Sinds 2009 is er in onze kerk de ‘werkgroep Bulgarije’. Het hoofddoel van deze werkgroep is het dichterbij brengen van mensen in hun dagelijkse doen en laten in Bulgarije. Heel belangrijk is daarbij, om via elkaars geloofsbeleving, van elkaar te leren en elkaar in het geloof te inspireren en hoe we elkaar tot hulp en steun kunnen zijn. Onder het motto van “Geloven houdt niet op bij de kerkdeur”.

Centrum stad Rousse

Centrum stad Rousse

De werkgroep heeft intensieve contacten met de parochie ST. Nicolaus kerk in de stad Ruse in Bulgarije. Dit is een kleine parochie van de Bulgaars- Orthodoxe Kerk. Het is de bedoeling dat er elk jaar een onderlinge ontmoeting zal zijn. Er vindt dan een uitwisseling plaats van elkaars geloofsbeleving en plannen. Het is een voornamelijk spiritueel contact en dit willen we als werkgroep graag behouden en verstevigen. De werkgroep is steeds bezig met het vinden van nieuwe impulsen, o.a. in de vorm van verbreding: ieder gemeentelid die dat wil, moet actief kunnen deelnemen aan het contact.

St Marina Klooster

In 2012 is er voor het eerst een gezamenlijke ontmoetingsreis, met onze vrienden uit Ruse, geweest naar het ‘St. Marinaklooster’ in Syanovo. Het is de bedoeling om ieder jaar, omstreeks de naamdag van de Heilige Marina op 17 juli, een ontmoetings-werkreis te maken naar dit klooster. Het verblijf in dit klooster, is om elkaar in ongedwongen sfeer te ontmoeten en met elkaar in gesprek te zijn. Daarnaast is er eventueel tijd om uitstapjes in de omgeving te maken, naar o.a. kerken en andere bezienswaardigheden. Uiteraard gaan we ook aan de slag, door middel van het meehelpen aan diverse werkzaamheden in en om het klooster.

De hele groep van het zomerkamp, St Marina klooster, juli 2014

De hele groep van het zomerkamp, St Marina klooster, juli 2014

17 juli is St Marina viering.  Mee maken en vieren van de orthodoxe kerkdienst in de buitenkapel van het klooster. Deze viering is de hele dag en tevens afsluiting van onze (werk)week. Hierbij komen er mensen vanuit heel Bulgarije en zelfs uit Roemenië voor de viering van deze naamdag, maar bovenal om elkaar (weer) te ontmoeten en met elkaar bijeen te zijn.

 

De werkgroep stelt jaarlijks in overleg met de kerkenraad en de parochie Ruse een programma op van te organiseren activiteiten en wij wensen dat ieder gemeentelid de ervaring op mag doen, van deze hele speciale ontmoetingen.

Voor meer informatie en/of foto’s over Bulgarije en het klooster St. Marina, zie onderstaand menu: