Bron: Website Protestantse Kerk Nederland

Komende zondag begint de Kerstcampagne ‘Geef licht’ van Kerk in Actie. Speciaal voor deze campagne schreef zanger Stef Bos het lied ‘Geef licht’. “Juist mensen die in het duister zitten, laten je zien waar je het licht kunt vinden.”

Stef Bos woont en werkt zes maanden per jaar in Zuid-Afrika. Zijn vrouw is Zuid-Afrikaanse, zijn drie kinderen zijn er geboren. “In de jaren ‘90 kwam ik bij toeval in Zuid-Afrika terecht. Ik woonde in België, was net klaar met de toneelschool en raakte bevriend met een aantal leden van de anti-apartheidsbeweging, waaronder muzikanten. Zij nodigden me uit om samen in Zuid-Afrika een lied op te nemen. Vanaf dat eerste bezoek heeft het land mij niet meer losgelaten.”

Inmiddels woont Stef Bos een groot deel van het jaar met zijn gezin in Kaapstad. Hij geniet van de stad, maar ziet ook dagelijks de harde werkelijkheid waar veel kinderen onder lijden. “We wonen bewust tussen de mensen, niet in een ommuurde compound. Als ik ‘s morgens mijn kinderen naar school breng, lopen we langs kinderen die op straat leven. Ik liep eens met een van mijn kinderen langs een man die op straat lag te slapen. Mijn zoon vroeg: ‘Waarom slaapt die meneer daar?’ Op de terugweg was de man wakker en zei ik tegen mijn zoon: ‘Vraag het hem maar.’ De man vertelde zijn levensverhaal, dat was zo ontroerend.

Het lied ‘Ek en mijn bottel’ gaat over hem. Ik praat met mijn kinderen over wat we zien en wil hen meegeven dat iedereen mens is met een eigen verhaal. Ik heb eens een jongen van veertien in de gevangenis opgezocht die bij ons had ingebroken. Ik wilde weten of hij wist waar onze laptops en harddisks waren gebleven. Maar toen ik hem in de ogen keek, raakten we in gesprek. Je ontdekt dan in wat voor een context zo’n kind is opgegroeid. We maakten echt contact. Mijn laptop heb ik er niet mee teruggekregen en dat is niet erg: het contact dat ik met hem had was veel wezenlijker en dat raakte me diep.”

Juist zij leren mij delen

Stef Bos vertelt dat hij veel leert van mensen aan de rand van de Zuid-Afrikaanse samenleving. “Ik zat eens in een kerkje in Kaapstad waar enorm vurig werd gezongen. Later ontdekte ik dat ik tussen de daklozen zat. Dat was voor mij een les in nederigheid. Ik had het niet in de gaten, want zij waren zo blij en dankbaar. Juist mensen die in het duister zitten, laten je zien waar je het licht kunt vinden. Juist zij leren mij delen. Met mijn liedjes wil ik deze mensen een stem geven, hun verhalen vertellen. Ik ben niet zo’n doener. Ik heb heel veel respect voor mensen die zich inzetten voor een ander, bijvoorbeeld diakenen of mensen die het werk van Kerk in Actie steunen. Ik noem deze mensen wel eens de zwijgende meerderheid. Zij zitten niet op Twitter of Facebook om hun gal te spuien en ontevredenheid te etaleren. Nee, zij voelen zich betrokken bij anderen die het minder hebben, komen in actie of geven een gift. Ik zou hen zo graag willen laten zien dat het plantje dat zij in Nederland zaaien, in Zuid-Afrika uitgroeit tot een bloem. Ik zou hen in de ogen van een kind willen laten kijken, zodat ze zien dat hun bewogenheid en steun zo enorm veel betekenen in het leven van een kind ver weg. Wat zij doen is echt fantastisch!”

Lees het uitgebreide verhaal van Stef Bos in het gratis Kerk in Actie Magazine dat aanstaande vrijdag verschijnt. Op zondag 2 december wordt er gecollecteerd voor het werk van Kerk in Actie in Zuid-Afrika. 


Songtekst adventslied ‘Geef Licht’ van Stef Bos
in aansluiting op de kerstcampagne van Kerk in Actie

Bron: Website ‘Kerk in actie’

Geef licht

Het wordt steeds vroeger donker
De winter is in zicht
Alles keert naar binnen
De gordijnen gaan weer dicht
De tijd staat op een kruispunt
Niemand weet waarheen
De schoonheid is soms ver te zoeken
De dromer staat alleen

Geef licht
Geef licht
Voor een uitweg uit het donker
Geef wat er vaak niet is
Geef licht
Geef licht
Geef alles wat je hebt
Geef de liefde een gezicht

Zie de wereld om ons heen
Zie de leugen die regeert
Zie de ongeleide leiders
Zie hun volk dat crepeert
En zie de oorlog die maar doorgaat
Ook al is ze ver van hier
Onze wereld is te klein
Om het niet te willen zien

Geef licht
Geef licht
Geef ruimte en geef uitzicht
Geef wat er vaak niet is
Geef licht
Geef licht
Geef alles wat je hebt
Geef de liefde een gezicht

Ik stak mijn kop onder de grond
Maar de haan die bleef maar kraaien
Alsof hij zei je moet iets doen
Om een verschil te kunnen maken
Je kunt verdrinken in cynisme
Alsof het toch niets uit kan halen
maar in de verte schijnt een ster
Die de richting kan bepalen
En Hij geeft licht

Geeft licht
Voor een uitweg uit het donker
Voor wat er vaak niet is
Dus geef licht
Geef licht
Geef alles wat je hebt
Geef de liefde een gezicht.

Speciaal voor de kerstcampagne van Kerk in Actie schreef Stef Bos het lied ‘Geef licht’  dat gratis  te downloaden is op de website.

Stef Bos schreef dit lied speciaal voor de kerstcampagne van Kerk in Actie voor kwetsbare kinderen in Zuid-Afrika, Colombia, Oekraïne, Myanmar en Syrië.
Wilt u deze campagne ook ondersteunen? Maak dan uw bijdrage over op IBAN NL 89 ABNA 0457 457 457 t.n.v. Kerk in Actie o.v.v. Geef Licht.