Nieuws van de kerkwebsite 

WAT BETEKENT KERST VOOR JOU?

Wereldwijd vieren miljoenen mensen op 25 en 26 december het grootste christelijke feest van het jaar. In (nacht)diensten komen gelovigen samen om de geboorte van Jezus Christus te vieren. De geboorte van Jezus, door God gezonden om licht en leven in te brengen, nu en in de toekomst! Vanuit dat geloof delen we hoop en vertrouwen met de mensen om ons heen.  En het is ook een familiefeest met lekker eten, een versierde boom, soms cadeautjes maar vooral veel gezelligheid.

Maar WAT BETEKENT KERST VOOR JOU?

Voor een ieder is dit heel persoonlijk en misschien ook wel heel veranderlijk. Uiteraard hoe je op dit moment in het leven staat. Door alle problemen van de laatste tijd, wereldwijd maar ook zeker in je eigen leven, stemt dat juist met Kerst, tot nadenken. Maar ook, met wie vier je de kerst? Kerst is vooral ook een feest van samen vieren, al lukt dat helaas ook niet altijd. De Protestantse Kerk Nederland heeft in het verleden hier wel onderzoek naar gedaan. Juist omdat kerst zo persoonlijk is en omdat het kerstgevoel in de laatste tientallen jaren ook sterk verandert, is zo’n onderzoek dan ook heel wisselend. Een paar conclusies uit zo’n onderzoeksrapport: 34% van de Nederlanders vindt het met Kerst het belangrijkste om het thuis gezellig te maken. 16% noemt ‘bijpraten met familie en vrienden’ het belangrijkst, 11% noemt ‘Stilstaan bij de geboorte van Jezus’.

  • 67% van de ondervraagden vindt dat de boodschap van Kerst overschaduwd wordt door de commercie.
  • Verder vindt 61 % dineren met elkaar belangrijk en 26 % gaat graag op familiebezoek en gaat gezellige dingen met elkaar doen.

Persoonlijk denk ik dat het erom gaat met welke intentie je kerst viert. Waar je ook vandaan komt en waar je ook bent, echte kerst heeft heel weinig nodig. Het warme gevoel om het kerstverhaal samen te delen en te weten dat kerst ook een boodschap van hoop en vertrouwen is, maakt de kerst tot een echt feest. Om dit samen met elkaar te vieren geeft daarnaast ook een gevoel van warmte en geborgenheid.

Meer over het kerstgevoel en kerstactiviteiten zijn te lezen op de website van de Protestantse Kerk Nederland. Iedereen een heel ‘warme’ kerst gewenst, met veel licht, hoop en vertrouwen.

Dorpskerk Dalen