Een avonddienst die in het teken staat van de Top 2000-muziek.

Voorganger: Ds. F. Omvlee uit Monnickendam,

m.m.v. Paletkoor uit Steenwijksmoer en liveband, aangevuld met zangers en zangeressen uit Dalen en Coevorden.

Thema is: ‘Ont-moeten’.

Liturgie

De top drie van de Dorpskerk van Dalen:

1 Kansas – Dust in the Wind

2 Cat Stevens – Morning has Broken

3 Simon & Garfunkel – Bridge over Troubled Water

Enkele motivaties bij de muziek in deze dienst,

waarop gestemd is.

Cat Stevens – Morning has Broken

De boodschap uit dit lied is het dankbaar zijn voor elke nieuwe dag, ook als het even minder loopt in je leven. (anoniem)


Gezongen bij de doop van onze dochter. (anoniem)


Eva Cassidy – Fields of Gold

Eva Cassidy heeft zo’n geweldige stem! De stem van een engel. En het nummer zingt ze zo prachtig, ze zingt het zo beeldend: het doet me aan mijn jeugd denken. Naar mijn mening mooier dan het origineel van Sting. (Alita Dorenbos)


Bridge over Troubled Water

Zo mooi! (Irma Toersen)


Van kinds af aan mijn nr.1; dat je in de wetenschap kunt leven dat er altijd iemand is die naast je staat, je tranen droogt en troost geeft. (anoniem)


Ook dit nummer geeft troost in moeilijke tijden. Weet dat er altijd mensen zijn, die je steunen. Like a Bridge over Troubled water,  I will lay me down. (anoniem)


  • Top 2000 muziek voor de dienst

Music – John Miles

De boodschap van ‘Music’ (Was My First Love) is dat muziek de kracht heeft om ons leven te veranderen, ons te inspireren en troost te bieden in moeilijke tijden. Het helpt ons ook contact te maken met anderen en onze emoties te uiten op een manier die met woorden niet mogelijk zijn. 

Welkomstwoord:  Henrike Bosman

Morning has Broken Cat Stevens

Als het om tijdloze nummers gaat, is ‘Morning Has Broken’ van Cat Stevens ongetwijfeld een klassieker. In de kern gaat deze song over een nieuw begin. De teksten beschrijven de schoonheid van een nieuwe dag, terwijl de zon opkomt en de wereld ontwaakt. Het is een lied dat je er op wijst, dat je altijd weer een nieuwe start en een nieuw begin kunt maken.

Opening van de dienst en gebed:

(we gaan staan)

                                Ds. Fred Omvlee

Als het avond is – Suzan & Freek

De betekenis van dit nummer van Suzan & Freek gaat over het gevoel dat iedereen weleens heeft gehad wanneer je iemand erg mist. Dat kan een familielid zijn of een vriend waarmee je het contact langzaam verliest. Je kunt niet meer met elkaar praten, je bereikt de ander niet meer: “Je leeft misschien nog wel met elkaar en weet dat je het gesprek erover moet aangaan. Maar dat ga je uit de weg.”

Love Shine a Light –  Katrina & The Waves

‘Love Shine a Light’ van Katrina en The Waves is een nummer dat het leven viert zoals te zien is in de teksten. Het nummer biedt een positief, hartverwarmend gevoel dat dient als een baken van hoop en inspiratie voor iedereen die het hoort. De tekst luidt: “we gaan samen een licht schijnen, één hart, één lied… we gaan onze liefde een licht laten schijnen in alle uithoeken van de wereld”. Deze teksten vieren het leven en bieden een positieve boodschap die dient als een oproep tot actie voor mensen om samen te komen, zich te verenigen en hun licht in de wereld te laten schijnen.

Gebed v lezing:      Ds. Fred Omvlee

Lezing, Lucas 19: 1 t/m 6: Betty Kornegoor

Roller Coaster –   Danny Vera

Deze song gaat over het alledaagse leven, dat net als een achtbaan op en neer gaat. Danny Vera vertelde hier zelf over: “Het nummer gaat over het leven, zoals het is. Soms is het leuk, soms heel verdrietig”. In het nummer zingt hij over een bloeiende magnolia; deze is door zijn vader geplant voor zijn overleden moeder.

Overdenking:  Thema ‘Ont-moeten’

Dust in the Wind – Kansas

Dit is een lied van weemoed, van omzien, van terugdenken aan dat wat is geweest. ‘Aan dat wat als stof door de wind wordt weggeblazen, als een druppel die opgaat in de oneindigheid van de oceaan’. Een herinneringslied.

