Maart 2020

Aan het begin van het nieuwe jaar hoorden wij de eerste geluiden over een griepepidemie door het Corona-virus. Aanvankelijk was de gedachte dat het weer één van de vele griepepidemieën zou zijn, maar al snel bleek dat het z.g. COVID-19 een heel agressief en verraderlijk virus is.  Nu een paar maanden later houdt dit virus de hele wereld in zijn greep en vele grenzen zijn gesloten. De scholen zijn dicht, veel mensen werken thuis en bijna alle evenementen en activiteiten gaan niet door en zijn of worden uitgesteld. Ook in Dalen zijn vele mensen thuis en is naast het persoonlijke contact, ook de verbinding met elkaar er bijna niet meer. Iedereen moet afstand bewaren en je voelt je gebonden en beperkt in vrijheid van leven. Ook zijn mensen thuis, preventief of ziek door het virus en voelen zich door de quarantaine,  eenzamer dan ooit en missen de zo belangrijke verbinding in het mens-zijn.

Juist in deze moeilijke tijd is verbinding zo belangrijk en kunnen woorden en muziek, het gemis door het wegvallen van fysiek contact iets verzachten. Op deze plek is er vanaf de eerste lentedag, zaterdag 21 maart en voor zolang de epidemie duurt, gelegenheid voor iedere inwoner van Dalen en omgeving om muziek (of de woorden van muziek), gedichten, mooie woorden en spreuken met elkaar te delen. Wij hopen dat dan de herinnering of herkenning daaraan iets brengt van bemoediging en troost. Ook nieuwe muziek en/of woorden kunnen je opeens raken en je inspiratie geven. Door het delen ontstaat er misschien iets van een wij-gevoel; het gevoel wat je nu zo mist.

Iedere dag wordt er op deze website, via het Nieuwsmenu> pagina ‘Verbinding met elkaar’, een inzending geplaatst! Uiteraard kunt u zo vaak insturen als u wilt. Bij meerdere inzendingen heeft de webbeheerder de eindredactie.

Wilt u dit wij-gevoel met ons delen, stuurt u dan de naam en/of uitvoerende van het muzieknummer, de woorden of gedichten-spreuken, via het <contactmenu>, naar de webbeheerder van deze site, met vermelding van ‘Verbinding met elkaar’. Ook graag u naam en adres vermelden. * (uw naam en adres komen niet op de site, tenzij u anders vermeldt)

 • Het item van de laatst geplaatste inzending staat bovenaan.
 • Verder scrollen, voor eerdere berichten.

Opgelet!

 • Vanaf zondag 5 juli 2020 is er weer dienst in onze Dorpskerk van Dalen. Klik <hier> voor het protocol van deze dienst. Zondag 5 juli is dan ook de laatste ‘Verbindings-pagina’ in deze Coronatijd!

21 juli 2020

 • In de weken na de ‘Laatste Verbindingspagina’ veel mooie reacties gehad over de muziek en de gedichten. Allemaal heel erg bedankt daarvoor. Graag wil ik hierbij even wijzen op het <Menu Beleving >  op onze kerkwebsite, met o.a. de pagina’s   ‘Lied van mijn hart’  en de  ‘Gedichtenpagina’. Ook op deze pagina’s kan muziek en gedichten gedeeld worden!

.        Webbeheerder, Petrus Hollenga


Zondag 5 juli 2020 (108ste en laatste verbinding)

 

Corona en de verbinding met elkaar.

Ga met God, en Hij zal met je zijn,
tot wij weer elkaar ontmoeten,
in zijn Naam elkaar begroeten.
Ga met God, en Hij zal met je zijn.

 

Zondag 1 Maart 2020, een extra persconferentie voor RTV Drenthe vertelt ons van de eerste Coronabesmetting in Drenthe. Het blijkt bij ons in Dalen te zijn en de schrik is groot. Opeens wordt alles anders, mensen spreken nog maar over één ding en door alle negatieve publicaties is er naast de verwarring ook angst.

Zondag 8 maart 2020, de eredienst van die zondag wordt voorgegaan door Ds. Jumulet. De tijd is nog vol van verwarring, maar maatregelen zijn er (nog) niet afgesproken.  In de dienst van die ochtend spreekt Ds. Jumulet, in gebed, zijn zorgen uit over een wereld die zich ongerust maakt, over een virus dat rondgaat en waar we niet precies van weten, van wat het is en…  hoe het zal gaan.

Iets meer dan een week later is er de indringende persconferentie van premier Rutte en weten we precies wat er aan de hand is en wat de gevolgen daarvan zijn. O.a. evenementen en activiteiten worden afgelast-en uitgesteld, veel mensen gaan thuis werken en de scholen gaan dicht. Ook de kerken gaan dicht en daarmee is de dienst van Jumulet voorlopig de laatste dienst die door onze gemeente bezocht is.  Nog geen dag later wordt er in onze Dorpskerk op de woensdagavond de klok geluid, als verbondenheid met de mensen en de problemen die er dan zijn.

Op 21 maart 2020, de eerste officiële lentedag van dit jaar komt er spontaan het idee om in een tijd waar opeens heel veel op het internet gebeurt ook online de verbinding te zoeken, via een (verbindings)pagina op onze kerkwebsite. Vooral ook omdat er op dat moment helemaal geen kerkdiensten waren. De eerste keer begonnen we met het lied ‘Ga met God en hij zal met je zijn’. Vandaag 5 juli gaat onze dorpskerk weer open en is het vandaag ook tevens de ‘Laatste verbinding met elkaar’, die op onze kerkwebsite online gaat. Uiteraard weer met deze mooie tekst en muziek van hetzelfde lied “Ga met God en Hij zal met je zijn”.
Tijdens de 16 weken dat de kerk zondags voor de gemeente gesloten was is er op deze pagina, iedere dag een lied, een spreuk of een gedicht geplaatst. Er zijn in totaal 108 inzendingen gedeeld; overwegend muziek, maar ook vele mooie gedichten. Het waren hele diverse inzendingen, maar allen hadden zij gemeen, dat het teksten waren, die je zouden kunnen raken en waardoor er een moment van bezinning zou kunnen zijn, of in sommige gevallen een moment van troost.

Allemaal heel erg bedankt voor de reacties en de positieve feedback.

Webbeheerder,

Petrus Hollenga

(bovenstaande tekst ook geplaatst in de Zandloper van juli/augustus)

 • Klik op onderstaande muziekbalk voor luisteren via You Tube.
 • Meezingen kan uiteraard ook; tekst staat onder de muziekbalk.

Ga met God en Hij zal met je zijn,
jou nabij op al je wegen
met zijn raad en troost en zegen.
Ga met God en Hij zal met je zijn.

Ga met God en Hij zal met je zijn:
bij gevaar, in bange tijden,
over jou zijn vleugels spreiden.
Ga met God en Hij zal met je zijn.

Ga met God en Hij zal met je zijn:
in zijn liefde je bewaren,
in de dood je leven sparen.
Ga met God en Hij zal met je zijn.

Ga met God en Hij zal met je zijn,
tot wij weer elkaar ontmoeten,
in zijn naam elkaar begroeten.
Ga met God en Hij zal met je zijn.


Zaterdag 4 juli 2020

In de Online-Eredienst van afgelopen zondag 28 juni, waren er de woorden en was er de aandacht voor het Bijbelboek Job.

Nu op de vooravond van de laatste verbindingspagina in deze Coronatijd, kwamen ‘opeens’ weer woorden van Stef Bos voorbij. Hele indringende woorden die het ‘Nulpunt’ omschrijven. Een toestand die ‘normaal’ gesproken voor iedereen anders is, maar nu in deze vreemde en soms bizarre lente heel herkenbaar. Ook woorden die geen muziek nodig hebben en die het waard zijn om rustig na te lezen:

Nu ik zie hoe op het nulpunt
Ik door de leegte wordt gered
En verbaasd ben hoeveel liefde
Zich altijd weer naar buiten vecht

Het lied van Job                            Nulpunt

Nu ik alles heb verloren
En de stilte mij verwacht
En ik mijzelf heb teruggevonden
Daar waar ik dacht dat ik niet was

Nu ik alles los moet laten
En het donker mij omarmd
Alle grond is weggeslagen
Moe gevochten en gestrand

Sta ik in de open vlakte
Weet niet wat nog te geloven
En ik heb niets meer te verliezen   
Dus ik geef me beter over

Nu ik de grens heb leren kennen
Tot waar mijn handen kunnen gaan
Nu ik weet wat mij te doen staat
Gebouwd op wat ik heb gedaan

Nu ik zie hoe op het nulpunt
Ik door de leegte wordt gered
En verbaasd ben hoeveel liefde
Zich altijd weer naar buiten vecht

Ik sta hier in de open vlakte
Weet niet wat nog te geloven
En ik heb niets meer te verliezen   
Dus ik geef me beter over

Stef Bos

(woorden van You Tube)


Vrijdag 3 juli 2020

De lente duurde dit jaar op onze verbindingspagina 108 dagen. Komende zondag 5 juli 2020 is de laatste keer en gaat de kerk weer open.

In onderstaand gedicht blikt Stef Bos terug over deze bizarre en onvergetelijke lente. Het gedicht heet Lentevers. Onder dit gedicht kunt u, -door te klikken op de muziekbalk-, meeluisteren op You Tube.

Lentevers

Onvoorstelbaar
Hoe in twee weken
De wereld kan veranderen
En wij in verwarring
Naar buiten kijken
Overspoeld door feiten
Waar we achteraan lopen
Zonder te weten waarheen
Hoe goed wij ook door de jaren heen
Hebben geleerd
De kop in het zand te steken
Zelfs ondergronds
Dringt het nieuws tot ons door
En worden wij
Wakker geschud
Door stilte

Stilte in straten
Stilte  In de beelden
Waar we naar kijken
Met andere ogen
Die misschien
Weer opnieuw moeten leren zien

Tot zover
Het begin van deze lente
Die ons voorkomt
Als het eind der tijden
De rest van het leven
Om ons heen
Fluit er maar op los
Komt uit de knop
En bloeit open
Vogels leggen eieren
Met een optimisme
Die ons vreemd is
De magnolia
Is gezegend
Ze kan de krant
Niet lezen
En de schaduw van een zwaluw
Stijgt boven zichzelf uit
En vliegt
De zomer tegemoet

Maar onze nachten
Zijn stil
De straten hebben hun stem verloren
Wat anders kunnen wij
Dan blijven dromen
En geloven
In een overwinning
Op een tegenstander
Die onzichtbaar is
Maar eerst afstand nemen
Van alles
Om te weten
Wat je mist
Als het er niet meer is

Dat is misschien
Wat wij weer moeten leren
Een nieuwe tijd ontdekken
Door ons
In onszelf te keren


 

Donderdag 2 juli 2020

In maart van dit jaar kon je op deze pagina het bericht over de natuur lezen, die ondanks de Coronacrisis gewoon doorging. ‘De Lente wist het niet’ ….. en alle planten begonnen, net als ieder jaar, weer uit te lopen. Ook de vogels en alle andere dieren deden gewoon hun ding, want het voorjaar was immers begonnen!

Nu is het zomer en in de tuin lijkt het, of er geen Coronacrisis is geweest!

Daarover het onderstaande gedicht.

De tuin

De avondzon beschijnt het paars
van sterrenbollen in ‘t boeket,
ze zijn met akelei en lelies
in  het licht gezet,
het kruid van vingerhoed
wijst uit de diepte bloeiend
in lila alle kanten uit.


Korenbloemen leunen
op doorzichtig groen,
hun stelen ondersteunen
een uitbundige pioen
alsof ze in het lichtdoorlatend blauw
elkaar en ons vertellen:
ook wij ervaren dagelijks
Zijn scheppingstrouw.

-Dichter onbekend-

 


Woensdag 1 juli

De Coronacrisis bracht vanaf maart veel mensen in het nauw: het sociale leven viel stil en voor ouderen en hulpbehoevenden werd het moeilijker om hulp te ontvangen. Kerken en lokale (hulp)organisaties bundelden daarom de krachten via het platform  #Niet alleen. Wie boodschappen of medicijnen nodig had, of juist een luisterend oor, kon bellen naar het landelijke #Niet alleen-nummer en werd indien nodig in contact gebracht met vrijwilligers in de buurt. Ook nu nog is de telefoonlijn actief; deze kan indien nodig weer opgeschaald worden.

Als bedankje voor al die vrijwilligers is er nu het lied ‘Lied alleen’, gemaakt door Mensenkinderen en Lydia van Maurik. “We zijn dankbaar voor alle inzet in het land en het signaal dat we hiermee als kerken hebben gegeven. We hebben mensen kunnen laten merken dat ze niet alleen staan. God gaf ons aan elkaar en dat hebben we met elkaar uitgedragen.”

 • Klik op onderstaande link voor website + lied.

https://www.protestantsekerk.nl/nieuws/lied-nietalleen-bedankt-vrijwilligers-voor-inzet/

Niet alleen

Ik beken vandaag dat ik kwetsbaar ben,
als een veldbloem in de wei,
die vandaag nog bloeit, stralend,
zorgeloos, morgen door de wind verwaait.

Onze Vader weet dat we kwetsbaar zijn,
want zo heeft Hij ons gemaakt.
Zo ontmoet ik jou, zo ontmoet jij mij,
want Hij gaf ons aan elkaar.

Ik geef je mijn handen die vangen en dragen.
Ik geef je mijn ogen die kijken zonder vragen.
Al zijn we gescheiden door muren en ramen:
ik kijk zonder angst, mijn hart raakt je aan.

Als de bloem verwelkt, als het gras verdort,
als de angst ons overmant,
dan vertel ik jou, dan vertel jij mij:
“We zijn veilig in Gods hand.”

Ik geef je mijn handen die vangen en dragen.
Ik geef je mijn ogen die kijken zonder vragen.
Al zijn we gescheiden door muren en ramen:
ik kijk zonder angst, mijn hart raakt je aan.

Je bent niet alleen.
Ik loop met je mee.
Dan ben je wel verdrietig,
maar je bent niet meer alleen.

En is het vandaag
mijn beurt om sterk te zijn:
morgen ben jij het misschien
die mij op handen draagt.

Onze Vader weet dat we kwetsbaar zijn,
want zo heeft Hij ons gemaakt.
Zo ontmoet ik jou, zo ontmoet jij mij,
want Hij gaf ons aan elkaar.

 


Dinsdag 30 juni 2020

Onderstaand een song uit 1966, maar met een tekst van alle tijden. Ook in de wereld van vandaag…….

Een nummer van de Amerikaanse folk/blueszanger Tim Hardin. (o.a. bekend van zijn optreden op Woodstock)

UnforgivenTimHardin.jpg

a simple song of freedom

Come and sing a simple song of freedom

Sing it like you’ve never sung before
Let it fill the air, tell the people everywhere
We, the people here don’t want no war

Hey there, mister black man, can you hear me?
I don’t want your diamonds or your games
I want to be someone known to you as ‘me’
And I would bet my life you want the same

Come and sing a simple song of freedom
Sing it like you’ve never sung before
Let it fill the air, tell the people everywhere
We, the people here don’t want no war

Sevenhundred million are you listening?
Most of what you hear, most of what you read is made of lies
Speaking, wonder why, ain’t it everybody’s sun?
To wait to in the morning when he arrives

Come and sing a simple song of freedom
Sing it like you’ve never, never sung before
Let it fill the air, tell the people everywhere
We, the people here don’t want no war

No doubt, there are some folks enjoy doing battles
Like presidents, prime ministers and kings
So let us build them shelves
So they might fight among themselves
And leave us be those who want to sing

Come and sing a simple song of freedom
Sing it like you’ve never, never sung before
Let it fill the air, tell the people everywhere
We, the people here don’t want no war

(Come and sing a simple song of freedom)
(Sing it like you’ve never sung before)
Speaking, wonder why, ain’t it everybody’s, yeah everybody’s sun?
To wait to in the morning when he arrives, when he arrives

Speaking, wonder why, ain’t it everybody’s, everybody’s sun?
To wait to in the morning when he arrives

 

 • Klik voor luisteren via You Tube

 


Maandag 29 juni 2020

In de Eredienst van zondag 28 juni las Sieta Kampen het gedicht  ‘Elke dag Nieuw zijn’  voor. Hierbij dit gedicht, van Phil Bosman over verwondering en dankbaarheid, zodat u het nog eens rustig kunt nalezen en overdenken.

Elke dag nieuw zijn

Nieuw ben je als je elke morgen verwonderd kunt zijn

En dankbaar voor het licht van de dag

Als je juicht omdat je ogen zien

Als je glimlacht omdat je benen lopen

Als je beseft wat je handen creëren

Als je zingt omdat je hart klopt

 

Nieuw ben je als je weet dat je leeft

Als je beseft dat vandaag

De eerste dag begint

Van de rest van je leven

 

Nieuw ben je als je een verse kijk hebt op mensen en dingen

Als je nog lachen kunt

En genieten van de kleinste en gewoonste bloemen op je weg

 

Phil Bosman, uit Applaus voor het Leven

 


 Zondag 28 juni 2020

Lied: “Voor ieder van ons een plaats aan tafel”

Bron en toegestuurd door Petrus | Protestantse Kerk in Nederland

Synode schaart zich achter nieuwe visienota ‘Van U is de toekomst’

Voor ieder van ons een plaats aan de tafel, voor ieder van ons schoon water en brood, een veilige plek, een plaats om te schuilen, een plaats in Gods licht als tafelgenoot. Deze tekst toont een visioen van een tafel waar niet geoordeeld wordt, waar mensen elkaar vinden en hulp bieden, waar vergeven wordt, waar niemand meer angst heeft en ‘iedere stem klank geeft aan het koor’. Iedereen doet ertoe. Een op en top diaconaal lied…”

 ‘Voor ieder van ons een plaats aan de tafel”

(Lied 388), gezongen door Leona Philippo

 • Klik op de muziekbalk voor luisteren via You Tube
 • Onder de tekstbalk staat het gehele lied.

