hond-doppen

Iedereen heeft ze thuis. Plastic dopjes van bijvoorbeeld frisdrankflesjes of melkpakken. Gooi ze niet weg, maar lever ze in! U ontlast het milieu en steunt zo KNGF Geleidehonden – Hulphonden. Aangezien zowel het inzamelen, sorteren als het transport door vrijwilligers wordt uitgevoerd, komt de gehele opbrengst ten goede aan de opleiding van onze geleidehonden.

Door een paar dames uit onze kerkelijke gemeente is het inzamelen van plastic doppen weer hervat. Tot voor kort konden de doppen ingeleverd worden bij Antje Kamps, welke er voor zorgde dat deze op de plaats van bestemming kwamen, een kerkelijke gemeente in Emmen. Op een gegeven moment is deze gestopt met inzamelen. Naar aanleiding van een artikel in de Zandloper van juni, geschreven door mevr. van der Spoel uit Aalden, hebben Jeannet den Braanker en Antje Kamps het initiatief genomen de inzameling weer nieuw leven in te blazen.  Betreffende doppen kunnen dus weer ingeleverd worden. Er is een mand achter in de kerk geplaatst waar schone doppen in gedeponeerd kunnen worden. Na overleg met mevr. Van der Spoel is besloten dat de door ons ingezamelde doppen via haar op de juiste plaats komen.

Alle plastic doppen en deksels mogen ingezameld worden. 

Denk dan bijvoorbeeld aan de doppen van deze producten:
– Mineraal- of spuitwater
– Frisdrankflessen
– Melk- of yoghurtpakken
– Fruitsap pakken
– Sportdrank
– Wasmiddelen (zowel de doppen van de flessen als het doseerdopje)
– Zepen en shampooflessen
– Deo-en spuitbussen
– Slagroombussen
– Pindakaas- en chocoladepastapotten

De doppen dienen schoon en droog ingeleverd te worden bij de inzamelpunten; bij ons in de gemeente is dat achter in de kerk. Voor vragen kunt u terecht bij onze contactpersonen Jeannet en Antje. Zoals al eerder vermeld: alleen schone doppen! In sommige dopjes zitten kartonnen- of metalen lipjes, deze moeten verwijderd worden.

Komen niet in aanmerking:

– dopjes van wasprodukten, shampo’s, lotions, cosmeticaproducten, etc.
– de plastiek bakjes om met waspoeder in de machine te zetten
– doppen van choco, bussen koffie, potjes stroop, etc.
– de doorschijnende kapjes van flesjes water
– de plastic klepjes van brikverpakkingen
– de kapjes van spuitbussen
– dubbele doppen
– vuile doppen waar gras, zand, schimmel, etenswaren, etc. in zit

Wat gebeurt er met de ingezamelde dopjes?

Van het inzamelpunt gaan de dopjes naar vrijwilligers die de dopjes nakijken en sorteren. Daarom is het zo belangrijk om de correcte dopjes in te zamelen. Verkeerde dopjes betekenen immers heel wat werk voor de vrijwilligers en extra afval. Tussen de vrijwilligers zitten ook mensen met een visuele beperking. Het is dus erg belangrijk geen vieze dopjes in te leveren of gevaarlijke producten als glas, metaal en ijzer tussen de dopjes te doen. De mensen met een visuele beperking tasten de dopjes met de blote hand af en vieze of gevaarlijke dingen kunnen leiden tot snijwonden of ontstekingen. Wanneer de dopjes correct gesorteerd zijn, gaan ze naar een recyclagebedrijf dat ze koopt voor € 0,22 per kilo. Met de dopjes maakt het fabriekje plastic pallets, die dienen om bepaalde voedingswaren op te zetten. Een puppy kost heel wat geld. Er zijn dus massa’s dopjes nodig om een puppy te kunnen aankopen. En wanneer de puppy is aangekocht, is het nog niet gedaan. De puppy moet immers ook nog opgeleid worden. Blindengeleidehond en blinden moeten met elkaar in contact gebracht worden en aan elkaar wennen. En daarna is er ook nog de nazorg voor de hond. Met het inzamelen van de dopjes sla je twee vliegen in één klap. Je helpt er niet alleen mensen met een visuele beperking mee, maar ook het milieu. De ingezamelde dopjes komen niet op de afvalberg terecht, maar worden verwerkt tot een nieuw product.

Enkele cijfers

per kilo krijgt men dus € 0,22
in een kilo zitten ongeveer 400 dopjes (afhankelijk van de grootte)
voor een blindengeleidehond-hulphond zijn ongeveer 68.000 kg dopjes nodig (aankoop puppy, opleiding, gewenning, etc)

dopjesactie