Nieuws van Kerk in Actie

Bron: Website, Kerk in Actie

De cycloon Idai zorgt in grote delen van Mozambique, Malawi en Zimbabwe voor een enorme ravage. Volgens het Wereldvoedselprogramma van de VN zou de cycloon, die de afgelopen dagen het zuidoosten van Afrika trof, kunnen uitgroeien tot de grootste aan het weer gerelateerde natuurramp op het zuidelijk halfrond ooit. Zeker 3 miljoen mensen zijn getroffen, meer dan 500.000 mensen zijn dakloos geraakt. Kerk in Actie start hulpverlening.

In Mozambique bevinden zich 1,7 miljoen mensen in het pad van de cycloon, terwijl in buurland Malawi nog eens 920.000 mensen zijn getroffen. De wervelwind ging gepaard met golven met een hoogte van 6 meter die een “ongelofelijke verwoesting” veroorzaakten in een groot gebied. De getroffenen – vooral diegenen in afgelegen gebieden – hebben dringend behoefte aan voedsel, water, kleding, onderdak en medicijnen.

> Doneer online

Bijna alles verwoest
Het officiële dodental ligt inmiddels op bijna vijfhonderd. Zowel de VN als de Mozambikaanse president Filipe Nyusi vrezen dat het aantal de komende dagen flink gaat stijgen. “De komende dagen wordt nog veel meer neerslag verwacht. Het zou ons niet verbazen als het aantal slachtoffers tot boven de duizend oploopt”, aldus Nyusi.

De storm kwam aan land in Mozambique en bereikte later ook buurlanden Zimbabwe en Malawi. Communicatielijnen zijn volledig weggevallen en wegen zijn weggevaagd. Grote delen van de stad Beira zijn totaal verwoest. Gehele dorpen zijn overstroomd. Hulpverleners redden mensen die op daken zijn gaan schuilen en in bomen zijn geklommen om niet in het water terecht te komen.


Hulp via lokale organisaties en kerken
De natuurramp treft de landen vlak voor de belangrijkste oogst van het jaar. Mensen leven hier vooral van zelfvoorzienende landbouw, dit betekent dat er een groot voedseltekort ontstaat. Zonder hulp zullen miljoenen mensen de komende maanden honger lijden. Via het wereldwijde netwerk ACT (Acting by Churches Together) biedt Kerk in Actie via lokale kerken en christelijke organisaties hulp in het getroffen gebied. In Mozambique gaat het om CEDES (opgericht door Raad van Kerken van Mozambique en Caritas), in Malawi om CARD (Protestantse Kerk) en ELDS (Lutherse Kerk) en in Zimbabwe om LDS (Lutherse Kerk), ZCC (Raad van Kerken) en MeDRA (Methodisten).

Samen werken we aan het leveren van voedsel, onderdak, kleding, water, gezondheidszorg, sanitaire voorzieningen, hygiëne en psychosociale ondersteunende diensten. We zijn ook gericht op de specifieke behoeften van kwetsbare groepen, zoals kinderen, vrouwen, mensen met een handicap en ouderen.


Help mee en steun de slachtoffers
Kom ook in actie en help de slachtoffers in Mozambique, Zimbabwe en Malawi. Maak uw bijdrage over op rekening NL89 ABNA 0457 457 457 t.n.v. Kerk in Actie, o.v.v. het projectnummer ‘Noodhulp cycloon Idai’ of doneer online. Hartelijk dank!

 

Bron: Website Kerk in Actie