1. Voor ieder van ons een plaats aan de tafel,
voor ieder van ons schoon water en brood,
een veilige plek, een plaats om te schuilen,
een plaats in Gods licht als tafelgenoot.

Refrein:

Vol vreugde ziet God naar mensen die recht doen: zij scheppen geluk!
Vol vreugde ziet God naar mensen die recht doen: zij scheppen recht en geluk!

2. Voor ieder van ons een plaats aan de tafel,
voor iedere vrouw, voor iedere man.
Niet minder of meer, de een of de ander:
het delen van macht is deel van ons plan.

Refrein

3. Voor jong en voor oud een plaats aan de tafel,
want iedere stem geeft klank aan het koor.
Een hand zoekt een hand, de jongste de oudste;
ze vinden elkaar en niemand gaat voor.

Refrein

4. Voor ieder van ons een plaats aan de tafel,
beschadigd of gaaf, rechtvaardig of slecht,
en ondanks de pijn: een plaats van vergeving,
genadig begin van goddelijk recht.

Refrein

5. Voor ieder van ons een plaats aan de tafel,
van eerbied vervuld, van angsten bevrijd,
een plaats om te zijn, een plaats om te worden
getuige van Hem, een levend bewijs.

Refrein

Muziek: Frank van Essen (arrangement), Allard Gosens, Jan Willem van Delft en Sjoerd Visser

 


Zaterdag 27 juni 2020

Op deze honderdste pagina van verbinding een gedicht, maar ook zeker een gebed.

 

Vluchten kan niet…..

psalm in een kleine wereld

 

Wat een schok als alles wat

vertrouwd was

opeens anders is.

Als alles wat zo zeker leek,

wankelt door een

enkel virus.

Hoe spijtig toch

van al die mooie plannen

die niet doorgaan.

Hoe beangstigend als je beseft

dat iedereen

besmet kan raken.

 

Had je dan maar

de vleugels van een duif.

Dan zou je wegvliegen, ver weg

en een plekje zoeken om te schuilen.

Maar het gevaar zit overal.

Vluchten heeft geen zin.

Onze wereld is te klein geworden.

 

God, waar bent U?

Laat ons schuilen in uw liefde.

Maak ons sterk

door het vertrouwen

dat u ons zult helpen.

 

Help ons met elkaar op weg

naar een oplossing uit deze crisis

en laat die weg ons vleugels geven,

niet om op de vlucht te slaan

maar om onze angst te overstijgen

en midden in de wereld van nu

de uitdagingen het hoofd te bieden.

 

Greet Brokerhof – van der Waa

 

 • Gelezen….  en doorgestuurd door Tjipke.

Vrijdag 26 juni 2020

Er zijn van die liederen die je een paar keer gelezen moet hebben, voordat ze echt bij je binnenkomen. Bij onderstaand lied is dat zeer zeker ook zo. Het is een heel mooie vertaling, door Sytze de Vries, van lied 695.

Heer, raak mij aan met uw adem

Heer, raak mij aan met uw adem,
reik mij uw stralend licht,
wijs mij nieuwe wegen,
geef op uw waarheid zicht.

Raak met uw adem mijn onrust
tot ik de rust hervind.
Al mijn wonden heelt Gij:
Gij ziet in mij uw kind.

Wees ook de Geest die mij aanvuurt
en al mijn twijfels bant.
Als geroepen kom ik:
mijn tijd is in uw hand.

Kom en doorstraal mijn dagen,
Geest van God uitgegaan,
die mijn ogen opent
voor wie nu naast mij staan.

Heer, raak ons aan met uw adem,
geef ons een vergezicht!
Draag ons op uw vleugels,
zegen ons met uw licht!

 • Tekst van dit indringende lied wordt gedeeld door Sieta Kampen.
 • Klik op de muziekbalk voor een speciale (jazz)uitvoering van dit lied.

Donderdag 25 juni 2020

Is het niet goed om te weten dat je een vriend hebt
Ain’t it good to know that you’ve got a friend
 

You’ve Got a Friend

 

When you’re down and troubled
And you need a helping hand
And nothing, oh nothing is going right
Close your eyes and think of me
And soon I will be there
To brighten up even your darkest night

You just call out my name
And you know, wherever I am
I’ll come running
To see you again
Winter, spring, summer or fall
All you’ve got to do is call
And I’ll be there, yes I will
You’ve got a friend

If the sky above you
Should turn dark and full of clouds
And that old north wind should begin to blow
Keep your head together
And call my name out loud now
Soon I’ll be knocking upon your door

You just call out my name
And you know, wherever I am
I’ll come running
To see you again
Winter, spring, summer or fall
All you’ve got to do is call
And I’ll be there,yes I wil, youve got a friend

All your friends and family, together tonight,
wish you all the best,
stay happy, stay healthy,
you’re now a silver couple,
go for gold.

You just call out my name
And you know, wherever I am
I’ll come running
To see you again

Winter, spring, summer or fall
all you’ve got to do is call
I’ll be there (yes, I will)

You’ve got a friend
Ain’t it good to know
You’ve got a friend

 • Opgenomen dit voorjaar, tijdens de Corona-crisis
 • Klik op de muziekbalk voor luisteren via You Tube

Woensdag 24 juni 2020

In de Online-kerkdienst van zondag 14 juni in de Dorpskerk van Dalen, gaven Lammy van Urk & Sjouke van der Veen hun muzikale medewerking. Zij speelden o.a de gospelsong ‘In the sweet by and by’. Hieronder de tekst die Lammy & Sjouke hebben gezongen. <Komende zondag 28 juni 2020> geven ze in de Online-kerkdienst weer hun muzikale medewerking.

In the sweet by and by

In the sweet by and by
We shall meet on that beautiful shore
In the sweet by and by
Oh, we shall meet on that beautiful shore

There’s a land that is fairer than day
And by faith we can see it a-far
For the Father waits over the way
To prepare us a dwelling place there

In the sweet by and by
We shall meet on that beautiful shore
In the sweet by and by
We shall meet on that beautiful shore

We shall sing on that beautiful shore
The melodious songs of the blessed
And their spirits shall sorrow no more
Not a sigh for the blessings of rest

To our bountiful Father above
We will offer our tribute of praise
For the glorious gift of His love
And the blessings that hallow our days

In the sweet by and by
We shall meet on that beautiful shore
In the sweet by and by
We shall meet on that beautiful shore

 • Onderstaand een uitvoering van dit lied, met o.a. toevoeging van de contrabas en de drums. De drums geeft heel subtiel een mooi ritme, daardoor ook een hele speciale uitvoering.
 • Klik op de onderstaande muziekbalk voor luisteren via You Tube


Dinsdag 23 juni 2020

Dit hele voorjaar lang komen vaak dezelfde woorden, op deze verbindingspagina,  in muziek en/of gedichten terug. Als een soort van rode draad door alles heen, geven deze woorden aan waar het echt om gaat.

Uiteraard de bekende woorden, Geloof, Hoop en Liefde, maar minstens zo belangrijk zijn Vertrouwen en Tijd. Daarover gaat onderstaand gedicht.

 

De Tijd.

 


Maandag 22 juni 2020

Veel mensen voelen de Corona als een storm in hun leven; onvoorspelbaar, machteloos en daarbij ‘De stilte na de storm’. Tijd ook voor bezinning……

….here in the calm after the storm
there ain’t nothing new
Here in the calm after the storm

 • Klik op de muziekbalk voor luisteren via You Tube.
 • Een goede tip (hint) van Lammy, over de storm in je leven……

Zondag 21 juni 2020

Bron: petrus.protestantsekerk.nl 

Swing low, sweet chariot, coming for to carry me home.

Swing low, sweet chariot
Coming for to carry me home
Swing low, sweet chariot
Coming for to carry me home

Ds. Oane Reitsma: “Swing low, sweet chariot is een lied van hoop, al is die hoop – hoe kan het anders in een slavenbestaan – gericht op het leven na de dood. Aandoenlijk is dat de ik-persoon tegen zijn geliefde zegt: ‘Als ik eerder ga, dan maak ik een gaatje en trek jou erdoor. Maar als jij eerder gaat, laat al mijn vrienden dan weten dat ik er ook aan kom.'”

 • Klik op de muziekbalk voor luisteren via You Tube
 • De tekst van deze gospelsong staat onder de muziekbalk.

 

Swing low, sweet chariot
Coming for to carry me home
Swing low, sweet chariot
Coming for to carry me home

I looked over Jordan, and what did I see?
(Coming for to carry me home)
A band of angels coming after me
(Coming for to carry me home)

Swing low, sweet chariot …

If you get there before I do
(Coming for to carry me home)
Tell all of my friends, that I’m coming there too
(Coming for to carry me home)

Swing low, sweet chariot … (3x)


Zaterdag 20 juni 2020

Begin van de zomer, in Coronatijd

 

De astronomische zomer begint in Nederland op zaterdag 20 juni. De zomer begint op het noordelijk halfrond (meestal) op 21 juni en eindigt (meestal) op 23 september. Het begin van de zomer (20 of 21 juni) is bepaald op basis van een afspraak.
Astronomisch gezien begint de zomer op de langste dag van het jaar (ook wel Midzomer genoemd), wanneer de zon het hoogste aan de hemel staat. Hierna worden de dagen korter en de nachten langer.
Ook in Coronatijd is er de belofte van de zomerzon!
* Klik op de muziekbalk voor beluisteren via You Tube

 


Vrijdag 19 juni 2020

De Britse zangeres Vera Lynn, die tijdens de Tweede Wereldoorlog de bijnaam The Forces’ Sweetheart kreeg, is gisteren op 103-jarige leeftijd overleden. Heel bekend is zij geworden met het lied ‘We’ll meet again. Een lied wat in deze Coronatijd wel heel toepasselijk is…….

We zullen elkaar weer ontmoeten
Ik weet niet waar, ik weet niet wanneer
Maar ik weet dat we elkaar weer zullen zien
Een zonnige dag

Vera Lynn – We’ll meet again

Let’s say goodbye with a smile, dear
Just for a while, dear
We must part
Don’t let this parting upset you
I’ll not forget you, sweetheart

We’ll meet again
Don’t know where, don’t know when
But I know we’ll meet again
Some sunny day

Keep smiling through
Just like you always do
‘Til the blue skies drive the dark clouds
Far away

And I will just say hello
To the folks that you know
Tell them you won’t be long

They’ll be happy to know
That as I saw you go
You were singing this song:

“We’ll meet again
Don’t know where, don’t know when
But I know we’ll meet again
Some sunny day…”

 • Klik op de muziekbalk voor luisteren via You Tube

 


Donderdag 18 juni 2020

Je mist meestal pas in je leven, de dingen als je ze niet meer hebt. In deze Coronatijd hebben veel mensen dan ook ‘heimwee’ naar de kleine dagelijkse dingen die zo vanzelfsprekend zijn. De ontmoeting en aanraking, het gesprek en het samenzijn, allemaal zaken die er echt toe doen……

‘But you only need the light when it’s burning low’
‘Only miss the sun when it starts to snow’

‘Only hate the road when you’re missing home’
‘Only know you love her when you let her go’

 • Klik op de muziekbalk voor beluisteren via You Tube
 • Meezingen kan ook; onder de muziekbalk staat de tekst van het lied.
Let Her Go (You Tube)

Well you only need the light when it’s burning low
Only miss the sun when it starts to snow
Only know you love her when you let her go

Only know you’ve been high when you’re feeling low
Only hate the road when you’re missing home
Only know you love her when you let her go
And you let her go

Staring at the bottom of your glass
Hoping one day you’ll make a dream last
But dreams come slow and they go so fast

You see her when you close your eyes
Maybe one day you’ll understand why
Everything you touch surely dies

But you only need the light when it’s burning low
Only miss the sun when it starts to snow
Only know you love her when you let her go

Only know you’ve been high when you’re feeling low
Only hate the road when you’re missing home
Only know you love her when you let her go

Staring at the ceiling in the dark
Same old empty feeling in your heart
Cause love comes slow and it goes so fast

Well you see her when you fall asleep
But never to touch and never to keep
Cause you loved her too much and you dived too deep

Well you only need the light when it’s burning low
Only miss the sun when it starts to snow
Only know you love her when you let her go

Only know you’ve been high when you’re feeling low
Only hate the road when you’re missing home
Only know you love her when you let her go
And you let her go
Ooooh ooooh ooooh

And you let her go
Ooooh ooooh ooooh

Well you let her go

 • Een inzending van Petrus Hollenga

Woensdag 17 juni 2020

Spring 2020 – Corona Time

We are the world 2020
The quarantine mix, Long Island

We may be down right now but we’re not out
and although we can’t be together:
Long Island musicians united to create something special….

We hope this heals your hearts just a little bit with the power of a song, that takes on new meaning today……


Wij zijn de wereld 2020
De quarantinemix, Long Island
We zitten nu nu misschien wat in de put, maar we zijn er wel en….
hoewel we niet samen kunnen zijn:
Long Island-muzikanten kwamen (online) bij elkaar om iets speciaals te creëren …
We hopen dat je hart een klein beetje kracht krijgt van een nummer, dat vandaag een nieuwe betekenis krijgt ……
 *  Klik op de muziekbalk voor beluisteren via You Tube
 *  Tekst van het lied staat onder de muziekbalk
Whe are the world

There comes a time when we heed a certain call
When the world must come together as one
There are people dying
and its time to lend a hand to life
There greatest gift of all

We can’t go on pretending day by day
That someone, somewhere will soon make a change
We are all a part
of Gods great big family
And the truth, you know,
Love is all we need

We are the world, we are the children
We are the ones who make a brighter day
So lets start giving
There’s a choice we’re making
We’re saving our own lives
its true we’ll make a better day
Just you and me

Send them your heart so they’ll know that someone cares
And their lives will be stronger and free
As God has shown us
by turning stones to bread
So we all must lend a helping hand

We are the world, we are the children
We are the ones who make a brighter day
So lets start giving
Theres a choice we’re making
We’re saving out own lives
its true we’ll make a better day
Just you and me

 


Dinsdag 16 juni 2020

When the Saints Go Marching In.

Een lied wat verder geen toelichting nodig heeft. Ook een lied wat heel veel gecoverd is…. dit is een heel bijzondere.

 • Onder de muziekbalk staat de songtekst.

We are trav’ling in the footsteps
Of those who’ve gone before
But we’ll all be reunited (But if we stand reunited)
On a new and sunlit shore (Then a new world is in store)

O when the Saints go marching in
When the Saints go marching in
O Lord I want to be in that number
When the Saints go marching in

And when the sun refuse (begins) to shine
And when the sun refuse (begins) to shine
O Lord I want to be in that number
When the Saints go marching in

When the moon turns red with blood
When the moon turns red with blood
O Lord I want to be in that number
When the Saints go marching in

On that hallelujah day
On that hallelujah day
O Lord I want to be in that number
When the Saints go marching in

O when the trumpet sounds the call
O when the trumpet sounds the call
O Lord I want to be in that number
When the Saints go marching in

Some say this world of trouble
Is the only one we need
But I’m waiting for that morning
When the new world is revealed

When the revelation (revolution) comes
When the revelation (revolution) comes
O Lord I want to be in that number
When the Saints go marching in

When the rich go out and work
When the rich go out and work
O Lord I want to be in that number
When the Saints go marching in

When the air is pure and clean
When the air is pure and clean
O Lord I want to be in that number
When the Saints go marching in

When we all have food to eat
When we all have food to eat
O Lord I want to be in that number
When the Saints go marching in

When our leaders learn to cry
When our leaders learn to cry
O Lord I want to be in that number
When the Saints go marching in


Maandag 15 juni 2020

 

Onderstaand gedicht is ingezonden door Tjipke:

 

 

 


Zondag 14 juni 2020

Vandaag werd er in de Eredienst, in onze Dorpskerk van Dalen, medewerking verleend door Lammy van Urk en Sjouke van der Veen. Zij zongen het lied ‘Genade, zo oneindig groot’. Dit lied is bekend geworden door de uitvoering van John Newton: ‘Amazing Grace’.

Amazing Grace

Amazing grace (how sweet the sound)
that saved a wretch like me!
I once was lost, but now I am found,
Was blind, but now I see.

‘Twas grace that taught my heart to fear,
and grace my fears relieved;
how precious did that grace appear,
the hour I first believed!

Through many dangers, toils and snares,
I have already come;
’twas grace has brought me safe thus far,
and grace will lead me home.

The Lord has promised good to me,
His word my hope secures;
He will my shield and portion be,
as long as life endures.

Yes, when this flesh and heart shall fail,
and mortal life shall cease;
I shall possess, within the veil,
a life of joy and peace.

The earth shall soon dissolve like snow,
the sun forbear to shine;
but God, who call’d me here below,
will be forever mine.

John Newton

 • De tekst (Nederlands) gezongen door Lammy en Sjouke staat onder de muziekbalk.

 

   1   Genade, zo oneindig groot,
dat ik, die’t niet verdien,
het leven vond, want ik was dood
en blind, maar nu kan ’k zien.
2   Genade, die mij heeft geleerd
te vrezen voor het kwaad.
Maar ook, als ik mij tot Hem keer,
dat God mij nooit verlaat.
3   Want Jezus droeg mijn zondelast
en tranen aan het kruis.
Hij houdt mij door genade vast
en brengt mij veilig thuis.
4   Als ik daar in zijn heerlijkheid
mag stralen als de zon,
dan prijs ik Hem in eeuwigheid
dat ik genade vond.
 • Klik  <hier> om de dienst van vanmorgen, waarin Lammy en Sjouke hebben gezongen, in zijn geheel te beluisteren.

 


Zaterdag 13 juni 2020

In een week waarin weer veel is gezegd, een verzoek over ‘De Stilte’.

