Tienjarig partnercontact Ruse – Dalen

Na het succesvolle bezoek van de delegatie uit Dalen aan de partnergemeente in Ruse is het nu de beurt aan onze Bulgaarse vrienden om een bezoek aan ons te brengen. Dit bezoek is gepland in het weekend van vrijdag 4 oktober t/m 7 oktober. (de datum die in de Zandloper is vermeld, is door organisatorische redenen met twee weken uitgesteld)  De delegatie bestaat, net als de Dalense groep, uit acht personen. Father Stefan (voorganger van de kerk in Ruse) Hij heeft ruim 10 jaar geleden, samen met ds. Auke Schuil de aanzet gegeven tot het contact. Ook Eleonora Micova komt mee, zij is in Dalen bij de meesten bekend als Eli. Veel gemeenteleden hebben tijdens een uitwisseling bij haar en haar echtgenoot Peter onderdak gevonden. De kookkunst van Eli was vaak ook de eerste kennismaking met de Bulgaarse keuken.

        Op deze foto staan o.a. Vicky, Eli en Mariana, leden van de komende delegatie uit Ruse

Tot ons groot plezier komt ook Victoria (Vicky voor intimi) mee. Zij is, na het overlijden van haar man, alleenstaande moeder van 3 jonge dochters en daarnaast probeert zij een hotel te runnen. Sinds kort heeft zij tot onze grote vreugde een nieuwe vriend, Angel, een alleenstaande vader met 2 dochters en een pasgeboren zoontje. Zijn echtgenote is, zeer verdrietig, in het kraambed gestorven. Zoals U kunt lezen, het contact gaat over ‘lief en leed’. Samen gaan ze een nieuwe start maken en bij dit bezoek nemen ze hun dochter Tsveta mee.

Ook Vesy en Mariana komen mee; twee vrouwen die (op de achtergrond) veel werk verzetten in het kerkelijk leven van de gemeente. Fijn, dat zij nu ( voor de eerste keer ) meekomen en kennis kunnen maken met onze gemeente.

Last but not least komt Blagy mee. Zij is de dochter van father Dimitar en heeft als passie muziek. In 2014 zong ze al samen met Sjouke van der Veen de sterren van de hemel. Velen van ons kunnen zich nog het lied Hallelujah (van Leonard Cohen) herinneren, die ze de afgelopen jaren vaak hebben gezongen. Zij gaat na de zomer studeren aan de muziek Hogeschool in Pleven met als studierichting ‘popmuziek’. Zij heeft een tijdje slagwerk en percussie gedaan maar ze is er achter gekomen dat haar stem haar beste instrument is.

Naast haar goede stem, speelt Blagy diverse instrumenten, waaronder de Marimba en de drums.

Wat is de bedoeling? Het bezoek vindt zoals hierboven vermeld in het weekend van 4 t/m 7 oktober 2019. Ze landen dan in vroege ochtend in Eindhoven, waar Kees Matthijsse ze van het vliegveld zal ophalen.  Na aankomst in Dalen volgt het ‘inkwartieren’ bij het logeeradres.  Daarna kunt u ze welkom heten en kennismaken tijdens de ontvangstlunch, rond 12.00 uur in de Weme. Meestal is door de vermoeiende reis op die vrijdagmiddag niet meer te verwachten dan de begroeting door vrienden en leden van de werkgroep. ’s Avonds genieten we van een eenvoudige maaltijd bijv. bij iemand in de tuin (als het weer dit toelaat).

Op de zaterdag gaan we na het ontbijt Dalen en directe omgeving verkennen. Er is vaak veel interesse in de ‘gewone dingen van het leven’. Waar werkt iemand, hoe ziet een Nederlandse school er van binnen uit etc? We zullen zeker ook één van de vele toeristische trekpleisters in onze regio bezoeken. Van Gogh is bijv. erg populair in Bulgarije dus ligt een bezoek aan het van Gogh huis in Nieuw Amsterdam voor de hand. In de avond proberen we met een aantal mensen een concert te bezoeken. Het is bekend dat father Stefan een grote blues liefhebber is.

De zondag staat in het teken van de kerkdienst en het kerkelijk leven in onze gemeente. De kerkdienst begint om 10.00 uur. Na de dienst bestaat de gelegenheid om nader kennis te maken met onze Bulgaarse vrienden, uiteraard met koffie, etc. In de middag stellen wij ons voor om een muziekmiddag in de kerk te houden. Naast een orgelconcert van onze organist Geert Meendering en Greetje Pos op de dwarsfluit, gaan we ook genieten van de vocale kwaliteiten van onze eigen Lammy en Sjouke en uiteraard van Blagy, de dochter van father Dimitar. Komt dat zien en vooral horen zouden wij zeggen. De verdere details krijgt u nog door.

Uitleg van molenaar Hans Petit, bij de molen ‘De Bente’. (bezoek 2012)

 

In de avond willen wij u graag in de gelegenheid stellen om nader kennis te maken met de vrienden uit Ruse onder het genot van een eenvoudige maaltijd. ( voor de juiste tijden: de zondagsbrief en de afkondigingen in de kerk) Op de maandag is er vaak niet meer veel tijd voor grote plannen, afgezien dan van een gemeenschappelijk ontbijt. Het afscheid is vaak erg emotioneel omdat iedereen weer ‘zijns weegs’ gaat met in zijn achterhoofd alle waardevolle momenten en herinneringen.

 Voor de lunch op vrijdag en het avondeten op zondagavond is het noodzakelijk dat u zich aanmeld.

U BENT VAN HARTE UITGENODIGD OM AANWEZIG TE ZIJN BIJ DE ACTIVITEITEN !