Sinds het voorjaar van 2015 is er in De Weme de (bijbelse) kookworkshop: ‘Bijbels Culinair”.

In Bijbels Culinair maken de deelnemers een reis door de tijd in de Israelische  keuken van weleer. Tijdens deze reis maak je kennis met eeuwenoude recepten, die de eetcultuur aangeven in een tijd dat eten meer was dan alleen maar voeding. Samen met iemand eten, had voor de Israëliet n.l. een hele diepe betekenis. Als men je uitnodigde voor een gemeenschappelijke maaltijd, dan beschouwde men je als vriend.

In de bijbel zijn hier tal van voorbeelden van; denk b.v. aan de maaltijd van de Emmaüsgangers.

Ook was de eetcultuur sterk verbonden met oude gebruiken en rituelen. De ‘rode linzensoep’ waarmee Jacob zijn broer Ezau het eerstgeboorterecht ontfutselt is natuurlijk heel duidelijk en spreekt voor zichzelf!

Ingrediënten Bijbels Culinair

De ingrediënten voor Bijbels Culinair, februari 2015

 

Aan de hand van kookdominee Han Wilmink, schrijver van het kookboek ‘Bijbels Culinair’, wordt er iedere keer een menu samengesteld, die past in de tijd van het kerkelijk jaar. De verschillende gerechten, met uitleg, worden met z’n allen klaargemaakt en daarna gaan we met elkaar aan tafel. De diepere betekenis van de gemeenschappelijke maaltijd in het oude Israël, proberen wij dan te evenaren.

DSC_0368

De middag begint om 15.00 uur (tenzij anders aangegeven) en is in De Weme.

 U hoeft geen keukenprins- of prinses te zijn, want iedereen is van harte welkom, ongeacht zijn of haar keukentalenten.

DSC_0370

 

*De <menukaart> van maandag 16 februari 2015

*De  <menukaart> van maandag 13 april 2015

*De volgende Bijbelse Culinaire middag is op maandag 15 juni 2015:

De afgelopen keren was er veel belangstelling en werd het als heel gezellig en goed ervaren om samen te koken en te eten. Dit “recept” willen we ook nu weer hanteren en we hopen dat ook anderen naast de toen aanwezigen zich aangesproken voelen om mee te doen en mee te eten. Wie u ook bent of waar u ook vandaan komt …… u bent in ieder geval van harte welkom.

Er is ruimte voor heel veel kokers en eters!

De middag op, maandag 15 juni, begint om 15.00 uur in de Weme met het voorbereiden en koken van de maaltijd, waarna we om ca.18.00 uur aan tafel gaan. Aan u de keus om vanaf 15.00 uur mee te helpen met de voorbereiding of om 18.00 uur aan te schuiven voor de maaltijd. U mag ook gewoon vanaf 15.00 uur of 16.00 uur komen voor de gezelligheid. Er is bezigheid en koffie genoeg!

In verband met het inkopen doen vragen wij wel aan u om zich van tevoren op te geven! U kunt dit doen bij mij of bij Jeannet. Mondeling, per telefoon of e-mail!

Tel. 551251 of e-mail: Dominee Peter den Braanker

                      

Peter en Jeannet den Braanker

33