De Stilte
Niets is sterker
Dan de stilte
Niets heeft zoveel kracht
Als het zwijgen van de nacht
Niets is sterker
Dan de stilte
Niets is sterker dan het woord
Dat niemand hoort
Er is vandaag weer zoveel gezegd
Zoveel mensen op de wereld
Hebben zoveel uitgelegd
Gekanker op een ander
Door die beterweters
Maar die beterweters zouden beter moeten weten
En vergeten wat ze weten, want…Niets is sterker
Dan de stilte
Niets heeft zoveel kracht
Als het zwijgen van de nacht
Niets is sterker
Dan de stilte
Niets is sterker dan het woord
Dat niemand hoortNeem voorschot op de dood
Voel de stilte om je heen
Wie de zwijgzaamheid verdragen kan
Voelt zich nooit alleenKom hier bij me, hou me vast
En vraag niet wat ik voel
Woorden zeggen veel te vaak
Wat ik niet bedoelNiets is sterker
Dan de stilte
Niets heeft zoveel kracht
Als het zwijgen van de nacht
Niets is sterker
Dan de stilte
Niets is sterker dan het woord
Dat niemand hoortNiets is sterker
Dan de stilte
Niets heeft zoveel kracht
Als het zwijgen van de nacht
Niets is sterker
Dan de stilte
Niets is sterker dan het woordNiets is sterker dan het woord
Dat niemand hoort
Stef Bos, van het album ‘Is dit nu later’.
  * Klik op de muziekbalk voor luisteren via You Tube

 


Vrijdag 12 juni 2020   

Vandaag een gedicht met hele mooie woorden…….

Ingezonden door Joke.

 


Donderdag 11 juni 2020

De grote veranderingen door de COVID-19 Corona-uitbraak, stemt veel mensen tot nadenken over wat dit persoonlijk voor hun betekent. Natuurlijk door de zorgen over je werk en over je gezondheidsrisico’s, maar vooral ook over de vraag; hoe het allemaal in de toekomst gaat aflopen.  Door alle veranderingen denkt men aan de keuzes van eerder en de vraag, heb ik de goede keuzes gemaakt……

Keuzes van studie, van werk, of in de relationele sfeer, kortom de crisis is ook een moment van bezinning.

 • Klik op de muziekbalk voor het luisteren via You Tube
 • Tekst van dit lied, staat onder de muziekbalk.
Wrong Direction

I keep running in wrong directions
Tell me something to take the right one
I feel you drift away
Yeah, you’re always needing space these days
Everything that I do makes it worse
I’ve been trying to give you all you deserve
But you don’t care
I’ve been running out of air to share

I go left and you go right
You’ve got no more time on Friday nights
To hang out on the couch and stay home
Just like we used to

You tear me up
Back in the day I used to be enough
I miss the way that you missed me
Now you don’t miss me anymore (Mm-hmm)
I wish I had a time machine
Just for a taste of how it used to be
I miss the way that you missed me
Now you don’t miss me anymore (Mm-hmm)

I keep wondering where we went wrong

Won’t stop fighting this war
I’ll hold on to all our memories

Can’t forget the way you looked at me

I go left and you go right
You’ve got no more time on Friday nights
To hang out on the couch and stay home
Just like we used to

You tear me up
Back in the day I used to be enough
I miss the way that you missed me
Now you don’t miss me anymore (Mm-hmm)
I wish I had a time machine
Just for a taste of how it used to be
I miss the way that you missed me
Now you don’t miss me anymore (Mm-hmm)

And now I’m alone and I try not to worry about you (About you)
But all I keep thinking about is all that I would do to be with you

Back in the day I used to be enough
I miss the way that you missed me
Now you don’t miss me anymore (Mm-hmm)
I wish I had a time machine
Just for a taste of how it used to be
I miss the way that you missed me
Now you don’t miss me anymore

Ilse DeLange & Michael Schulte

You Tube


Woensdag 10 juni 2020

Het is een voorjaar geweest met schrik, verwarring en bij sommige mensen ook angst. Allemaal emoties die bij ieder mens anders zijn. Want, het is jouw leven en hoe je in het leven staat, die je daarin vormt. Daarover gaat het volgende gedicht.

Emoties

Niet door je leeftijd

maar door je leven

deel je andermans geluk

en voel je

andermans verdriet

 

Het maakt dus niet uit

hoe vaak

of hoeveel

men jou ziet lachen

of…  juist in tranen ziet.

 

 • Dichter onbekend

(toegestuurd gedicht… wie weet de dichter?)


 

Dinsdag 9 juni 2020

Een toost op alle herinneringen aan de mensen die we onderweg verloren zijn. Dat is het de song ‘Memories’ van de band Maroon 5. Maar het is vooral ook een lied over onze herinneringen en de gedachten daarbij, die voor altijd blijven…..

Here’s to the ones that we got
Deze is voor degenen die hier zijn 
Cheers to the wish you were here but you’re not
Proost op de wens dat je hier was, maar dat ben je niet
‘Cause the drinks bring back all the memories
Want de drankjes brengen alle herinneringen terug
Of everything we’ve been through
aan alles wat we hebben meegemaakt

De uitvoering op onze ‘Verbindingspagina’ in Coronatijd, is van OneVoice Childrens Choir. Online (thuis) gezongen, mei 2020.

OneVoice Childrens Choir
 • Klik op de muziekbalk voor luisteren via You Tube
 • Volledige tekst van dit lied staat onder de muziekbalk

 

Maroon 5 – Memories

Cover, OneVoice Childrens Choir

Here’s to the ones that we got
Cheers to the wish you were here but you’re not
‘Cause the drinks bring back all the memories
Of everything we’ve been through
Toast to the ones here today
Toast to the ones that we lost on the way
‘Cause the drinks bring back all the memories
And the memories bring back
Memories bring back you

There’s a time that I remember when I did not know no pain
When I believed in forever
And everything would stay the same
Now my heart feel like December
When somebody say your name
‘Cause I can’t reach out to call you
But I know I will one day
Hey

Everybody hurts sometimes, everybody hurts someday
Eh eh
Everything will be alright, go on raise a glass and say
Eh

Here’s to the ones that we got
Cheers to the wish you were here but you’re not
‘Cause the drinks bring back all the memories
Of everything we’ve been through
Toast to the ones here today
Toast to the ones that we lost on the way
‘Cause the drinks bring back all the memories
And the memories bring back
Memories bring back you
Doo do do doo

Memories bring back
Memories bring back you

There’s a time that I remember when I never felt so lost
When I felt that all the hatred was too powerful to stop
Now my heart feel like an ember
And its lighting up the dark
I’ll carry these torches for ya
That you know I’ll never drop
Yeah

Everybody hurts sometimes, everybody hurts someday
Eh eh
Everything goin be alright, go on raise a glass and say
Eh

Here’s to the ones that we got
Cheers to the wish you were here but you’re not
‘Cause the drinks bring back all the memories
Of everything we’ve been through
Toast to the ones here today
Toast to the ones that we lost on the way
‘Cause the drinks bring back all the memories
And the memories bring back
Memories bring back you
Doo do do doo

Memories bring back
Memories bring back you
Doo do do doo

Memories bring back
Memories bring back you
Yeah yeah yeah

Memories bring back
Memories bring back you


Maandag 8 juni 2020

Van Jikkie van der Veen de tip over het lied ‘U GEEFT RUST’ (door alles heen)

In deze onrustige tijden, van de Coronacrisis, komen meer dan twintig verschillende kerken samen om dit prachtige lied te zingen.

U geeft rust
In mijn ziel
U geeft rust, U geeft rust in mijn ziel.

De aarde kent uw grote kracht.
Uw stem heeft haar tot stand gebracht.
En ook de zee, zo woest en diep
wordt stil voor U, die alles schiep.

Door alles heen, door alles heen.
Heer, kijk ik naar U.
Door alles heen, door alles heen.
U geeft rust.
Door alles heen, door alles heen.
Heer, kijk ik naar U.
U geeft rust in mij.

Geef mij geloof dat niet bezwijkt,
ook als de twijfel groter lijkt.
De berg, zo groot en hoog voor mij
verdwijnt in zee, de weg is vrij.

Door alles heen, door alles heen.
Heer, kijk ik naar U.
Door alles heen, door alles heen.
U geeft rust.
Door alles heen, door alles heen.
Heer, kijk ik naar U.
U geeft rust in mij.

Kijk op, laat los, vertrouw op Hem.
De storm herkent nog steeds zijn naam.
U geeft rust in mijn ziel.

 • Meer informatie website <PKN – Petrus>
 • Klik hieronder op de muziekbalk voor beluisteren via You Tube

https://www.youtube.com/watch?v=HEqe9KUPKK0

 


Zondag 7 juni 2020 Trinitatis 

Voor de liefhebbers van orgelmuziek

De zondag na Pinksteren wordt ook wel, de zondag Trinitatis genoemd; feest voor de Heilige drie-eenheid. Rienier Korver koos voor deze speciale zondag een bewerking van het lied van vandaag: ‘Allein Gott in der Höh sei Ehr’. Het is een bewerking van de Hamburgse organist en componist Jacob Praetorius. Gespeeld op het prachtige middentoon gestemde de Crane-orgel van de Hervormde kerk te Waspik.

 • De originele tekst van dit lied is van Nikolaus Decius (1525) / Martin Luther. (onder de muziekbalk)
 • Klik op de muziekbalk voor luisteren via You Tube.

 

 1. Allein Gott in der Höh’ sei Ehr’ Und Dank für seine Gnade, Darum daß nun und nimmermehr Uns rühren kann kein Schade. Ein Wohlgefall’n Gott an uns hat, Nun ist groß’ Fried’ ohn’ Unterlaß, All’ Fehd’ hat nun ein Ende.
 2. Wir loben, preis’n, anbeten dich Für deine Ehr’; wir danken, Daß du, Gott Vater ewiglich Regierst ohn’ alles Wanken. Ganz ungemeß’n ist deine Macht, Fort g’schieht, was dein Will’ hat bedacht; Wohl uns des feinen Herren!
 3. O Jesu Christ, Sohn eingebor’n Deines himmlischen Vaters, Versöhner der’r, die war’n verlor’n, Du Stiller unsers Haders, Lamm Gottes, heil’ger Herr und Gott, Nimm an die Bitt’ von unsrer Not, Erbarm’ dich unser aller!
 4. O Heil’ger Geist, du höchstes Gut, Du allerheilsamst’ Tröster, Vor’s Teufels G’walt fortan behüt’, Die Jesus Christ erlöset Durch große Mart’r und bittern Tod, Abwend all unsern Jamm’r und Not! Darauf wir uns verlaßen.

 


Zaterdag 6 juni 2020

Dit weekend wordt er in Nederland, in sommige kerken, weer een begin gemaakt met de kerkdiensten. Het zullen diensten zijn met maximaal 30 personen, er wordt niet gezongen en dit allemaal op anderhalve meter afstand.

In onze Dorpskerk in Dalen beginnen de kerkdiensten weer na 1 juli. De eerste dienst zal dan zijn, hopen wij, op zondag 5 juli 2020. Tot zolang is er deze verbindingspagina, waar we muziek en woorden,  teksten, wensen en gedichten met elkaar kunnen delen.

Vandaag op deze verbindingspagina een wens:

 


Vrijdag 5 juni 2020

Van Jikkie van der Veen, het gedicht ‘Als ieder Mens’, van Augusta de Groot.

Een gedicht wat stemt tot nadenken.

ALS IEDER MENS…

Als ieder mens
eens Herder wilde zijn
voor buur en vreemdeling
voor broer en kameraad:

Als ieder mens
eens Engel wilde zijn
op school en werk
of zo maar, in een straat:

Als ieder mens
eens Ster zou willen zijn
een lichtpunt
op de weg
van liefde en van haat

Dan werd een oud verhaal,
een evangelie
weer eindelijk

vertaald
naar mensen toe

zr. Augusta de Groot

 


Donderdag 4 juni 2020

Er gebeuren nu dingen in de wereld waar wij geen grip op hebben. Het is een wereld waar we ons ook (soms verplicht) wat afzijdig houden. Het voelt als het schip in de haven, op een mooie zomermorgen. Alles is goed……

Maar je kunt niet op de kade blijven staan…..

Daarover gaat het volgende lied van Stef Bos. Opgenomen in dit voorjaar, tijdens de Corona-crisis.

 • Klik op de muziekbalk voor luisteren via You Tube
 • Onder de muziekbalk de (originele) tekst van dit lied.
Schepen in de ochtend

Tekst en Muziek: Stef Bos

De zon komt op
De wind gaat liggen
De rivier wordt langzaam blauw
De lucht wordt lichter

En wij staan daar aan de kade
Kijkend naar de ochtendmist
Bang dat iets voorbijgaat
Wat nog niet begonnen is

En de schepen in de ochtend
Vertrekken naar de zee
Blijven wij hier achter
Of gaan we met ze mee
Er zijn stiltes, er zijn stormen
Er zijn schepen die vergaan
Maar ik wil nog één keer tot het einde van de wereld gaan

De zon komt op
De stad komt in beweging
Gaan wij samen door
Of scheiden onze wegen

De een die houdt zich schuil
De ander houdt zich stil
Ik zeg niet wat ik voel
Jij zegt niet wat je wilt

En de schepen in de ochtend
Vertrekken naar de zee
Blijven wij hier achter
Of gaan we met ze mee
Er zijn stiltes, er zijn stormen
Er zijn schepen die vergaan

Maar mijn hart wil nog één keer op de barricades staan


Woensdag 3 juni 2020

De tijd

Over ‘De Tijd’ is er al veel gedeeld op deze verbindingspagina van onze Dorpskerk. Tijd om naar uit te zien, tijd om zo snel mogelijk te vergeten, tijd die je graag wil vasthouden….. overal is er een tijd voor.

In deze Coronatijd was er ook de tijd om ‘afscheid’ te nemen van ‘De Wereld Draait Door’. Tijdens dit afscheid zong Ilse DeLange het lied over de Tijd. Het oorspronkelijke nummer Turn, Turn, Turn is een lied van Pete Seeger, dat hij eind jaren 1950 componeerde en in 1962 uitbracht op zijn album The Bitter and the Sweet. Het is bij ons vooral bekend geworden door de band The Byrds, die er in 1965 een wereldhit mee hadden.

Het lied bestaat uit een op muziek gezette tekst uit Prediker 3:1-8.

Prediker 3:1…

Alles heeft een bestemden tijd en alle voornemen onder den hemel heeft zijn tijd. Er is een tijd om geboren te worden en een tijd om te sterven; een tijd om te planten en een tijd om het geplante uit te roeien. Een tijd om om te doden en een tijd om te genezen; een tijd om af te breken en een tijd om te bouwen. Een tijd om te wenen en een tijd om te lachen; een tijd om te kermen en een tijd om op te springen. Een tijd om stenen weg te werpen en een tijd om stenen bij elkaar te vergaren. Een tijd om te omhelzen en een tijd om verre te zijn van omhelzen. Een tijd om te zoeken en een tijd om verloren te laten gaan; een tijd om te bewaren en een tijd om weg te werpen. Een tijd om te scheuren en een tijd om te helen; een tijd om te zwijgen en een tijd om te spreken. Een tijd om lief te hebben en een tijd om te haten; een tijd van oorlog en een tijd van vrede.

 • Klik op de muziekbalk om te luisteren, via You Tube.
 • De tekst van dit mooie lied staat onder de muziekbalk.

Byrds – Turn! Turn! Turn!

To everything, turn, turn, turn.
There is a season, turn, turn, turn.
And a time to every purpose under heaven.
A time to be born, a time to die.
A time to plant, a time to reap.
A time to kill, a time to heal.
A time to laugh, a time to weep.

To everything, turn, turn, turn.
There is a season, turn, turn, turn.
And a time to every purpose under heaven.
A time to build up, a time to break down.
A time to dance, a time to mourn.
A time to cast away stones.
A time to gather stones together.

To everything, turn, turn, turn.
There is a season, turn, turn, turn.
And a time to every purpose under heaven.
A time of love, a time of hate.
A time of war, a time of peace.
A time you may embrace.
A time to refrain from embracing.

To everything, turn, turn, turn.
There is a season, turn, turn, turn.
And a time to every purpose under heaven.
A time to gain, a time to lose.
A time to rend, a time to sow.
A time for love, a time for hate.
A time for peace, I swear it’s not too late.

 


Dinsdag 2 juni 2020

Het Pinksterweekend is afgesloten met het Pinkstergebed.

Dit gebed wil Esther Rodermond graag met ons delen……

Gebed bij Pinksteren

Heer, U die de Goede bent, vragen wij:
giet ons vol heilige Geest;
zijn wijsheid immers schiep ons,
zijn toezicht richt ons.
Heer, onze Heer Jezus Christus heeft vuur op aarde gebracht,
en Hij wilde een stevige brand;
wij vragen U:
zet ons in vuur en vlam.Heer, laat uw heilige dingen ons goddelijk vurig maken;
dan zijn we dubbel blij:
dat wij ze mogen doen
en dat ze ons iets doen.– Sytze de Vries

Maandag 1 juni 2020, Tweede Pinksterdag

 

KRO-NCRV vraagt heel Nederland een kaars te branden op Tweede Pinksterdag

Op Tweede Pinksterdag 2020 om 20.30 uur, NPO 2, zet KRO-NCRV Nederland in het licht met een speciale editie van ‘Voor wie steek jij een kaarsje op?’ en vragen we iedereen een kaars te branden voor het raam, in de tuin of op het balkon.

 Op 1 juni kijken we om. Naar de levens die het virus heeft geëist. We staan stil bij de lege plekken. We denken aan de duizenden mensen die ons helpen om vooruit te blijven kijken. Anita Witzier reist voor het programma door het land en gaat op zoek naar de mensen achter de statistieken. Wie waren deze mensen? Hoe zag hun leven eruit, hoe gaan ze herinnerd worden en wie laten ze achter?

