Bezoek uit Bulgarije

In het weekend van 20 tot en met 23 maart hebben we bezoek gehad uit Rousse, Bulgarije.  Het was een geweldige ervaring. Er was een gevarieerd programma met medewerking van veel gemeenteleden.

Vrijdagochtend tegen koffietijd ontvingen Lammy en Klaas onze gasten in de Kozakkenhoeve,  waar ze zouden verblijven. Kees Matthijsse had Father Sawa met zijn vrouw Efka, Nicolai, Bobby en Gloria uit Dortmund gehaald. Tegen lunchtijd zijn we naar Peter Hollenga gegaan voor een uitgebreide lunch met o.a Doalerbol. We waren met een grote groep gemeenteleden.

DSCN1932 - kopie

Na de lunch ging Gerda met de Bulgaren naar de basisschool om in groep 8 een gastles te geven. Ze vonden het geweldig om te zien hoe een school in Nederland eruit ziet en hoe er wordt gewerkt. Ook de manier van contact tussen leerkracht en kinderen vonden ze bijzonder om te zien. Groep 8 vond het erg leuk om de Bulgaren te ontmoeten. Er werden heel veel interessante vragen gesteld door de kinderen. Nicolai heeft foto’s van Bulgarije laten zien.

 

’s Middags stond er een creatieve activiteit op het programma. Bij de familie Welink in de schuur hebben we klompjes beschilderd. We vonden het erg  leuk dat er ook andere mensen uit de gemeente aansloten om mee te schilderen.

DSCN1943

 

 

Na een gezamenlijke maaltijd voor 20 man gemaakt door Kees Matthijsse was het voor de Bulgaren tijd om vroeg naar bed te gaan. Ze waren ’s ochtends om 2 uur al vertrokken uit Rousse.

DSCN1961

Zaterdag was een speciale dag. Er stond een bezoek aan het Rijksmuseum in Amsterdam op het programma samen met zeven gemeenteleden. Voor onze gasten was dit een heel bijzondere ervaring. Ze vonden het museum geweldig, de schilderijen prachtig maar ook een bezoek aan de Dam met het koninklijk Paleis vonden ze heel indrukwekkend.

DSCN1990

 

Na een lange dag kwamen ze moe en voldaan aan bij de Pastorie voor een gezamenlijke maaltijd. Na afloop in de Kozakkenhoeve was er tijd voor muziek en zang van Sjouke en Lammy.

DSCN1972

Op zondag hadden we een speciale kerkdienst in het teken van het contact met Rousse. Dominee Den Braanker las het verhaal van de barmhartige Samaritaan. Het ging erover dat je je medemens kan helpen zonder te kijken naar buitenkant of volk. Door het contact van hart tot hart vervagen de grenzen.  Dit hebben wij allen ervaren dit weekend.

22-02-15 bulgaren op bezoek 046 (1)

 

Na afloop van de dienst hebben we de kerktoren beklommen en werd een bezoek gebracht aan het concert van de Volharding.  Hierna schoven we aan voor een Drentse Koffietafel  bij de familie Kos.

Op verzoek van de Bulgaren zijn we ’s middags op de fiets naar Coevorden gegaan. Hier zijn we bij verschillende supermarkten op zoek gegaan naar bloembollen. Toen er voldoende ingekocht was hebben we het centrum van Coevorden bekeken. We hebben ook een bezoek gebracht aan het kasteel.

Weer terug in Dalen hebben we ‘s avonds samen met veel gemeenteleden gegeten in de Weme. Het eten smaakte voortreffelijk, dankzij verschillende vrijwilligers die een gerecht hadden gemaakt.

We kunnen terugkijken op een heel geslaagd bezoek. Onze gasten zijn heel dankbaar voor de gastvrijheid en ze voelden zich betrokken bij onze gemeente. Ook wij hebben erg genoten van het warme contact met deze mensen.

We willen graag iedereen bedanken die een bijdrage heeft geleverd aan dit mooie weekend.

Inmiddels zijn we begonnen om nieuwe plannen te maken. Lijkt het u leuk om te ervaren hoe de gemeente in Rousse het geloof beleeft en hoe zij het gemeenteleven invullen dan bent u van harte welkom om mee te gaan in de week van 13 t/m 19 juli. De reis zal afhankelijk van het reisgezelschap drie tot zes dagen duren.

De Bulgarijewerkgroep