Verslag van Father Stefan Stefanov

Lieve vrienden uit Dalen – Nederland.

In de afgelopen 10 jaar van onze ontmoeting, is de route tussen Dalen en Ruse een vaste in beide richtingen geworden. Tijdens ons bezoek begin oktober, hebben we in drie dagen tijd veel ontmoetingen gehad, hebben we verschillende concerten bezocht en zondag was er de aanbidding in de lokale kerk, gebouwd in 1824, behorend tot de Nederlandse Protestantse Kerk. Na de middag was er een concert in dezelfde tempel.  

Het was een weekend met meerdere concerten. De eerste avond na onze aankomst zijn we in het nabijgelegen stadje Hardenberg geweest, waar we naar een concert van spirituele muziek in de kerk hebben geluisterd door een mannelijk koor van 120 zangers en samen met de luisteraars een aantal van de hymnen hebben gezongen. De volgende dag bezochten we de hoogste windmolen, in de omgeving van Dalen, die tot het begin van de jaren ‘70 operationeel was en waar nu een speciaal museum in is gevestigd. Met verrassing kwamen we erachter hoe dicht onze geschiedenis ligt bij de Tweede Wereldoorlog in Nederland en Bulgarije.

In Nieuw Amsterdam hebben we het museum bekeken in het huis waar in 1883 Vincent van Gogh woonde. Ook hebben we gekeken naar een grote tuin voor Chinese rozen en andere exotische planten. Op de zaterdagavond hebben we verschillende rock-clubs in het nabijgelegen Coevorden bezocht, in elk van deze met verschillende groepen. Maar het beste was, om te praten van wat in je hart zit, zoals het is met elke ontmoeting tussen oude en goede vrienden.

Dalen is een prachtig dorp met ongeveer 4000 bewoners die in prachtige huizen wonen met tuinen voor elk huis. Aangezien er geen hekken zijn, hebben we kunnen kijken naar de verschillende bloemen, struiken en bomen in deze tuinen, gecombineerd met een precieze esthetische flair.

Maandagmorgen om 5 uur gingen we naar het vliegveld en hebben we meer dan 2 uur op de Nederlandse snelweg gereisd. Het lijkt mij dat in de vroege ochtend van de eerste werkdag van de week, de werkdag al heel vroeg is begonnen. Het verkeer op de snelweg waren, volgeladen vrachtwagens, busjes en lichte auto’s-de werkdag begon inderdaad al vanaf de donkere ochtend. Het lijkt erop dat alles wat in Nederland gebouwd wordt, te danken is aan de toewijding, de organisatie en de discipline van zijn bewoners. Naast deze kwaliteiten, hebben we weer hun buitengewone vriendelijkheid en warmte gevoeld.

Father Stefan Stefanov

Voorganger Nicolai kerk, Ruse