“Er past onmetelijk veel saamhorigheid in slechts anderhalve meter. We steken een kaars aan, een lampje of een fakkel. Zo maken we het samen lichter.”

 • Veel tips voor het lied van Maaike Ouboter, die op indringende wijze beschrijft wat verdriet en gemis met je kan doen.
 • Klik in de muziekbalk voor luisteren via You Tube

 Voor wie steek jij een kaarsje op? maandag 1 juni om 20.25 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

Doe mee en brand een kaars, zet deze voor het raam, op het balkon of in de tuin. Online een kaars opsteken kan ook nog steeds via www.voorwiesteekjijeenkaarsjeop.nl


Zondag 31 mei 2020 PINKSTEREN

Lied: “Dit is een morgen als ooit de eerste”

Nieuwe liedboek voor de kerken, lied 216

Een speciaal verzoek voor een lied, waar heel veel mensen zo door geraakt zijn dat het de moeite waard is om deze muziek met iedereen te delen. De reacties over dit lied zijn heel divers, maar over één ding is iedereen het eens en dat is de verwondering over de schitterend mooie natuur, tijdens de ‘vroege’ ochtend, die dit lied bij je oproept. Het is ook een lied voor ons ‘onderweg zijn’, de pelgrimage, die dit lied duidelijk weergeeft. Onmiskenbaar hoort de tekst van dit lied bij Pinksteren.

Dauw op de aarde, zonlicht van boven,
vochtige gaarde, geurig als toen.
Dank voor gewassen, grassen en bomen,
al wie hier wandelt, ziet: het is goed.

Het oorspronkelijke Engelse lied, met Keltische invloeden, is buiten Engeland vooral bekend geworden door een uitvoering van de folk-popzanger Cat Stevens uit 1972. ‘Morning has Broken’.

Bart(1)Bart

Dit is een morgen als ooit de eerste  

Dit is een morgen als ooit de eerste,
zingende vogels geven hem door.
Dank voor het zingen, dank voor de morgen,
beide ontspringen nieuw aan het woord.

Dauw op de aarde, zonlicht van boven,
vochtige gaarde, geurig als toen.
Dank voor gewassen, grassen en bomen,
al wie hier wandelt, ziet: het is goed.

Dag van mijn leven, licht voor mijn ogen,
licht dat ooit speelde waar Eden lag.
Dank elke morgen Gods nieuwe schepping,
dank opgetogen Gods nieuwe dag.

 • Klik voor beluisteren via You Tube
 • De uitvoering van dit lied is van jongerenkoor ‘Samen op weg’ en opgenomen tijdens de Pinksterviering van vorig jaar. Duidelijk is te zien, dat het een Pinksterviering was zonder de Corona-maatregelen van nu.

 

 


Zaterdag 30 mei 2020

Pinksteren in Coronatijd. 

Het Pinksterweekend is begonnen en ook Pinksteren worden dagen, die geheel anders zullen zijn dan voorgaande jaren.  Ook op deze pagina, verbinden wij elkaar met Pinksteren, met een Pinksterlied, die geheel anders zal zijn.  Vandaag het lied ‘Geest van Hierboven’.

Geest van Hierboven, aangevuld met tekst van Stef Bos……

 • Onder de tekst, de muziekbalk voor luisteren via You Tube.

ik wil het water naar de zee zijn
de zoden aan de dijk
het gevecht tegen de bierkaai
alles wat onhaalbaar lijkt

ik wil de rots zijn in de branding
met de verbeelding aan de macht
wil de stilte die vanzelf spreekt zijn
en het daglicht in de nacht

ik wil een land zijn zonder grenzen
waar de ruimte nog bestaat
ik wil traag zijn als de waarheid
die de leugen achterhaalt

ik wil de moed zijn van de wanhoop
het stilstaan van de tijd
ik wil een sprong zijn in het duister
en de laatste strohalm zijn

ik wil de taal zijn van een dichter
die zichzelf geen dichter noemt
het zout zijn van de aarde
en de kus die ons verzoent

ik wil een land zijn zonder woorden
gedragen door de wind
ik wil de wereld weer leren zien
door de ogen van een kind

en met de schoonheid van de onmacht
lopen langs een eindeloze weg
met open ogen dromen
weerloos en toch sterk

ik wil het water naar de zee zijn
de zoden aan de dijk
het gevecht tegen de bierkaai
alles wat onhaalbaar lijkt

 

 • Dit lied werd tijdens de pinksterviering van PKN op zaterdag 8 juni 2019 in Bolsward (uitgezonden door KRO-NCRV) gecombineerd met het bekende pinksterlied ‘Geest van hierboven’ dat werd gezongen door het jongerenkoor Samen op weg uit Houten. De beelden zijn duidelijk; er was toen nog geen ‘anderhalve meter’ samenleving…….

Geest van hierboven, leer ons geloven
hopen liefhebben door uw kracht
hemelse vrede, deel u nu mede
aan een wereld die u verwacht

 


Vrijdag 29 mei

De strijd tegen het Coronavirus heeft grote invloed op het leven en werken in de zorginstellingen-verpleeghuizen. Bewoners worden gescheiden van de mensen die hun lief zijn en dat valt niet mee. Veel mensen raken hierdoor in een isolement; zowel in het verpleeghuis als thuis.

Daarover gaat het onderstaande gedicht van Tanja Helderman.

Een inzending van Ingrid Veenendaal.

Verbonden

Nu ik je niet kan omhelzen.

Nu wat vanzelf spreekt,

ontbreekt

voel ik me sterker

verbonden,

alsof de afstand

verbleekt.

 

Nu we vandaag

niet meer weten,

waar

onze zekerheid blijft,

voel ik nog meer dan gewoonlijk

hoezeer

de liefde me drijft.

 


Donderdag 28 mei 2020

Een verzoek, in deze Coronatijd, voor het lied van Otis redding: Sitting on the Dock of the bay. Het is een lied over terugkijken in je leven, maar ook over bezinning (mijmeren) en hierbij de rust te vinden. Soms kan de rust, met de muziek ‘De juiste en gevoelige snaar raken’.

 • Klik voor luisteren, via YouTube
 • Onder de muziekbalk staat de tekst van het lied.
Otis Redding – Sitting on the Dock of the Bay

Sitting in the morning sun
I’ll be sitting when the evening comes
Watching the ships roll in
And I watch ‘em roll away again

Sitting on the dock of the bay
Watching the tide roll away
I’m just sitting on the dock of the bay
Wasting time

I left my home in Georgia
Headed for the Frisco bay
‘Cause I had nothin to live for
And look like nothing’s gonna come my way

So I’m just…
Sitting on the dock of the bay
Watching the tide roll away
I’m just sitting on the dock of the bay
Wasting time

Looks like nothing’s gonna change
Everything still remains the same
I can’t do what ten people tell me to do
So I guess I’ll remain the same

Sittin here resting my bones
And this loneliness won’t leave me alone
It’s two thousand miles I roamed
Just to make this dock my home

Now, I’m just…
Sitting on the dock of the bay
Watching the tide roll away
I’m just sitting on the dock of the bay
Wasting time

[Ends in harmonic whistling]

Writers: Steve Cropper, Otis Redding

 


Woensdag 27 mei 2020

Rikkert Zuiderveld schreef voor Radio 1 een aantal gedichten naar aanleiding van de gebeurtenissen rondom Corona. Een gedicht over ‘nieuwe’ vrijheid; soms moet je iets stuk slaan, om tot nieuwe vrijheid te komen……..

‘Er hangt een mezenkruik aan onze schuur
Daar broedt een mezenpaar, normaal gesproken
Maar nu was er een vreemde in gedoken
Een dikke spreeuw, een speling der natuur

Daar zat hij klem, hij keek mij angstig aan
Leek in paniek te vechten voor zijn leven
En om het dier zijn vrijheid terug te geven
Heb ik de kruik aan stukken moeten slaan

Ik vond het wel een mooie metafoor
In deze wrange en benarde tijd
Ik ging er in gedachten mee vandoor:
Is er verlossing uit de eenzaamheid?

Toen riep mijn vrouw: ‘Word wakker, kom ‘es vlug!
Kijk daar, kijk daar, de zwaluwen zijn terug!’

Rikkert Zuiderveld.

 

 • Dit gedicht werd onder andere genoemd in een tweegesprek met Reinier Solleveld op de website van TEAR (Tear helpt mensen zelf op te staan uit armoede en onrecht. Ze bieden wereldwijd hulp via lokale organisaties en kerken. Recht doen is voor Tear een opdracht van God. Helpen waar ze maar kunnen en moedigen mensen aan om de wereld mooier te maken.
 • Voor het gedicht met het complete interview, <Klik hier>

 


Dinsdag 26 mei 2020

Een verzoek voor een lied uit 1979 van de zingende dichter Leonard Cohen.

 • Klik voor luisteren via YouTube
 • Tekst van dit lied staat onder de muziekbalk.
Bird On The Wire
Like a bird on the wire
Like a drunk in a midnight choir
I have tried in my way to be free
Like a worm on a hook
Like a knight from some old fashioned book
I have saved all my ribbons for thee
If I, if I have been unkind
I hope that you can just let it go by
If I if I have been untrue
I hope you know it was never to you.Like a baby, stillborn
Like a beast with his horn
I have torn everyone who reached out for me
But I swear by this song
And by all that I have done wrong
I will make it all up to thee
I saw a beggar leaning on his wooden crutch
He said to me, you must not ask for so much
And a pretty woman leaning in her darkened door
She cried to me, hey, why not ask for more?Oh like a bird on the wire
Like a drunk in a midnight choirhave tried in my way to be free.

Leonard Cohen


Maandag 25 mei 2020

Gedichten kunnen mensen troosten bij ziekte, tegenslag of overlijden, maar ze kunnen ook herinneringen ophalen en heimwee oproepen, ook kan een gedicht je opeens wakker schudden over iets en je dingen laten begrijpen, waar je misschien allang mee worstelt. Er zijn ook gedichten die je inspireren en kracht geven.

De woorden in een gedicht, zijn soms ook woorden die je midden in het hart raken, maar ook kunnen het woorden zijn die je tot de verbeelding prikkelen.

Het mooie van het lezen en begrijpen van gedichten zit vooral in het persoonlijke, immers iedereen leest het gedicht op zijn eigen wijze en heeft daarover ook zijn eigen uitleg. Vaak heeft de lezer een heel andere uitleg, dan de dichter met zijn (speciale) gedicht heeft bedoeld.

Dit is zo’n speciaal gedicht…….

Irudia


Zondag 24 mei 2020

Op deze zondagmorgen de mooie woorden, in een prachtig lied, uit het Nieuwe Liedboek van de kerken.

Een verzoek van Jikkie van der Veen.

Longing for light, we wait in darkness.
Longing for truth, we turn to you.
Make us your own, your holy people,
Light for the world to see.

Christ, be our light!
Shine in our hearts.
Shine through the darkness.
Christ, be our light!
Shine in your church gathered today.

– Lied 1005 (Liedboek 2013)

Een bijzondere uitvoering van dit lied door Petra Berger vindt u nu op petrus.protestantsekerk.nl.

 


 Zaterdag 23 mei 2020

In Walk of Live, een lied van Mark Knopfler, gaat het over het verhaal van een straatmuzikant die leeft voor de muziek en… in die muziek vaak terug gaat in de tijd. Het is het verhaal van veel muzikanten, je zingt vaak wat de mensen willen horen; immers in alle muziek zit wel een verhaal.

Maar het is ook muziek, die het verhaal van je eigen leven vertelt en wat de muziek daarin voor je betekent. Iedereen heeft wel een lied wat heel sterk je bij je past en die als het ware je levensloop vertelt. Een soort van vogelvlucht door je leven……

Wat kan muziek, dan veel voor je doen.

Een verzoek van Petrus Hollenga

 • Klik voor beluisteren via You Tube
 • Tekst van het lied staat onder de muziekbalk

N.B. Deze song is vooral bekend geworden door de leadzanger en de gitaren…. in deze concertuitvoering is er veel aandacht voor de ritmesectie. Net als in het leven, spelen zij ook vaak (anoniem) op de achtergrond, maar wat zijn deze mensen belangrijk!

Walk of live (Original version)

Here comes Johnny singing oldies, goldies
Be-Bop-A-Lula, Baby What I Say
Here comes Johnny singing I Got a Woman
Down in the tunnels, trying to make it pay
He got the action, he got the motion
Yeah, the boy can play
Dedication, devotion
Turning all the night time into the day

He do the song about the sweet lovin’ woman
He do the song about the knife
He do the walk, he do the walk of life
Yeah, he do the walk of life

Here comes Johnny gonna tell you the story
Hand me down my walkin’ shoes
Here come Johnny with the power and the glory
Backbeat, the talkin’ blues
He got the action, he got the motion
Yeah, the boy can play
Dedication, devotion
Turning all the night time into the day

He do the song about the sweet lovin’ woman
He do the song about the knife
And he do the walk, he do the walk of life
Yeah, he do the walk of life

Here comes Johnny singing oldies, goldies
Be-Bop-A-Lula, Baby What I Say
Here comes Johnny singing I Gotta Woman
Down in the tunnels, trying to make it pay
He got the action, he got the motion
Yeah, the boy can play
Dedication, devotion
Turning all the night time into the day

And after all the violence and double talk
There’s just a song in all the trouble and the strife
You do the walk, yeah, you do the walk of life
Mmm, they do the walk of life

Here comes Johnny singing oldies, goldies
“Be-Bop-A-Lula”, “Baby What I Say”
Here comes Johnny singing “I Gotta Woman”
Down in the tunnels, trying to make it pay

He got the action, he got the motion
Yeah, the boy can play
Dedication, devotion
Turning all the night time into the day

He do the song about the sweet lovin’ woman
He do the song about the knife
He do the walk, do the walk of life
Yeah, he do the walk of life

Here comes Johnny, gonna tell you the story
Hand me down my walkin’ shoes
Here comes Johnny with the power and the glory
Backbeat the talkin’ blues

He got the action, he got the motion
Yeah, the boy can play
Dedication, devotion
Turning all the night time into the day

The song about the sweet lovin’ woman
He do the song about the knife

 

 


Vrijdag 22 mei 2020

Inmiddels is het alweer meer dan twee maand geleden dat we deze rubriek van verbinding zijn gestart. (de eerste Lentedag-21 maart) Twee-en zestig gedichten/spreuken /meditatie en/of muziekitems zijn ondertussen gepasseerd. Heel divers, maar toch met één heel belangrijke overeenkomst; het delen van je gevoel in woord en muziek, in een tijd van verwarring en het missen van het wij-gevoel door alle maatregelen die er nu zijn. En dit allemaal op de site van onze Daler Dorpskerk. Vindplaats van geloof, hoop en liefde.

Vandaag een gedicht met de titel ‘Verloren ? Paradijs !’

Een inzending van Jikkie van der Veen.

 

Verloren?

Paradijs!

 

God schiep en zag; het was goed.

Ik geloof, maar vraag mij nu toch af….

Wie ben ik? En wanneer goed genoeg?

 

Ben ik een Adam?

Ik noem het beestje bij zijn naam.

Toch voel ik me alleen in deze volle wereld.

 

Ben ik dan Eva?

Als hulp bedacht, behulpzaamheid voorop.

Maak ik de mens compleet?

Een rib cadeau in mijn gescheurde lichaam.

 

Of…..

 

Ben ik soms de slang?

Niets listigs is mij vreemd.

Ik kruip vaak weg. bang voor vertrapping

Een vermorzelde persoonlijkheid.

Gevlucht, gestruikeld, gevallen en verstopt.

 

En dan: Die stem!

Mijn Naam!

 

Dwars door twee gebroken maskers

Mijn kwetsbare naaktheid

Ik ben gekend! Ik ben gezien!

 

Het Paradijs gebroken

In de stukken klinkt de belofte:

“Jij bent mijn kind! Jij bent uniek perfect.

 

Kijk niet langer terug of in de spiegel.

Kijk naar Mij, want ik zie je!

Eens verhuis je terug naar het Paradijs.

Tot in de Eeuwigheid!

 

 

Elisabeth Visser Oevering

 


Donderdag 21 mei 2020 Hemelvaartsdag

Een verzoek om het lied van Eva Cassidy, met de zeer gevoelige tekst.

 • Onder de tekst is de muziekbalk; klik voor beluisteren via You Tube.

 

Eva Cassidy – Songbird

For you there’ll be no crying
For you the sun will be shining
‘Cause I feel that when I’m with you
It’s all right I know it’s right

And the songbirds keep singing like they
Know the score
And I love you I love you I love you
Like never before

To you I would give the world
To you I’d never be cold
‘Cause I feel that when I’m with you
It’s all right I know it’s right

And the songbirds keep singing like they
Know the score
And I love you I love you I love you
Like never before like never before

Like never before
Like never before

 


Woensdag 20 mei 2020

Van Esther Rodermond een gedicht, over vertrouwen, ontvangen.

Een gedicht wat zij al lang in haar bezit heeft.

 

Durf te vertrouwen

 

Durf je God maar te vertrouwen,

ook als alles tegen schijnt.

Als je nergens op kunt bouwen,

omdat alle grond verdwijnt.

 

Durf je God maar te geloven,

als Hij zegt: “Ik blijf je trouw”

Ook al komt Zijn hulp van boven,

schijnbaar veel te laat voor jou.

 

Durf het met je God te wagen,

tegen alle rede in.

Blijf Hem elke dag weer vragen:

“Maak met mij een nieuw begin”

 

Durf vertrouwen, durf verwachten,

voor God is geen mens te klein.

Hij weet toch, hoe klein van krachten,

en hoe zwak van moed wij zijn. 

