Stolpersteine

Op Israëlzondag 3 oktober 2021 kwamen de kerken van de zanddorpen in Zuid-Oost Drenthe in actie voor de Stolpersteine.

Ook de Diaconie van onze Dorpskerk in Dalen heeft een gift gegeven voor deze actie. Stolpersteine houden de nagedachtenis vast aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog; opdat men nooit zal vergeten!

Struikelstenen zijn bedoeld om de slachtoffers van het nationaal-socialisme rond en tijdens de Tweede Wereldoorlog te herdenken, legt de <Stichting Stolpersteine> uit. Het idee is bedacht door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, die de stenen ‘Stolpersteine’ noemt. Stolpern betekent in het Duits struikelen en Steine betekent stenen.

 

.                     Stolpersteine in Dalen.

De struikelstenen worden in de stoep voor het laatste adres van het slachtoffer gelegd, zodat voorbijgangers er even bij stil kunnen staan.

Stolpersteine, sinds 1992 gemaakt door de kunstenaar Gunter Demnig (link) zijn messing steentjes waarmee we de slachtoffers van het nationaal-socialisme rond en tijdens de Tweede Wereldoorlog herdenken. De messing Stolpersteine worden daarvoor in de stoep geplaatst voor de laatste (vrij gekozen) woning van de slachtoffers.

Op elk messing steentje staat de naam van één slachtoffer. Daaronder staan het geboortejaar, plaats en datum van arrestatie door of namens het regime (wanneer van toepassing). En als laatste de plaats en datum waar het slachtoffer werd vermoord of is overleden.

HIER WOONDE …

Eén steen.

Eén naam.

Eén persoon.

Stolpersteine zijn gedenkstenen en nadrukkelijk geen grafstenen. Ze helpen ons om na te denken over het lot van slachtoffers rond en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze brengen hen opnieuw bijeen, als nagedachtenis aan de gezinnen die plotseling uit elkaar werden gerukt onder het nationaal-socialisme.

Er zijn Stolpersteine in minstens 1.200 plaatsen in Duitsland, Oostenrijk, België, Kroatië, Tsjechië, Finland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Hongarije, Litouwen, Luxemburg, Moldavië, Nederland, Noorwegen, Polen, Roemenië, Rusland, Slowakije, Slovenië, Spanje, Zwitserland en Oekraïne.