voor een goede afwikkeling van allerlei klussen. Om te zien welke spullen men kan inleveren en hoe het allemaal in zijn werk gaat, nodigen wij u uit op 13 september om 19.00 uur een kijkje te komen nemen. Verdere info op 3 september . Rondleiding zal ongeveer 1 uur in beslag nemen.

Met zeer vriendelijke groet,

Tieme en Tina Mennink