 

Auteur onbekend

 


Dinsdag 19 mei 2020

In deze Corona-rubriek is er de afgelopen tijd al veel muziek, woorden en gedichten gedeeld over hoop, respect, geloof, vertrouwen en liefde. Allemaal gevoelszaken waar een goede relatie niet zonder kan. Ook in deze Coronatijd kunnen we niet zonder en gaan verbintenissen in (liefdes)relaties gewoon door. In welke vorm dan ook, het is en blijft een hele speciale dag in je leven.

Ook wordt er getrouwd, zijn er de herinneringen daaraan en worden trouwdagen gevierd…. ook op 19 mei 2020.

De muziek, met beeld, beschrijft deze dag:

–  You’re the reason for living  –  I’ve got reasons to smile –

–  I will give you my heart  – Until death do us part –

 

 • Klik voor beluisteren via You Tube
 • Tekst van dit lied staat onder de muziekbalk

Till Death Do Us Part

 

Yeah, I’ll sing this tonight

You’re everything that I want

Got my head and hopes high,

Got my heart in my hand

Yes, I’m gonna do this right

 

You’re the reason for living

I’ve got reasons to smile

Tonight it will start

I will give you my heart

Until death do us part

 

Until death do us part

I will love you for always

 Forever and ever

We won’t be far apart,

Until death do us part

 

You’re so pretty tonight

You are what men dream of

Got your head and hopes high

Got your heart in your hand

We’re gonna do this right

 

We’ll probably end up crying

While we’ve got reasons to smile

Tonight it will start

You will give me your heart

Until death do us part

 

Until death do us part

I will love you for always

Forever and ever

We won’t be far apart,

Until death do us part

 

Until death do us part

I will love you for always

Forever and ever

We won’t be far apart,

Until death do us part

 

Danny Vera

 


Maandag 18 mei 2020

In ons kerkblad  ‘De Zandloper’, staat iedere maand (voorin) een meditatie van één van de zanddorp-predikanten. Deze maand, mei 2020, heeft onze predikant Peter den Braanker woorden geschreven over de Corona-crisis. Deze woorden willen wij graag met u delen.

 

Vermoeid en belast

Er is in deze tijd van corona veel in het nieuws! We krijgen het elke dag mee: je moet “in je eigen bubbel blijven”, “social distancing” in acht nemen, je moet “compliance tonen” met betrekking tot de overheidsmaatregelen en de “lockdown…” respecteren! Er is, getuige deze woorden, in korte tijd een heleboel veranderd! Niet alleen wereldwijd en in onze maatschappij maar ook in ons eigen leven en dat van ons gezinnen! Allemaal, zonder uitzondering, ondervinden we de gevolgen van de wereldwijde verspreiding van het corona-virus!

Dingen waaraan we eerder nooit gedacht hadden, moeten nu gerealiseerd worden b.v. 1,5 meter afstand houden tot elkaar, zoveel mogelijk binnen blijven, thuiswerken en nieuwe oplossingen bedenken om elkaar te bereiken. Scholen en bedrijven moeten heel anders gaan werken! We moeten niet alleen onze vakantieplannen bijstellen, maar ons leven misschien wel over een andere boeg gooien. Het maakt allemaal deel uit van de realiteit waarin we plotseling terechtgekomen zijn! Niet alleen zijn er veel veranderingen in het dagelijkse leven gekomen, al gaat het nu volgens de laatste berichten de goede kant op, het is en blijft vooral een hele spannende tijd: er zijn zorgen om alles dat gaande is, er is het verdriet om de mensen die elke dag overlijden.

Naast allerlei gevoelens die door je heen schieten brengt deze tijd ook een heleboel bezinning op gang! Waar sta ik zelf? Waar ben ik bang voor? Wat doen al die berichten van ziekte en dood met me? Waar zoek ik steun en wie of wat geeft mij troost?…….

 • Allemaal vragen waar je goed over na moet denken….. het vervolg, het tweede stuk van deze meditatie kunt u <hier> lezen.
 • Ook kunt u de complete meditatie nalezen, in de rubriek ‘Beleving’, pagina <Bezinning>

 


 Zondag 17 mei 2020

 

In een speciale serie van Met hart en ziel (KRO-NCRV) blikt scriba ds. René de Reuver, Protestantse Kerk Nederland in een aantal korte meditaties vooruit naar Pinksteren.

Beluister hier het hele lied  door Elbert Smelt, door te klikken in de muziekbalk.

 • Tekst van het lied komt onderin het beeld!

 


Zaterdag 16 mei 2020

Een lied van de Schotse zangeres en liedjesschrijver Amy MacDonald, over wat geluk voor je betekenen kan.

And in the end, I made them see
This is what happiness means to me

Ja, wat is geluk? En hoe ga je er mee om? In deze Coronatijd vragen wij ons dat vaak af. Geluk wordt beïnvloed door emoties, maar ook door je opvoeding, je cultuur en wat er in je leven gebeurt of is gebeurd. Een lied, dat stemt tot nadenken, over wat in jouw leven nu eigenlijk geluk is……

Dit lied is een verzoek van Petrus Hollenga

 • Klik voor beluisteren via You Tube
 • Tekst van het lied onder de muziekbalk

“What Happiness Means To Me”

Maybe in the start we would laugh
Maybe in the end we would cry
But I believe in every book I’ve ever read
And what you said
And the moon was in the sky
And the tears did fill my eyes
And the memories they all had passed
But in my head they’ll always last
And in the end before I could be
I’d shown the world
What it means to me
Believe it or not, I made them see
This is what happiness means to meWill I ever see your face again
Will I ever touch your skin
I’ll never stop loving everything you do
But not me and youAnd the moon was in the sky
And the tears did fill my eyes
And the memories they all had passed
But in my head they’ll always last
And in the end before I could be
I’d shown the world
What it means to me
Believe it or not, I made them see
This is what happiness means to meAnd in the end, I made them see
This is what happiness means to me
Amy MacDonald.

 

Vrijdag 15 mei 2020

 

Gedicht: Vertrouwen

Onderstaand gedicht gekregen van een dame op hoge leeftijd. Zij heeft het gekregen van haar moeder, die het geschreven heeft ten tijde van de eerste wereldoorlog. Het gedicht heet ‘Vertrouwen’ en beschrijft het gevoel over de oorlogstijd van toen. Het is een eenvoudig en mooi gedicht; bovendien een gedicht van alle tijden, want ook nu zijn de woorden van het gedicht weer actueel.

 

‘VERTROUWEN’.

 

Ook al lijkt de wereld donker

Schijnt geen lichtglans op ons pad.

Ook al komt er heel veel anders

Dan men het zo gaarne had.

 

Toch gaan wij de toekomst tegen

Met vertrouwen en met Moed

Wetende: GOD ONZE VADER

Maakt eens alle dingen goed.

 

Dichter: onbekend

 


Donderdag 14 mei 2020

Voor deze donderdag een goede tip gekregen, voor een ‘oud’ lied:

 

 – 15 Miljoen mensenOp dat hele kleine stukje aarde

 – Met z`n allen op het strand – Dan blijft geen mens meer binnen……

 

Allemaal zaken die toen zo gewoon waren…. nu is dat even anders.

 • Klik voor beluisteren via You Tube
 • Tekst voor meezingen onder de muziekbalk!
15 miljoen mensen

Land van 1000 meningen
Het land van nuchterheid
Met z`n allen op het strand
Beschuit bij het ontbijt
Het land waar niemand zich laat gaan
Behalve als we winnen
Dan breekt acuut de passie los
Dan blijft geen mens meer binnen
Het land wars van betutteling
Geen uniform is heilig
Een zoon die noemt z`n vader Piet
Een fiets staat nergens veilig

refrein:
15 Miljoen mensen
Op dat hele kleine stukje aarde
Die schrijf je niet de wetten voor
Die laat je in hun waarde
15 Miljoen mensen
Op dat hele kleine stukje aarde
Die moeten niet `t keurslijf in
Die laat je in hun waarde

Het land vol groepen van protest
Geen chef die echt de baas is
Gordijnen altijd open zijn
Lunch een broodje kaas is
Het land vol van verdraagzaamheid
Alleen niet voor de buurman
De grote vraag die blijft altijd
Waar betaalt `ie nou z`n huur van
`t Land dat zorgt voor iedereen
Geen hond die van een goot weet
Met nassiballen in de muur
En niemand die droog brood eet

refrein (2x)

 

Fluitsma & van Thijn

 


Woensdag 13 mei 2020

Een verzoek voor een oude song over een prachtige stad. De stad Londen die zo zwaar getroffen is door het Corona-virus.

 • Klik voor beluisteren via You Tube.
 • Meezingen kan ook; de tekst staat weer onder de muziekbalk!

Ralph McTell – Streets of London

Have you seen the old man
In the closed down market
Kicking up the papers with his worn out shoes
In his eyes you see no pride
Hands held loosely at his side
Yesterday’s paper, telling yesterday’s news

So how can you tell me you’re lonely
And say for you that the sun don’t shine
Let me take you by the hand
And lead you through the streets of London
I’ll show you something
To make you change your mind

Have you seen the old girl
Who walks the streets of London
Dirt in her hair and her clothes in rags
She’s no time for talking
She just keeps right on walking
Carrying her home in two carrier bags

So how can you tell me you’re lonely
And say for you that the sun don’t shine
Let me take you by the hand
And lead you through the streets of London
I’ll show you something
To make you change your mind

In the old night cafe at a quarter past eleven
The same old man sitting there on his own
Looking at the world over the rim of his teacup
Each tea lasts an hour, and he wanders home alone

So how can you tell me that you’re lonely
And say for you that the sun don’t shine
Let me take you by the hand
And lead you through the streets of London
I’ll show you something
To make you change your mind

Have you seen the old man
Outside the seaman’s mission
Memory fading with the minor ribands that he wears
In our city winter the rain cries little pity
For one more forgotten hero
And a world which doesn’t care

So how can you tell me you’re lonely
And say for you that the sun don’t shine
Let me take you by the hand
And lead you through the streets of London
I’ll show you something
To make you change your mind

 


Dinsdag 12 mei 2020

Een gedicht van Bert van der Klis; ‘In de kring van het leven’.

 

In de kring van het leven.

In de kring van het leven

is ieder mens uniek!

Delen we de zorg

voor elkaar.

 

In de kring van het leven

ontstaat het contact,

de reflectie,

het autonoom zijn.

 

In de kring van het leven

ontstaat het spelen van een spel,

het bespelen van elkaar

in al onze veelkleurigheid.

 

In de kring van het leven

ontstaat een kunstwerk

dat wij geven

als blijk van waardering.

 

In de kring van het leven

ontstaat verwondering

over lucht, licht, water en vuur

energie!

 

In de kring van het leven

kijken we elkaar recht in de ogen

een beeld dat ons raakt

en ons tekent zoals wij zijn.

 

Uit verzamelde gedichten ‘In de kring van het leven’.

Bert van der Klis
bvdklis@gmail.com
Emmen.

 


Maandag 11 mei 2020

 • Klik voor beluisteren via You Tube
 • Meezingen kan met de woorden, onder de muziekbalk……

Boudewijn de Groot – De Eenzame Fietser

Hoe sterk is de eenzame fietser
Die kromgebogen over z’n stuur tegen de wind
Zichzelf een weg baant

Hoe zelfbewust de voetbalspeler
Die voor de ogen van het publiek de wedstrijd wint
Zich kampioen waant

Hoe lang vergenoegd de zakenman
Zonder mededogen die een concurrent verslagen vindt
Zelf haast failliet gaat

En ik zit hier tevreden met die kleine op m’n schoot
De zon schijnt er is geen reden
Met rotweer en met harde wind te gaan fietsen met dat kind

Als ie maar geen voetballer wordt
Ze schoppen ‘m misschien half dood

Als ie maar geen voetballer wordt
Ze schoppen ‘m misschien half dood

Maar liever dat nog
Dan een bord voor z’n kop van een zakenman
Want daar wordt ie alleen maar slechter van
(Herhalen)

 


Zondag 10 mei 2020

Gewoon een mooi gedicht van Toon Hermans over liefde….

Heel toepasselijk op deze Moederdag in Coronatijd.

 

Liefde

Zij was er ineens

geheel onverwacht

en zij was de wereld

de dag en de nacht

 

De tafel de stoelen

het brood en het bed

mijn eerste mijn tweede,

en laatste couplet.

 

De lach die ze lacht

is al bijna een kus

ze past in m’n armen

het sluit als een bus

 

Ik hou van je  hou van je,

stamel ik zacht

– dat is de liefde

ze komt onverwacht

 

Je kunt haar niet zoeken

niet vragen niet wenken

niet organiseren

en ook niet bedenken

 

Ze is er ineens

geheel onverwacht

en zij is de wereld

de dag en de nacht.

 

Toon Hermans

 


Zaterdag 9 mei 2020

Al eerder in deze Coronatijd was er een verzoek over een song over vriendschap en het ‘beetje’ hulp wat je van ze krijgt. Vrienden waar je niet zonder kunt…..

Hierbij een song van Carrie Elkin & Danny Schmidt

COMPANY OF FRIENDS

 

-Ik geloof dat alle harten zullen genezen
I believe all hearts will mend

Door ons gezelschap van vrienden
By our company of friends-

 • Klik voor beluisteren via You Tube
 • Onder de muziekbalk staat de tekst van dit lied.

COMPANY OF FRIENDS

When I die, let them judge me by my company of friends
Let them know me as the footprints that I left upon the sand
Let them laugh for all the laughter
Let them cry for laughter’s end
But when I die, let them judge me by my company of friends

When I die, let them toast to all the things that I believe
Let them raise a glass to consciousness
And not spill a drop for grief
Let the bubbles rise at midnight
Let their tongues get light as thieves
And when I die, let them toast to all the things that I believe

I believe in restless hunger
I believe in red balloons
I believe in private thunder
In the end I do believe

I believe in inspiration
I believe in lightning bugs
I believe in slow creation
In the end I do believe

I believe in ink on paper
I believe in lips on ears
I believe what’s shared is savored
In the end I do believe

I believe in work on Sundays
I believe in raising barns
I believe in wasting Mondays
In the end I do believe

I believe in intuition
I believe in being wrong
I believe in contradiction
In the end I do believe

I believe in living smitten
I believe all hearts will mend
I believe our book is written
By our company of friends

 

Copyright 2007. Words and music by Danny Schmidt.


Vrijdag 8 mei 2020

Een song van lang geleden, toch past hij precies in deze tijd.

Sommige songteksten zijn voor altijd!

……..Let it be, let it be, let it be, let it be
Whisper words of wisdom, let it be

And when the broken-hearted people living in the world agree
There will be an answer, let it be
For though they may be parted, there is still a chance that they will see
There will be an answer, let it be…….

 • Klik voor beluisteren via You Tube

Let it be

When I find myself in times of trouble, Mother Mary comes to me
Speaking words of wisdom, let it be
And in my hour of darkness she is standing right in front of me
Speaking words of wisdom, let it be

Let it be, let it be, let it be, let it be
Whisper words of wisdom, let it be

And when the broken-hearted people living in the world agree
There will be an answer, let it be
For though they may be parted, there is still a chance that they will see
There will be an answer, let it be

Let it be, let it be, let it be, let it be
Yeah, there will be an answer, let it be
Let it be, let it be, let it be, let it be
Whisper words of wisdom, let it be

Let it be, let it be, let it be, yeah, let it be
Whisper words of wisdom, let it be

And when the night is cloudy there is still a light that shines on me
Shine until tomorrow, let it be
I wake up to the sound of music, Mother Mary comes to me
Speaking words of wisdom, let it be

Let it be, let it be, let it be, yeah, let it be
There will be an answer, let it be
Let it be, let it be, let it be, yeah, let it be
There will be an answer, let it be
Let it be, let it be, let it be, yeah, let it be
Whisper words of wisdom, let it be

Writers: John Lennon, Paul McCartney

 


Donderdag 7 mei 2020

 

Gedicht   Ontmoeten

In deze Coronatijd valt de ontmoeting grotendeels weg. We moeten veel dingen ‘op afstand’ doen en dat valt niet mee, terwijl het ontmoeten zo belangrijk is. Ontmoeting tussen oude vrienden, maar ook nieuwe ontmoetingen geven houvast, of soms net dat duwtje wat nodig is.

Maar naast de persoonlijke ontmoeting is er ook de ontmoeting van het openstaan. Nieuwe dingen opzoeken en/of openstaan voor je omgeving. Over die zoektocht gaat het onderstaande gedicht.

Dit gedicht is al eens voorgelezen in onze Dorpskerk ( in de dienst van zondag 28 juni 2015, waar afscheid werd genomen van de zondagsschoolkinderen)  Zie ook de pagina Beleving op deze kerkwebsite, menu <gedichten>

 

Ontmoeten

Ontmoeten is

kijken en zien,

luisteren en horen,

verbazen en verwonderen

 

Echt zien en echt horen,

horen wat de ander zegt

in plaats van wat je zou willen horen

 

Ontmoeten is een avontuur,

open staan voor de ander,

open staan voor je omgeving

 

Ontmoeten is jezelf tegenkomen

in de ogen van een ander,

die een spiegel zijn voor jezelf

 

Ontmoeten is de ander

het beste van jezelf laten zien

en het beste in de ander willen ontdekken

 

Ontmoeten is de ruimte krijgen

en de ander de ruimte geven,

zodat je allebei de wereld kunt ontdekken

 

Ontmoeten is jezelf kunnen zijn,

samen groeien

 

Elke ontmoeting een nieuw begin…

 

 

Auteurs: Feijer en Van IJzendoorn

(Uit: Anders kijken naar kinderen)

 


Woensdag 6 mei 2020

Een tip voor zomaar een gezellig plaatje uit de zeventiger jaren.

Muziek gemaakt in de huiskamer!

 

 • klik voor beluisteren via You Tube

 


Dinsdag 5 mei 2020

Bevrijdingsdag tijdens de Corona crisis. 

