Onderhoud Kerk

Zoals u wellicht heeft gemerkt is er behoorlijk onderhoud geweest aan de kerk. Er is zowel binnen als buitenom geschilderd. Het voegwerk aan de buitenkant van de kerk, met name aan de voorkant is  gedeeltelijk vernieuwd. Maar ook het orgel heeft een kleine metamorfose ondergaan. Daarnaast zal het orgel nog een groot onderhoudsbeurt krijgen.

Het Scheuer-orgel van de dorpskerk Dalen uit 1857

Het Scheuer-orgel van de dorpskerk Dalen uit 1857

Al dit onderhoud wordt mede mogelijk gemaakt door de Brim, dit staat voor: Besluit rijkssubsidiëring instandhouding monumenten. Dit houd in dat wij subsidie ontvangen voor 65% van de onderhoudskosten, mits aan alle voorwaarden voldaan. Deze Brim regeling stopt dit jaar. Voor de volgende jaren hebben wij opnieuw een verzoek ingediend en deze is gehonoreerd. Maar nu worden nog maar 50% van de onderhoudskosten vergoed. Blijft het feit dat wij als gemeente wel een hele mooie kerkt en een geweldig orgel hebben, maar dat daar ook een kostenplaatje aan hangt.

 

Bijdrage activiteitencommissie

Van de activiteitencommissie mochten wij weer een geweldig bedrag ontvangen. Mede hierdoor kan er onderhoud plaatsvinden waar anders geen geld voor zou zijn. Dit wordt door ons allemaal als gemeenteleden bijeen gebracht door middel van activiteiten zoals bazaar en boekenmarkt. Zonder alle vrijwilligers was dit het niet mogelijk. Maar het wordt georganiseerd en aangestuurd  door de activiteitencommissie. Hulde hiervoor.

 

Kerkbalans

Nu het einde van het jaar alweer in zicht komt brengt dit mij vanzelf bij de actie Kerkbalans. Ook dit jaar worden door gemeenteleden weer de toezeggingsformulieren bij u door de bus gegooid. Dit zal in week 49 (5 tot 9 december) zijn. In week 50 (12 tot 16 december) zal deze persoonlijk bij u worden opgehaald. Mocht u niet thuis, zijn dan zal men nogmaals bij u aan de deur komen. Vergeet u alstublieft niet dat de mensen dit vrijwillig doen. Dus het zou fijn zijn als u de toezegging hebt klaarliggen, zodat men niet nogmaals langs moet komen. Het College hoopt dat u royaal zult zijn in uw toezegging.

Ook al krijgt u misschien uit bovenstaande tekst de indruk dat het geld met bakken binnenkomt. Ik kan u zeggen dat het er ook met bakken weer uitgaat. Een gebouw als onze kerkt vraagt nu eenmaal veel onderhoud. Om tot in lengte van dagen te kunnen kerken in onze eigen kerk, moeten wij er in blijven investeren en dat kost nu eenmaal geld.

Hopelijk bent u in de gelegenheid om uw bijdrage van vorig jaar iets te verhogen, zodat ik tijdens de nieuwjaarsreceptie een ieder kan verblijden met een mooi bedrag van onze actie Kerkbalans.

Namens het College van Kerkrentmeesters

Het college van Kerkrentmeesters

Geertje Goelema – Koelman