Bridge Over Troubled Water – Simon & Garfunkel

‘Brug over onstuimig water’, daar gaat dit nummer over. God is  een bron van troost en hulp in moeilijke tijden. Hij wordt in het nummer dan ook vergeleken met een brug over ruig water. Die brug blijft stevig staan in de stormen van je leven.

Gebeden

Gedicht: Peter Hollenga

 ‘Ontmoeten’
Is meer dan iemand tegenkomen of bij elkaar zijn.
Je ‘ontmoet’ niet zoveel mensen.

Ontmoeten heeft iets van verwondering en herkenning.
De ander is antwoord óf vraag op iets in jou.

Een echte ontmoeting raakt je,
niet omdat je alles moet zeggen tegen de ander,
maar wel, dat die ander jou iets mag zeggen of vragen.

Ontmoeten is de ander binnenlaten in het huis van jezelf,
met het risico dat hij of zij ontdekt

dat niet alles echt is in je huis,

dat je je soms anders voordoet,
dat je kwetsbaar bent en soms anderen napraat.

Iemand ontmoeten is iemand binnenlaten in de binnenste cirkel van je leven.
Hij zal vragen naar je ervaringen, gewoontes, gevoelens en opvattingen.

Pas als je de ander zo diep laat binnendringen kun je van ontmoeting spreken.

Een échte ‘ontmoeting’ laat sporen na.

Fields of Gold – Eva Cassidy

Het nummer “Fields of Gold” van Eva Cassidy gaat over waardering voor momenten van liefde, schoonheid en vreugde. Het spreekt over herinneringen aan gedeelde ervaringen, liefde die boven alles staat en hoop op een gezamenlijke toekomst. Het lied suggereert dat zelfs als er twijfels en moeilijkheden komen, je altijd kunt vertrouwen op de liefde die je samen hebt gedeeld en je vreugde geeft die vergelijkbaar is met het lopen door de velden van goud. (gerst)

Uitzending en zegen: (staande)

Dankwoord: Kees Oosterhof

 Oh Happy Day – The Edwin Hawkins Singers

 “Oh Happy Day” van The Edwin Hawkins Singers is een nummer dat de tand des tijds heeft doorstaan. Het is opgenomen in meerdere talen en genres; het is de boodschap van hoop, verlossing en het vieren van je geloof. Deze Gospel, die in veel hitlijsten heeft gestaan, heeft de ziel van veel mensen over de  hele wereld geraakt.

White Christmas – Bing Crosby

Het nummer heeft een diepere betekenis dan de pakkende melodie en vloeiende zang. Het symboliseert hoop, optimisme en het verlangen naar betere dagen. De contrasterende beelden van blauwe luchten en witte Kerstmis roepen een gevoel van verlangen naar vreugde en geluk op, zelfs als er uitdagingen zijn. Het spreekt tot het menselijk verlangen naar vrede, liefde en een betere toekomst.   

  • Na de dienst is er collecte voor “Kerk in Actie”:

.         Kinderen in de Knel – Myanmar

  • Na de dienst is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten en na te praten over de dienst en de muziek. Onder het genot van een kop koffie/thee of een drankje. Voel je welkom bij deze ontmoeting.

Enkele motivaties bij de muziek, waarop ook gestemd is, maar die niet in deze dienst gespeeld zijn.

 Adele – Make you feel my love

Gespeeld bij het binnengaan van mijn trouwlocatie

                                                                (Geertje Goelema)


Yesterday once more – The Carpenters 

Dit liedje gaat over liefde, de nostalgie, de herinnering, de magie van muziek! En je kan het heerlijk meezingen (Alita Dorenbos)


Time in a Bottle – Jim Croce

Dit nummer heeft mijn man Berend vlak voordat hij overleed uitgezocht om te draaien tijdens zijn crematie. Sindsdien een heel dierbaar nummer. (Herma Klompsma)


El Condor Pasa (if I could) – Simon & Garfunkel

Ik was 13 toen mijn vader onverwachts overleed. Dat was een zeer heftige gebeurtenis in mijn jonge leven. Ik had toen heel veel steun aan dit liedje van Simon & Garfunkel. Als je mag kiezen tussen twee dingen, kies je natuurlijk het fijnste of het beste, als het kan. Je bent liever een bos dan een straat, liever de hamer dan de spijker, als het kan. Mijn vader had natuurlijk veel liever bij ons willen blijven, dan te sterven. Yes he would, if he could, he surely would. (anoniem)


    The Cave – Mumford & Sons

Heerlijk tempo, meeslepende melodie, ‘But, I will hold on Hope. Altijd mogen vasthouden aan hoop. I’ll know my name as it’s called again. Een hoopvolle belofte. (anoniem)


  Top of the World – Carpenters

Dit liedje doet mij denken aan mijn jaar in Gambia. (Irma Toersen)