Op voorstel van cabaretière Claudia de Breij vraagt het Nationaal Comité 4 en 5 Mei iedereen om vanmiddag om 16.55 uur het nummer ‘Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk en Bewonder’ van Ramses Shaffy te zingen. Iedereen kan zo (thuis) zelf zijn muzikale talenten inzetten om de bevrijding te vieren. Misschien niet het makkelijkste lied voor de ‘amateur-musicus’, maar niemand staat er alleen voor; in onder andere Zwolle, Haarlem en Groningen zullen ook kerkcarillons het lied laten horen.

 • Klik voor luisteren via You Tube.

 


Maandag 4 mei 2020

 

DODENHERDENKING in Coronatijd

 

 • Klik voor beluisteren via You Tube
 • De tekst van dit lied staat onder de muziekbalk

Hier Vertrok De Trein

Een man met een vrouw
Een vrouw met een kind
Een kind met een toekomst
Mensen
Als dieren opgejaagd
Daar was het oosten
Daar gingen ze heen
Verder dan een trein kan reizen
Naar de hemel
Door de helHier was het leven
Daar was de dood
Voor elke bastaard en zigeuner
Voor elke homoseksueel
Elke joodEn ik kan het niet begrijpen
M’n hoofd kan er niet bij
Ik kan het niet begrijpen
M’n hoofd kan er niet bijEr is teveel over geschreven
En het is natuurlijk veel te lang geleden
Dus we mogen het, we mogen het vergetenMaar als we het vergeten
Begint het weer opnieuw

Stef Bos

 


Zondag 3 mei 2020

Een tip van  Jikkie van der Veen over dit bijzondere gebed, geplaatst in ons kerkblad ‘De Zandloper,’ van mei 2020.

‘Geef ons verbondenheid: dat U ons aan elkaar bindt’. Woorden die in deze tijd zo belangrijk zijn.

 

 


Zaterdag 2 mei 2020

Vandaag woorden van troost uit een gedicht van Bert v d Klis.

TROOST

Ik voel me zo alleen,

De balans is uit mijn leven.

Oude gevoelens komen boven

en krijgen de boventoon

in mijn lijf.

 

Help mij terug te keren

naar de rust

waar ik zo naar verlang,

zodat mijn leven

dat op zijn kop staat

weer gaat lijken op de zon.

 

Help mij hulp te zoeken

en de ander te omarmen,

zodat ik de liefde die ik geef

weer terug mag krijgen

en mijn leven weer gaat lijken

op een bloem

 

Een nieuwe lente als troost.

Uit verzamelde gedichten ‘In de kring van het leven’.

Bert van der Klis
bvdklis@gmail.com
Emmen.

 


Vrijdag 1 mei 2020

Vrienden

In deze Coronatijd vallen veel familiecontacten weg, voelen veel mensen zich eenzaam en mis je het contact met anderen.

Maar dan zijn er vrienden; soms veraf, maar ook soms heel dichtbij. Het maakt niet uit waar ze zijn, maar woorden van vrienden geven vaak net even dat duwtje die je nodig hebt. Over dit soort hulp gaat het onderstaande lied van Joe Cocker.

 • Klik, voor beluisteren via You Tube
 • De tekst van dit lied en de vertaling staan onder de muziekbalk.

-Met een beetje hulp van mijn vrienden
-Oh, ik word beter met een beetje hulp van mijn vrienden
-Mm, ik word opgewekt met een beetje hulp van mijn vrienden
-Mm, ik ga proberen met een beetje hulp van mijn vrienden……..

 

With a little help from my friends
What would you do if I sang out of tune,
Would you stand up and walk out on me?
Lend me your ears and I’ll sing you a song
And I’ll try not to sing out of key.Oh, I get by with a little help from my friends
Mm, I get high with a little help from my friends
Mm, gonna try with a little help from my friendsWhat do I do when my love is away
(Does it worry you to be alone?)
How do I feel by the end of the day,
(Are you sad because you’re on your own?)No, I get by with a little help from my friends
Mm, I get high with a little help from my friends
Mm, gonna try with a little help from my friendsDo you need anybody
I need somebody to love
Could it be anybody
I want somebody to love.Would you believe in a love at first sight
Yes, I’m certain that it happens all the time
What do you see when you turn out the light
I can’t tell you but I know it’s mine,Oh, I get by with a little help from my friends
Mm, I get high with a little help from my friends
Mm, gonna try with a little help from my friendsDo you need anybody
I just need someone to love
Could it be anybody
I want somebody to love.Oh, I get by with a little help from my friends
with a little help from my friends
Vertaling:
Met een beetje hulp van mijn vrienden
Wat zou je denken als ik vals zou zingen,
Zou je opstaan en van me weglopen?
Leen me je oren en ik zal je een liedje zingen
En ik zal proberen om niet vals te zingen.Oh, ik word beter met een beetje hulp van mijn vrienden
Mm, ik word opgewekt met een beetje hulp van mijn vrienden
Mm, ik ga proberen met een beetje hulp van mijn vriendenWat doe ik wanneer mijn liefde weg is
(Baart het je zorgen alleen te zijn?)
Hoe voel ik me op het eind van de dag,
(Ben je triest omdat je alleen bent?)Oh, ik word beter met een beetje hulp van mijn vrienden
Mm, ik word opgewekt met een beetje hulp van mijn vrienden
Mm, ik ga proberen met een beetje hulp van mijn vriendenHeb je iemand nodig
Ik heb iemand nodig om van te houden
Zou het iedereen kunnen zijn
Ik wil iemand om van te houdenZou je geloven in een liefde op het eerste gezicht
Ja, ik ben zeker dat dat voortdurend gebeurt
Wat zie je wanneer je het licht uitdraait
Ik kan het je niet vertellen maar ik weet dat het van mij isOh, ik word beter met een beetje hulp van mijn vrienden
Mm, ik word opgewekt met een beetje hulp van mijn vrienden
Mm, ik ga proberen met een beetje hulp van mijn vriendenHeb je iemand nodig
Ik heb iemand nodig om van te houden
Zou het iedereen kunnen zijn
Ik wil iemand om van te houdenOh, ik word beter met een beetje hulp van mijn vrienden
Met een beetje hulp van mijn vrienden.

Donderdag 30 april 2020

‘Through the window of my eyes I can see the rainy day
Sitting in the chair Of my cool room Looking for a way
To be the one who I am
It’s useless to cry For the things I once have known
Thinking it will come back and reach my home’

 

 • Volledige tekst + vertaling onder de muziekafbeelding
 • Klik voor beluisteren via You Tube

Origineel

Through the window of my eyes
I can see the rainy day
Sitting in the chair
Of my cool room
Looking for a way
To be the one who I am
It’s useless to cry
For the things I once have known
Thinking it will come back and reach my home

It’s like a distant, like a distant face
It’s like the shadow on my wall
Something that
That I cannot touch
A heavenly past that calls
the shelter of my mind
Hides my laugh and my tear
and I keep on looking for a reason which is not here

Through the window of my eyes
I can see the rainy day
Sitting in the chair
Of my cool room
Looking for a way
To be the one who I am
It’s useless to cry
For the things I once have known
Thinking it will come back and reach my home

Vertaling

Door het venster van mijn ogen
Kan ik de regenachtige dag zien
Zittend in de stoel
In mijn kille kamer
Zoekend naar een manier
Om te zijn wie ik ben
Het is nutteloos te huilen
Om de dingen die ik eens gekend heb
Denkend dat ze terug zullen komen en mijn huis weer bereiken
Het is als een ver, als een ver gezicht
Het is als een schaduw op mijn muur
Iets wat
Wat ik niet kan aanraken
Een hemels verleden dat roept
De schuilplaats van mijn gemoed
Verbergt mijn lach en mijn traan
En ik blijf zoeken naar een reden die er niet is

Door het venster van mijn ogen
Kan ik de regenachtige dag zien
Zittend in de stoel
In mijn kille kamer
Zoekend naar een manier
Om te zijn wie ik ben
Het is nutteloos te huilen
Om de dingen die ik eens gekend heb
Denkend dat ze terug zullen komen en mijn huis weer bereiken


Woensdag 29 april 2020

Dit gedicht was het ‘lievelingsgedicht’ van Herma Hollenga.

(Juist) vandaag wil ik dit graag met iedereen delen.

Petrus Hollenga.

 

Er is zoveel

          Er is zoveel dat je voor niets mag hebben,

                   de lach, de zang, het zonlicht over ’t land,

                   het licht, de wolken en de zomerwinden,

                   een antwoord en een uitgestoken hand,

                   ’t verdriet, de stilte en de kleine stappen

                   naar inzicht, kennis en volwassenheid.

                   Er is zoveel om over na te denken,

                   en waar je staat in leven en in tijd.

 

                   Er is zoveel dat je voor niets kunt krijgen,

                   gezondheid, liefde, tederheid en kracht,

                   het wonder van een kind, muziek en woorden,

                   toegeeflijkheid, de rust, de stille pracht

                   van nevel over wijde-lage landen,

                   die toegedekt, zich verdicht en plotseling wijkt.

                   Er is zoveel om stil van te genieten,

                   wanneer je daar de tijd voor neemt en kijkt.

 

                   Er is zoveel dat je voor niets mag hebben,

                   de vriendschap, zorg, ’t vergeven en ’t begin,

                   het luisteren en begrijpen en aanvaarden,

                   het leren van je fouten en de zin

                   van alles wat j’als mens moet ondervinden,

                   om eindelijk te beseffen, ‘k heb zoveel,

                   zo heel veel “niets” om steeds naar uit te kijken,

                   misschien is dat van leven, ’t beste deel.

 

 • Toegestuurd gedicht, dichter onbekend.

(Als iemand de dichter weet, graag een reactie, op de contactpagina van deze site)


Dinsdag 28 april 2020

Koningsdag 2020 is uniek gevierd. Het was vooral thuis, waar de verjaardag werd gevierd.

Hierbij een korte impressie……..

De uitvoering van het Wilhelmus is van het Koninklijk Concertgebouworkest.

 

 • Klik voor beluisteren, via You Tube.

 


Maandag 27 april 2020

Op deze Koningsdag een ‘vrolijk’ nummer, dat gisteren werd gedeeld op onze Bulgarije Groepsapp. Een lied met een goede boodschap.

Een verzoek van Jikkie van der Veen.

 

(klik voor beluisteren via You Tube)

 


Zondag 26 april 2020

 

Blijf geloven 

Blijf geloven in de toekomst,
ook al lijkt de kans maar klein.
Blijf geloven in de wereld,
die jouw wereld ook kan zijn.

Blijf geloven in het leven,
in je denken en je doen.
Blijf geloven in oprechtheid
en je normen en fatsoen.

Blijf geloven in de vrede
en een simpel kort gebed.
Blijf geloven in de mens,
die zich voor jou heeft ingezet.

Blijf geloven in het wonder,
dat jouw angsten overwint.
Blijf geloven in de onschuld
en in een glimlach van een kind.

Blijf geloven dat een ander,
ook voor jou wat over heeft.
Blijf geloven in de liefde,
alle dagen dat je leeft.

Blijf geloven in de waarde
en het doel van je bestaan.
Blijf geloven dat de mensen,
eenmaal samen zullen gaan.

 


Zaterdag 25 april 2020

Een verzoek voor dit prachtige lied; een lied wat stemt tot nadenken….
Soms gaan de dingen in het leven, zoals ze gaan…….
‘Where did it run to
Where did it go
How could I let it
Slip through my fingers so
* Klik voor beluisteren via You Tube
(tekst van het lied, onder de muziekbalk)

Nick Lowe – Withered on the Vine

I once had a true love
I thought it would last
How could I know
That it would go so fast
A love like a holiday
Tender and kind
And I let it whither on the vine

Where did it run to
Where did it go
How could I let it
Slip through my fingers so
For it was a real love
And rare and fine
And I let it whither on the vine

But the hardest pill
To swallow is still
Not the reason for your leaving
But the way I let it happen
Now I’m counting the cost
Of the loss of what was once mine
That I let whither on the vine

I once had a true love
I thought it would last
How could I know

That it would go so fast

A love like a holiday
Tender and kind
And I let it whither on the vine

NICK LOWE

 


Vrijdag 24 april 2020

Alweer meer dan een maand geleden was er de actie op de Nederlandse, maar ook Europese radio om massaal de song van Gerry & The Pacemakers te laten horen. Als verbroedering en om te laten horen, dat je het vooral samen moet doen.

Luister nog een keer mee……

Walk on, walk on. With hope in your heart. And you’ll never walk alone.

 • klik voor beluisteren via You Tube

 


Donderdag 23 april 2020

Een song over de zo belangrijke tijd. Tijd die je graag wilt vergeten, maar ook tijd die je zo graag wilt vasthouden.

Time in a bottle   –  Jim Croce

‘Maar er lijkt nooit genoeg tijd te zijn’
But there never seems to be enough time

‘Om de dingen te doen die je wilt doen’
To do the things you want to do

‘Als je ze eenmaal hebt gevonden’
Once you find them

 • Klik, om te beluisteren via You Tube

 


Woensdag 22 april 2020

Een toegestuurd gedicht over hoop.

 

Hoop (Van Fieke Opdam)

 

De dag zet ‘s avonds alle lichten uit

Maar voor ze haar hoofd te rusten legt

Prikt ze met een naald wat gaatjes

In de zwarte hemel die haar welterusten zegt;

Ik noem ze sterren

 

De dageraad breekt aan een nieuw begin

Zodat wat gisteren was voorbij kan vliegen

Jij een vogel met geknakte vredestak

Hoog in de lucht, zodat de zon je zacht kan wiegen;

Ik noem het licht

 

Ik hoor je

Ik voel je

Benoem alles wat ik zie

Omdat ik geloof in perspectieven

Dromen met kleuren

Ook al zie jij ze nu nog niet

 

En als je nacht dan weer donker wordt

Maar sterren verlichten jouw hemel niet

Vergeet je hoe je vliegen moet

Je spreid je armen uit tot iemand het ziet;

 Ik noem je sterk

 

Ik hoor je Ik voel je

Benoem alles wat ik zie

Omdat ik geloof in perspectieven

Dromen met kleuren

Ook al zie jij ze nu nog niet

Hoop

   Ik noem het hoop

                                             En ik hoop

                                               Met jou

 

Fieke Opdam

 


Dinsdag 21 april 2020

Een inzending van Tjipke & Joke

 

 


Maandag 20 april 2020

Het bekende lied van Leonard Cohen, nu gezongen als een lied van verbinding. 1500 mensen zingen dit lied zoals muziek bedoeld is; gewoon omdat ze het heel leuk vinden.

 • Klik voor beluisteren via You Tube.
 • Onder de muziekafbeelding staat de tekst van dit lied.

 

Leonard Cohen – Hallelujah

I’ve heard there was a secret chord
That David played, and it pleased the Lord
But you don’t really care for music, do ya?
It goes like this:
The fourth, the fifth
The minor fall and the major lift
The baffled king composing Hallelujah

Hallelujah, Hallelujah, Hallelujah, Hallelujah

When your faith was strong, but you needed proof
You saw her bathing on the roof
Her beauty and the moonlight overthrew ya
She tied you to a kitchen chair
She broke your throne, and she cut your hair
And from your lips she drew the Hallelujah

Hallelujah, Hallelujah, Hallelujah, Hallelujah

You say I took the name in vain
I don’t even know the name
But if I did, well really, what’s it to you?
There’s a blaze of light in every word
It doesn’t matter which you heard
The holy or the broken Hallelujah

Hallelujah, Hallelujah, Hallelujah, Hallelujah

Baby, I’ve been here before
I know this room, I’ve walked this floor
I used to live alone before I knew you
I’ve seen your flag on the marble arch
But listen, love is not some kind of victory march
No it’s a cold and it’s a very broken Hallelujah

Hallelujah, Hallelujah, Hallelujah, Hallelujah

There was a time you let me know
What’s really going on below
But now you never show it to me, do you?
But I remember when I moved in you
And the holy dove, she was moving too
Yes, every single breath that we drew was Hallelujah

Hallelujah, Hallelujah, Hallelujah, Hallelujah

Maybe there’s a God above
As for me, all I’ve ever seemed to learn from love
Is how to shoot at someone who outdrew you
But it’s not a complaint that you hear tonight
It’s not the laughter of someone
Who claims to have seen the Light
No it’s a cold and it’s a very lonely Hallelujah

Hallelujah, Hallelujah, Hallelujah, Hallelujah

I did my best, it wasn’t much
I couldn’t feel, so I tried to touch
I’ve told the truth
I didn’t come to fool you
And even though it all went wrong
I’ll stand before the Lord of Song
With nothing on my tongue but Hallelujah

Hallelujah, Hallelujah, Hallelujah, Hallelujah

 


Zondag 19 april 2020

Door de corona-maatregelen is het bezoek aan het liefste wat je hebt; je relatie, je ouders, of goede vrienden, nu niet meer mogelijk of zeer beperkt en dat is heel moeilijk. Juist in deze verwarrende tijd heb je elkaar zo hard nodig en mis je het contact zo erg. Elkaar niet bezoeken is in deze situatie vreemd genoeg ook juist op elkaar letten. Je kunt niet op bezoek bij je man, vrouw of ouders en zorgen voor hun zoals je gewend bent. Maar aan de andere kant zorg je er wel voor dat het risico op besmetting van je familie en voor de andere bewoners, zoveel mogelijk beperkt wordt. Je wilt namelijk besmetting voorkomen. Het gemis is groot……

Het gedicht “Gemis” beschrijft dit gevoel van gemis en heimwee, wanneer ouders er niet meer zijn.

Maar juist in deze Coronatijd is dit gedicht voor iedereen die iemand mist zo herkenbaar.

 

“Gemis”

Ik
ga achterom
ze zitten al klaar
als ik binnen kom

Een stukje chocola,
een kopje thee.
Wat heb je vandaag gedaan?
het dagelijkse gesprekje
niet veel nieuws,
nee.

