De aardbevingen in Turkije en Syrië hebben inmiddels al duizenden én duizenden mensen het leven gekost. Gebouwen zijn ingestort en veel mensen liggen nog onder het puin. Het aantal doden en gewonden lopen iedere dag nog op. Zo’n 23 miljoen mensen in Syrië en Turkije zijn getroffen door de aardbevingen en de naschokken, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De beelden uit het rampgebied zijn verschrikkelijk en de getroffen mensen hebben dringend hulp nodig.

Hulp aan Turkije en Syrië.

De Samenwerkende Hulporganisaties hebben Giro555 geopend om de slachtoffers van de aardbevingen in Syrië en Turkije te helpen. Bij de ramp zijn duizenden mensen om het leven gekomen.

Vanuit alle delen van de wereld wordt hulp gestuurd. Reddingsteams zijn onafgebroken bezig met het zoeken naar overlevenden onder het puin. Met name in het Syrische deel van het rampgebied verlopen de reddingswerkzaamheden moeizaam. “Het is nu een race tegen de klok”, zei WHO-directeur-generaal Tedros eerder deze week. “Elke minuut, elk uur dat verstrijkt, neemt de kans om overlevenden te vinden af.”

Het Nederlandse Rode Kruis had al een rekeningnummer geopend voor de slachtoffers. Daarmee werd binnen 24 uur meer dan 2 miljoen euro opgehaald.

De laatste keer dat Giro555 werd opengesteld was in februari vorig jaar, na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. Volgens de laatste tussenstand heeft die actie meer dan 178 miljoen euro opgehaald. In 2020 werd het rekeningnummer opgesteld voor coronahulp aan kwetsbare landen.

Dorpskerk Dalen  –  Collecte voor Turkije en Syrië:

Zondag 19 februari is in onze Dorpskerk van Dalen, de diaconie-collecte bestemd voor de ramp in het aardbevingsgebied in Turkije en Syrië. Deze collecte zal worden verdubbeld door de diaconie en overgemaakt naar Giro555

Wie zit achter Giro555?