Nog ’n knuffel
en een kus,
dan weer weg
sjaal om, jas aan.

Als de deur sluit
wuiven we “tot morgen”
door het raam.

Wat mis ik het,
iedere dag.

Met pijn,
Ja, wat mis ik het.

 

(Vertaald uit het Fries)


Zaterdag 18 april 2020

Naast hoop, kan je ook niet zonder de liefde. De liefde in een relatie, of familie. De liefde tussen vrienden, de liefde in de kerk….. of waar dan ook! De liefde is veelomvattend en zó belangrijk! Juist nu, in een wereld van angst en verwarring.

 • Er is gekozen voor een hele speciale uitvoering; die van het Live Wembley Concert.
 • Voor de mensen die graag willen meezingen: onder de muziekafbeelding staat de tekst van het lied.

 

(klik voor beluisteren via YouTube)

 

I sit and wait
Does an angel contemplate my fate
And do they know
The places where we go
When we’re grey and old
‘Cause I have been told
That salvation lets their wings unfold
So when I’m lying in my bed
Thoughts running through my head
And I feel the love is dead
I’m loving angels instead

And through it all she offers me protection
A lot of love and affection
Whether I’m right or wrong
And down the waterfall
Wherever it may take me
I know that life won’t break me
When I come to call, she won’t forsake me
I’m loving angels instead

When I’m feeling weak
And my pain walks down a one way street
I look above
And I know I’ll always be blessed with love
And as the feeling grows
She breathes flesh to my bones
And when love is dead
I’m loving angels instead

And through it all she offers me protection
A lot of love and affection
Whether I’m right or wrong
And down the waterfall
Wherever it may take me
I know that life won’t break me
When I come to call, she won’t forsake me
I’m loving angels instead

And through it all she offers me protection
A lot of love and affection
Whether I’m right or wrong
And down the waterfall
Wherever it may take me
I know that life won’t break me
When I come to call, she won’t forsake me
I’m loving angels instead

 

Writers: Guy Antony Chambers, Robert Peter Williams

Lyrics © BMG Rights Management, Universal Music Publishing Group

Lyrics licensed by LyricFind

 


 Vrijdag 17 april 2020

Op verzoek het bekende gedicht over de lucifer en de kaars.

 

De lucifer en de kaars…..

 

Op een dag kwam een lucifer bij de kaars: “Ik heb een opdracht: ik kom jou aansteken.”

“O nee, alsjeblieft niet”, zei de kaars, “dat niet! Wanneer ik ga branden, zijn mijn dagen geteld. Ik zie er dan helemaal niet meer goed uit en niemand zal dan meer mijn schoonheid kunnen bewonderen.”

De lucifer aarzelde even, maar vroeg toch: “Wil je dan een leven lang koud en hard blijven zonder daarvoor geleefd te hebben?”

“Maar branden doet zeer en het zal mij kracht kosten”, fluisterde de kaars onzeker en vol angst……

“Dat is waar”, antwoordde de Lucifer. “Maar dat is juist het geheim van waarom wij er zijn. We zijn gemaakt om licht te geven. We moeten het samen doen. Zelf kan ik niet zoveel en als ik jou niet aansteek, heeft mijn leven weinig zin gehad. Ik ben er om vuur te geven, meer niet. Jij bent een kaars. Jij zult voor anderen een licht zijn en warmte geven. Bedenk eens, hoe mooi dat kan zijn.  Alles wat jij aan energie en kracht geeft, verandert in licht. Jij gaat niet verloren, ook al raak je een keer op, want….. anderen zullen je vuur en warmte doorgeven. Jij gaat alleen dood als je jezelf opgeeft.”

De kaars rechtte zijn pit en zei toen vol verwachting: “Steek me alsjeblieft aan.”

 

*Ingezonden gedicht; dichter onbekend.

 


Donderdag 16 april 2020

Vandaag Muziek van Gerald Troost; een verzoek van Jikkie van der Veen.

Deze uitvoering zingt Gerald samen met zijn vrouw Nelinda, vanuit de grote Kerk in Vianen.

 

 


Woensdag 15 april 2020

Voor het Coronavirus zijn we allemaal gelijk, het virus maakt geen onderscheid. Ieder mens loopt momenteel risico om besmet te raken. Denken dat het jou niet overkomt, om welke reden dan ook, is hoogmoed. Dus blijf voorzichtig, maar denk aan elkaar…….

Een gedicht over meelopen:

 

Meelopen’

 

Indien ik je dragen kon

over de diepe grachten
van je gesukkel en

je angsten heen,

dan droeg ik je, 
uren en dagen lang. 

Indien ik de woorden kende

om antwoord te geven
op je duizend vragen

over leven, over jezelf
over liefhebben

en gelukkig worden, 
dan praatte ik met je, 
uren en dagen lang. 

Indien ik vrede

in je hart kon planten
door geduldig te wachten

en te hopen
tot het zaad van vrede

in je openbrak, 
dan wachtte ik, 
uren en dagen lang.

 
Indien ik genezen kon

wat omgaat in je hart
aan onmacht, ontevredenheid

en onverwerkt verdriet, 
dan bleef ik naast je staan
uren en dagen lang. 

Maar ik ben niet groter, 
niet sterker dan jij

en ik weet niet alles
en ik kan niet zoveel, 
ik ben maar een vriend op je weg, 
al uren en dagen lang….. 

En ik kan alleen maar hopen dat je dit weet: 
je hoeft je reis nooit alleen te gaan.

 

Gedicht, overgenomen van internet.  Dichter: onbekend.

 

 


Dinsdag 14 april 2020

Op deze dag na Pasen een verzoek over een (nieuwe) song van Danny Vera, over de ‘achtbaan’ die soms in je leven kan zijn. Maar in welke rollercoaster je ook zit, altijd is er iemand of iets wat met je meegaat en altijd bij je is. Het kan de buurvrouw zijn met een pannetje soep, of je beste vrienden die je vragen te eten, of het ‘onzichtbare’ engeltje op je schouder, of….  de kracht en de liefde van je geloof! Allemaal zaken die je het gevoel geven, dat je er mag zijn.

-Daar gaan we dan
In dit achtbaanleven dat we kennen
Ik kan de hele weg afreizen, weet je
Want ik weet dat jij bij me bent……..

*de volledig vertaalde tekst van dit lied staat onder de afbeelding van You Yube

Vertaling van: Danny Vera – Roller Coaster

Daar gaan we dan
In dit achtbaanleven dat we kennen
Met die idiote hoogten en echt diepe dalen
Ik weet echt niet waarom

En ik zal gaan
Naar de verste plek op aarde die ik ken
Ik kan de hele weg afreizen, weet je
Want ik weet dat jij bij me bent

Je hoeft me niet af te remmen
Want ik zal altijd in de buurt zijn
Ik zal mijn weg terug naar huis vinden
Waar de magnolia groeit, waar de magnolia groeit

Maar ik denk dat je wel weet
Waarom ik doe wat ik doe en waar ik heen ga
Ik probeer een leegte in mij te vullen
Maar dat kan ik niet doen zonder jou

Je bent zelfs bij me in mijn dromen
Ik zie een zeil, de zeven zeeën
Ik zal proberen mijn weg te vinden
Morgen zul je er altijd zijn, morgen zul je er altijd zijn

Daar gaan we dan
In dit achtbaanleven dat we kennen
Met die idiote hoogten en echt diepe dalen
Ik weet echt niet waarom

En ik zal gaan
Naar de verste plek op aarde die ik ken
Ik kan de hele weg afreizen, weet je
Want ik weet dat jij bij me bent

Je hoeft me niet af te remmen
Want ik zal altijd in de buurt zijn
Ik zal mijn weg terug naar huis vinden
Waar de magnolia groeit, waar de magnolia groeit

Daar gaan we dan
In dit achtbaanleven dat we kennen
Met die idiote hoogten en echt diepe dalen
Ik weet echt niet waarom

En ik zal gaan
Naar de verste plek op aarde die ik ken
Ik kan de hele weg afreizen, weet je
Want ik weet dat jij bij me bent

Daar gaan we dan
In dit achtbaanleven dat we kennen
Ik kan de hele weg afreizen, weet je
Want ik weet dat jij bij me bent

Want ik weet, oh weet
Dat jij bij me bent

 


Paasmaandag 13 april 2020

Paasmaandag in Corona-crisistijd. Het Coronavirus heeft ons dagelijks leven ingrijpend veranderd, waardoor we gedwongen zijn zoveel mogelijk thuis te blijven om de verspreiding van het virus te stoppen. Ook de theater- en muziekwereld zijn zwaar getroffen: musici, zangers, regisseurs etc. kunnen niet werken en worden gedwongen optredens en concerten te annuleren, waar we een hoge prijs voor moeten betalen, zowel financieel als emotioneel.

Het Internationaal Operakoor (in Italië) heeft, net als elk ander Koor, zijn activiteiten uitgesteld in overeenstemming met de recente regeringsbesluiten in Italië. Om deze reden hebben ze de deuren geopend van hun virtuele repetitiestudio, waar iedereen verbinding mee kan maken, met als doel om via de muziek dichter bij elkaar te komen. Muziek verbindt en heeft geen taal nodig.

Vanuit het oogpunt van Verdi weerspiegelt het “Koor van de Hebreeuwse slaven”, de onderdrukkingen die Italianen leden vóór de eenwording van de natie. Nu in deze ‘Coronatijd’ voelen wij ons een klein beetje zoals zij, mensen die het gevoel hebben gebonden te zijn en teleurgesteld en verdriet hebben over de beperkingen die nu aanwezig zijn. Iedereen die aan dit online muziekstuk heeft meegewerkt heeft dit op zijn eigen plek. thuis. gedaan: alleen….. maar toch ook samen.

Geniet van het ‘Coro virtuale’ “Va pensiero” (“Nabucco” di G. Verdi) – International Opera Choir

(klik voor het beluisteren via You Tube)


Paaszondag 13 april 2020

In deze tijd van Corona-crisis worden heel veel dingen geannuleerd, of uitgesteld. We voelen ons daardoor misschien eenzaam, verward en maken ons ongerust over anderen en ons zelf. Maar hoe het ook zij, de boodschap van Pasen is niet geannuleerd. het verhaal van de opstanding van Jezus gaat gewoon door…

Het PaasliedU zij de glorie  (klik voor beluisteren via You Tube)

 


 Stille Zaterdag 11 april 2020

 

 

Het gedicht over ‘De stilte’ , samen met ‘Natuurgeluiden’. ( klik voor het beleven van deze stilte op You Tube)

De stilte ( van deze dag), een gedicht van Cees haring

 

De stilte oordeelt niet

Zij stelt geen vragen

in haar zijn geen verlangens

Zij Kent geen dwang

 

De stilte vraagt niet

Zij stelt geen doel

in haar is geen morgen

Zij kent geen wil

 

De stilte heeft geen oorzaak

Zij kent geen angst

in haar is geen verleden

Zij stelt geen eisen

 

De stilte is niet van mij

Zij kent geen bezit

in haar zijn geen zorgen

in ieder hart ligt zij verborgen

 


 Vrijdag 10 april 2020

Goede vrijdag

 

Bach Matthew Passion Chorale Settings –
<O Haupt voll Blut und Wunden>  (klik voor beluisteren via You Tube)

 


Donderdag 9 april 2020

Een ingezonden gedicht van Esther Rodermond.

 

“Het gedicht wat mij altijd raakt. In mooie en moeilijke tijden. Om kracht uit te putten. Ik ken het al sinds de basisschool en steeds opnieuw komt ‘het’ terug in mijn leven. Als een soort houvast… Dat ook andere mensen hieruit vertrouwen mogen halen”.

Esther

 

Een droom, die geen bedrog is.

Ik droomde eens en zie ik liep

aan het strand bij lage tij.

Ik was daar niet alleen, want ook

de Heere liep aan mijn zij.

 

We liepen saam het leven door

en lieten in het zand,

een spoor van stappen, twee aan twee;

de Heere liep aan mijn hand.

 

Ik stopte en keek achter mij

en zag mijn levensloop,

in tijden van geluk en vreugd

van diepe smart en hoop.

 

Maar als ik goed het spoor bekeek,

zag ik langs heel de baan,

daar waar het juist het moeilijkst was,

maar één paar stappen staan….

 

Ik zei toen: ,,Heere waarom dan toch ?”

Juist toen ik U nodig had,

 juist toen ik zelf geen uitkomst zag

op het zwaarste deel van het pad….

 

De Heere keek toen vol liefd’ mij aan

en antwoorde op mijn vragen:

,,Mijn lieve kind, toen ’t moeilijk was,

toen heb Ik jou gedragen….”

 


Woensdag 8 april 2020

Een ingezonden lied over de liefde; de liefde die zo veel omvattend is.

De liefde van God, de liefde in een relatie, de liefde tussen de mensen….

“Ons resten geloof, hoop en liefde, deze drie, maar de grootste daarvan is de liefde”

(1 Korintiërs 13:13 )

 

Ed Sheeran – <Perfect Symphony> (with Andrea Bocelli) – YouTube


Dinsdag 7 april 2020

Een (ingezonden) spreuk van de dichter en filosoof Horatius

(Horatius was een bekend Romeins dichter uit 65 j voor Chr.)

Spreuk en uitleg

 

‘Vermijd te achterhalen wat er morgen zal zijn.
Reken elke dag die het lot je gunt als winst aan’.

Je hebt misschien weleens van die dagen waarop je zou willen dat je even in de toekomst kon gluren, om te zien wat die je zal brengen. Misschien verlang je ergens naar en hoop je dat dat verlangen in de toekomst vervuld zal zijn. Maar teveel op de toekomst  focussen verhindert je in het nu te leven en van het moment te genieten, ook al zijn er nu even meer beperkingen dan mogelijkheden. Er is zelfs een kans dat je straks je gedroomde toekomst hebt, maar tegen die tijd weer het verleden idealiseert. Beide, dromen van later en terugverlangen naar vroeger, brengen je waarschijnlijk niet de vervulling die je zoekt. Dat vindt je alleen in het huidige moment. 

Quintus Horatius Flaccus

 


Maandag 6 april 2020

Een lied via You Tube, met tekst

 

Alles is lucht

Ik heb de wereld gezien
In het licht van de liefde
En in de schaduw van de haat

Er zijn altijd twee kanten
Ware woorden zijn niet mooi
Mooie woorden zijn niet waar

En alles beweegt zolang als het leeft
Zoals een rivier die stroomt naar de zee

Wij zijn een deel
Van een groter geheel
Wij vallen als bladeren
En de wind neemt ons mee

Er is een tijd van verliezen
Er is een tijd van vertrouwen
Er is een tijd van verlangen
Er is een tijd van vergeten
Er is een tijd van vergeven
Er is een tijd voor alles
En alles is lucht

Groei naar het licht
En klim langs de stralen naar de hemel omhoog

Hou je niet vast aan dat wat voorbij is
En laat alles los wat spookt in je hoofd

Want het licht in je ogen verdwijnt met de tijd
Zoals de zon in de verte aan het eind van de dag

Maar alles verandert en
Beweegt in een cirkel
Keert terug naar de bron
En wordt wat het was

Er is een tijd van verliezen
Er is een tijd van vertrouwen
Er is een tijd van verlangen
Er is een tijd van vergeten
Er is een tijd van vergeven
Er is een tijd voor alles

En alles is lucht
En alles is leegte
En alles is zinloos
En alles is leven

Een lied van Frank Boeijen & Stef Bos

(klik voor beluisteren via You Tube)

 


Zondag 5 april 2020

Deze Palmzondag krijgt een heel andere Palmzondagsviering dan de voorgaande jaren. Het is de zondag, waarbij we denken aan de intocht van Jezus in Jeruzalem en waarna de stille week voor Pasen begint. Een stille week, die dit jaar heel stil zal zijn…..

Voor deze zondagmorgen zijn er de woorden van Bert van de Klis in het gedicht ‘Wij denken aan God’  Het is een gedicht over twijfel, maar ook aan de vastberadenheid dat het weer goed komt.

 

Wij denken aan God

Wij denken aan een God die onze Vader is

Schepper van alle dingen.

 

Wij denken aan Christus

die door een hel is gegaan

van God verlaten.

 

Wij denken aan Gods liefde

voor deze wereld,

liefde voor elkaar.

 

Wij denken aan barmhartigheid,

omzien naar elkaar,

een arm om ons heen.

 

Wij denken aan de twijfel:

God waar ben je?

 

Wij denken aan de harmonie

in muziek en zang

ter ere van God

die ons een stem gaf

welke wij mogen gebruiken

 

Wij denken aan de geest

krachtig en sterk,

dat het verhaal in ons brandend houdt.

 

Bert van der Klis
bvdklis@gmail.com
Emmen.

 


Zaterdag 4 april 2020

 

Op verzoek een song, van The Beach Boys,  met een belofte. Het is een lied, uit 1967,  over de eeuwige liefde.

(klik <hier> voor beluisteren op You Tube)

 


Vrijdag 3 april

Op deze vrijdag, een ingezonden lied met woorden die vragen over kracht, in deze onzekere tijd.

 

Heer, raak mij aan met uw adem

(klik voor beluisteren via You Tube)

Lied 695

Heer, raak mij aan met uw adem,
reik mij uw stralend licht,
wijs mij nieuwe wegen,
geef op uw waarheid zicht.

Raak met uw adem mijn onrust
tot ik de rust hervind.
Al mijn wonden heelt Gij:
Gij ziet in mij uw kind.

Wees ook de Geest die mij aanvuurt
en al mijn twijfels bant.
Als geroepen kom ik:
mijn tijd is in uw hand.

Kom en doorstraal mijn dagen,
Geest van God uitgegaan,
die mijn ogen opent
voor wie nu naast mij staan.

Heer, raak ons aan met uw adem,
geef ons een vergezicht!
Draag ons op uw vleugels,
zegen ons met uw licht!

Bron: You Tube


Donderdag 2 april

 

Vandaag een lied over de tijd. De tijd die op dit moment zo belangrijk is, maar ook een tijd die op sommige momenten helemaal niet telt. Vragen over de tijd, zullen er altijd blijven.

Ook de zangeres van dit gevoelige lied heeft ondervonden, dat de tijd heel belangrijk is. Tien jaar nadat deze song een wereldhit was, is zij op 31 jarige leeftijd overleden. De tijd was voor haar veel te kort……

 

https://www.youtube.com/watch?v=9crh05Bq9A0

 

Sandy Denny – Who Knows Where the Time Goes

Across the evening sky, all the birds are leaving
But how can they know it’s time for them to go?
Before the winter fire, I will still be dreaming
I have no thought of time

For who knows where the time goes?
Who knows where the time goes?

Sad, deserted shore, your fickle friends are leaving
Ah, but then you know it’s time for them to go
But I will still be here, I have no thought of leaving
I do not count the time

For who knows where the time goes?
Who knows where the time goes?

And I am not alone while my love is near me
I know it will be so until it’s time to go
So come the storms of winter and then the birds in spring again
I have no fear of time

For who knows how my love grows?
And who knows where the time goes?

Writers: SANDY DENNY

*Sandy Denny, geboren als Alexandra Elene McLean Denny was een Engelse zangeres. Ze werd bekend als lid van Fairport Convention, een folkrockband die eind jaren ’60 en begin jaren ’70 furore maakte onder leiding van Richard Thompson.

 


Woensdag 1 april 2020

 

You Raise Me Up *The First and Original Version* by Secret Garden

Een song over vertrouwen in moeilijke tijden.

https://www.youtube.com/watch?v=9vdkqeshXJM 

( klik voor beluisteren via You Tube)

 

Ingezonden door Jikkie van der Veen.

 


Dinsdag 31 maart

In deze tijd van dreiging door het Coronavirus, worden er ook hele mooie en warme initiatieven geboren.

Mooie acties om mensen te bemoedigen en te stimuleren. Over deze mensen schreef Toon Hermans een gedicht.

Klik op de driehoek voor het luisteren op You Tube.


 

Maandag 30 maart 2020

In oktober 2019 vierde dirigent Jan Quintus Zwart zijn 35-jarig jubileum met een groots concert van al zijn zeven koren in De Doelen in Rotterdam. Het was een indrukwekkende belevenis. Met het Christelijk Mannenkoor Hardenberg zongen wij o.a. het lied “Ik zal er zijn”. Dit lied spreekt me erg aan. God is er altijd bij. Wat er ook gebeurt, in fijne en in nare periodes in ons leven. Hij helpt ons er door heen.

Sjouke van der Veen

<Ik zal er zijn>  Sela

 


Zondag 29 maart 2020

Gebed
Heer, 

ontferm U,
over de mensen die ernstig ziek zijn
en eenzaam en alleen,
omdat ze hun naasten niet mogen besmetten.

Ontferm U
over de mensen,
die hun geliefde niet mogen bezoeken in hun stervensuur.

Ontferm U over de mensen in de zorg, de artsen en de verpleging,
die misschien binnenkort moeten beslissen hoe beperkte middelen ingezet worden.

Heer, ontferm U
over onze angst
om onze dierbaren, om onszelf.

Ontferm U over onze zorgen
over werk dat stil komt te liggen,
over opdrachten die niet doorgaan,
over financiële gevolgen voor ons huishouden.

Geef ons moed en rust,
dat ons leven in Uw hand is,
dat we geborgen zijn in U,
omdat we dat altijd al waren.

Amen.

(Tom de Haan)

Meer gebeden lezen? Download dan het Petrus-gebedenboekje.

 Bron: Website Protestantse Kerk Nederland

 


Zaterdag 28 maart

Op verzoek het nummer ‘Heb het leven lief’, van Liesbeth List. De tekst van dit lied spreekt tot de verbeelding in deze verwarrende tijd: “Heb het leven lief, als de stormwind gromt en als de lente komt”

Uiteraard is dit lied ook een eerbetoon aan een zangeres die, naast hele mooie teksten, ook gevoel en emotie in haar songs wist te brengen.

december 1941 – maart 2020     Liesbeth list 

 

Liesbeth List<Heb Het Leven Lief>(klik voor beluisteren via You Tube)

Leef als een kind, van de wind en van de liefde
En herken de open blik, in de ogen van een vreemde
Dans met de maan, sla je armen om de sterren
Ga je dromen achterna, op de maat van de seizoenen

Heb het leven lief, als de stormwind gromt, en als de lente komt
En verberg je niet, als de regen valt, en als de donder knalt
Zing het hoogste lied, vlieg in vogelvlucht, door de blauwe lucht
Heb het leven lief, en wees niet bang

Pluk elke vrucht, die je aan de dag ziet hangen
En herken de open lach, om de lippen van een vreemde
Vrij met de zon, en verdrink in al z’n stralen
En omarm zijn spiegelbeeld, in de rimpelloze vijver

Heb het leven lief, als de stormwind gromt, en als de lente komt
En verberg je niet, als de regen valt, en als de donder knalt
Zing het hoogste lied, vlieg in vogelvlucht, door de blauwe lucht
Heb het leven lief, en wees niet bang

Huil als het moet, tot je stikt in al je tranen
Maar ontwapen je verdriet, met dezelfde overgave
als waarmee je huilt, je kunt uit je as herrijzen
Het geluk van het moment zet een streep door het verleden

Heb het leven lief, als de stormwind gromt, en als de lente komt
En verberg je niet, als de regen valt, en als de donder knalt
Zing het hoogste lied, vlieg in vogelvlucht, door de blauwe lucht
Heb het leven lief, en wees niet bang

Heb het leven lief, met je ogen dicht, of in het volle licht
Hou van wie je ziet, pak de liefde vast, en verlies haar niet
Heb het leven lief, in de grijze nacht, en als de morgen lacht
Heb het leven lief, en wees niet bang
Wees maar niet bang, wees maar niet bang


Vrijdag 27 maart 2020

Onderstaand bericht is op social media al heel veel gedeeld, op veler verzoek delen wij deze inspirerende woorden ook nog een keer. Het stemt je tot nadenken……

 

MAAR DE LENTE WIST HET NIET….

Het was begin 2020…

De mensen hadden een lange donkere winter achter de rug, Februari was een hele onrustige maand geweest met veel stormen en veel regen. De natuur was onrustig, alsof ze de mensen iets wilde vertellen, alsof ze de mensen ergens voor wilde waarschuwen…  En toen werd het Maart…

Het was Maart 2020…

De straten waren leeg, de meeste winkels waren gesloten, de meeste auto’s stonden langs de kant van de weg, de mensen kwamen bijna niet meer buiten en dat over de hele wereld, landen gingen op slot, de mensen konden niet geloven dat dit gebeurde, het was zo surrealistisch… Iedereen wist wat er aan de hand was.

Maar de lente wist het niet.

En de bloemen bleven bloeien.

En de zon scheen… De eerste mooie lentedag sinds lange tijd brak aan. En de zwaluwen kwamen terug. En de lucht werd roze en blauw. Het werd later donker en ’s ochtends kwam het licht vroeg door de ramen.

Het was Maart 2020…

De jongeren studeerden online, vanuit huis. Kinderen speelden onvermijdelijk vooral in huis Pubers verveelden zich, ouders wisten niet wat te doen. Mensen kwamen alleen even buiten om boodschappen te doen of om de hond uit te laten. Bijna alles was gesloten…  zelfs de kantoren, hotels, restaurants en bars. Het leger begon uitgangen en grenzen te bewaken Mensen moesten vanuit huis gaan werken. Ondernemers kwamen in de problemen De meeste kinderen konden niet meer naar school. Er was ineens niet genoeg ruimte voor iedereen in ziekenhuizen, operaties en onderzoeken werden uitgesteld… Iedereen wist het.

Maar de lente wist het niet en het ontsproot. Ze draaide onverstoorbaar haar jaarlijkse programma af. Ze schonk ons haar mooiste bloemen en haar heerlijkste geuren. Het was Maart 2020

Iedereen zat thuis in quarantaine om gezondheidsredenen of preventief. Sommige mensen mochten niet meer naar hun werk, anderen móesten wel.  Elkaar omhelzen, kussen of een hand geven was ineens een bedreiging. Iedereen moest flinke afstand tot elkaar bewaren, dat was afschuwelijk. In de supermarkt waren allerlei schappen leeg.  Allerlei leuke dingen gingen niet meer door, daar werd een streep door gezet en niemand wist wanneer dat weer kon. Mensen werden beperkt in hun vrijheid terwijl er vrede was. Over de hele wereld werden veel mensen ziek en het was besmettelijk…

Er was isolatie, ziekte en paniek….  Toen werd de angst pas echt!!

 

En de dagen zagen er allemaal hetzelfde uit…

En de weken duurden ineens veel langer…

En iedereen hoopte dat er niet nóg meer strenge maatregelen zouden volgen…

De mensen zaten vast in een film en hoopten dagelijks op dé held…

De wereld was vertraagd terwijl het geen vakantie was, niemand had dit verwacht… iedereen wist wat er gebeurde.

 

Maar de lente wist het niet en de rozen bleven bloeien. De Magnolia stond in de knop. De vogels begonnen aan hun nestjes.

En toen…

Het plezier van koken en samen eten werd herontdekt. Iedereen gaf elkaar tips over leuke dingen die je met je kinderen kon doen. Er was weer tijd om te schrijven en te lezen, mensen lieten hun fantasie de vrije loop en verveling ontsproot in creativiteit. Sommigen leerden een nieuwe taal. Sommigen ontdekten kunst. Sommigen ontdekten dat ze niet écht leefden en vonden de weg naar zichzelf terug. Anderen stopten met onwetend onderhandelen Iedereen had van de één op de andere dag veel meer tijd voor het gezin. Eentje sloot het kantoor en opende een herberg met slechts vier mensen. Anderen verlieten hun vastgeroeste relatie om de liefde van hun leven te vinden. Anderen boden aan om voor kwetsbare mensen boodschappen te doen of te koken Iedereen wist ineens wat een ‘vitaal beroep’ was, deze mensen werden helden, ze werden meer gewaardeerd dan ooit. Anderen gingen op afstand muziek met elkaar maken of zingen om op deze manier samen te zijn. Mensen kregen oog voor eenzaamheid en verzonnen dingen om er iets aan te doen. Mensen herstelden van hun stressvolle leven. Mensen die elkaar niet kenden begonnen spontaan een praatje met elkaar Sommigen maakten vliegers van papier met hun telefoonnummer erop zodat eenzame mensen ze konden bellen. De overheid ging bedrijven en zelfstandigen helpen zodat ze niet failliet zouden gaan of mensen zouden moeten ontslaan Gepensioneerde zorgpersoneel bood zichzelf aan om te helpen in de Zorg. Uit alle hoeken kwamen vrijwilligers, iedereen wilde iets doen. Om 20:00 uur s ‘avonds gingen mensen uit allerlei landen klappen voor alle artsen, verpleegkundigen en zorgpersoneel die keihard aan het werk waren om in de zorg alles draaiende te houden.

Het was het jaar waarin men het belang erkende van gezondheid en verbinding, van saamhorigheid, van sociale contacten en misschien ook van zijn roeping, dit deed iets met het collectieve bewustzijn, dit deed iets met alle mensen… En de economie ging bijna kopje onder, maar stopte niet, het vond zichzelf opnieuw uit Het was het jaar waarin de wereld leek te stoppen, het jaar waarin we met elkaar in de geschiedenisboeken zouden komen… Dat wisten we allemaal.

En de lente wist het niet,

En de bloemen bleven bloeien, en de bomen liepen uit. En het werd steeds warmer. En… er waren veel meer vogels.

En toen kwam de dag van bevrijding…

De mensen keken tv en de premier vertelde iedereen dat de noodsituatie voorbij was. En dat het virus had verloren!

Dat iedereen SAMEN had gewonnen!!!

En toen ging iedereen de straat op…

Met tranen in de ogen…

Zonder maskers  en handschoenen…

De buurman werd geknuffeld, alsof hij een broer was. En de wereld was mooier en liefdevoller geworden En de mensen waren humaner geworden En ze hadden weer waarden en normen De harten van mensen waren weer open, en dat had positieve gevolgen Doordat alles stil had gestaan kon de aarde weer ademen, ook zij was genezen van wat de mensen háár veel eerder hadden aangedaan.

 

En toen kwam de zomer….

De zomer kwam, omdat de lente het niet wist

En hij was er nog steeds

Ondanks alles

Ondanks het virus

Ondanks de angst

Ondanks de dood

 

Omdat de lente het niet wist,

leerde iedereen

de kracht van het leven…

 

 

Bron:  Susan Blanco (De Taalrecycler)


Donderdag 26 maart 2020

Vandaag het tweede lied van Kinga Ban. Eén van de twee liederen,  die zo onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn. Vandaag het lied ‘Opnieuw geboren’

 

<’Opnieuw geboren’> (klik voor beluisteren op You tube)

Ingezonden door Jikkie v d Veen

In de rubriek verbinding wil ik graag 2 liederen van Kinga Ban delen. (voormalig zangeres van de groep Sela).
Kinga Ban is op 6 mei 2019 gestorven. Na 7 jaar borstkanker te hebben gehad. Ze liet een man en 3 kinderen achter. Ze schreef het lied “In goede handen”, waarin ze zingt over het grote verdriet om haar kinderen te moeten achterlaten, maar zeker te weten dat ze in goede handen zijn. Vlak voor haar sterven schreef ze het lied “Opnieuw geboren”.
Ik vind het indrukwekkend.

 


Woensdag 25 maart 2020

*Vandaag en morgen twee ingestuurde liederen van Kinga Ban. Twee liederen die onlosmakelijk aan elkaar zijn verbonden. Vandaag het lied ‘In goede handen’.

 

<’In goede handen’> (klik voor beluisteren op You tube)

Ingezonden door Jikkie v d Veen

In de rubriek verbinding wil ik graag 2 liederen van Kinga Ban delen. (voormalig zangeres van de groep Sela).
Kinga Ban is op 6 mei 2019 gestorven. Na 7 jaar borstkanker te hebben gehad. Ze liet een man en 3 kinderen achter. Ze schreef het lied “In goede handen”, waarin ze zingt over het grote verdriet om haar kinderen te moeten achterlaten, maar zeker te weten dat ze in goede handen zijn. Vlak voor haar sterven schreef ze het lied “Opnieuw geboren”.
Ik vind het indrukwekkend.

 


Dinsdag 24 maart 2020

Dit hoopvolle gedicht is gemaakt door Bert van der Klis.

 

Pauw

Ik ben een Pauw,
een sierlijke vogel,
ik fleur deze moeilijke tijd,
een beetje op.

Ik ben een Pauw,
steek mijn kop niet in het zand,
door mijn mooie kleuren
geef ik hoop in bange dagen.

Ik ben een pauw,
en geef een schreeuw,
omdat ik weet
dat wij elkaar nodig hebben.

Ik ben een pauw,
gemaakt door een schepper,
die er altijd voor ons zal zijn,
ons in stand houdt.

Ik ben zo trots als een pauw,
maar hou mijn veren dicht,
omdat ik er even wil zijn,
voor mensen die troost nodig hebben.

Ik ben een pauw,
en zet mijn veren op,
voor al die mensen,
die zich inzetten,
om de wereld in balans te houden.

Ik ben een pauw,
en zet mijn veren op,
kleuren van hoop,
op betere tijden!

 

Bert van der Klis
bvdklis@gmail.com
Emmen.
2020 3 2020

 


  Maandag 23 maart 2020

<Wende Snijders> (klik voor beluisteren via You Tube)

Voor alles, bang geweest……

Een lied met een boodschap, gedeeld met vrienden, in een ‘bange’ wereld. Je voelt in dit lied de ‘hartslag’ van deze tijd.

 


Zondag 22 maart 2020

 

Bron: Website KRO-NCRV

    <Kiet Engels>     (Klik voor link naar ‘De Verwondering’)

*In het KRO-NCRV-programma De Verwondering ontvangt Annemiek Schrijver gasten uit verschillende religieuze tradities met uiteenlopende maatschappelijke achtergronden. Zij neemt haar gasten mee de stilte van de zondag in om met hen, weg van de waan van de dag, toevlucht te zoeken bij inspirerende woorden en met hen te praten over hun inspiratie en alledaagse spiritualiteit.

Aan het verzoek om dit programma, van zondag 15 maart 2020, over deze speciale vrouw nog eens terug te kijken, willen wij graag aan voldoen. (bron: website kro-ncrv.nl ) Een vraaggesprek over geloof, hoop en vertrouwen.

 


Zaterdag 21 maart 2010

 

<Ga Met God>  (klik voor beluisteren via You Tube) 

*Dit zegenlied is een lied over geloof, hoop en liefde, bij gevaar en in bange tijden, maar vooral is dit een lied over het vertrouwen in vers 4 : ‘Tot wij elkaar weer ontmoeten, in zijn Naam elkaar begroeten’.

 

Nieuwe liedboek voor de kerken, lied 416

Ga met God, en Hij zal met je zijn,
jou nabij op al je wegen,
met zijn raad en troost en zegen.
Ga met God, en Hij zal met je zijn.

Ga met God, en Hij zal met je zijn,
bij gevaar, in bange tijden,
over jou zijn vleugels spreiden.
Ga met God, en Hij zal met je zijn.

Ga met God, en Hij zal met je zijn,
in zijn liefde je bewaren,
in de dood je leven sparen.
Ga met God, en Hij zal met je zijn.

Ga met God, en Hij zal met je zijn,
tot wij weer elkaar ontmoeten,
in zijn Naam elkaar begroeten.
Ga met God, en Hij zal met je zijn.