10 JAAR PARTNERCONTACT RUSE-DALEN

Verslag van onze jubileumreis van 14 t/m 18 aug. 2019

Woensdagmorgen de 14de augustus vertrokken wij, vanuit Dalen, voor een reis richting Ruse in Bulgarije. Dit bezoek, wat in het teken staat van ons 10jarig contact/jubileum, bestond deze keer uit een (grote) delegatie van acht personen: Sjouke & Jikkie v d Veen, Lammy en Thomas van Urk, Ds. Auke Schuil, Kees & Sieta Oosterhof en Petrus Hollenga. We stapten ’s morgens om elf uur in de auto, voor de reis naar het vliegveld van Dortmund. Vanaf deze luchthaven vlogen wij naar Boekarest in Roemenië, waar de taxibus (vanuit Ruse) al klaarstond. Aan het einde van de avond kwamen wij aan in Ruse, waar wij allerhartelijkst werden ontvangen; de tafels stonden gedekt en er werd midden in de nacht nog eten voor ons klaargemaakt. De gastvrijheid is hier enorm. Heel nieuwsgierig naar elkaar en elkaars leven, ontstonden er meteen mooie gesprekken en het is dan ook een lange dag/avond geworden.

De tweede dag stond in het teken van het feest van ‘Maria Tenhemelopneming’’, een feest waarin wordt herdacht de opneming “met lichaam en ziel’ van Maria, in de hemel. Dit feest geldt in de Oosters Orthodoxe kerk, als het belangrijkste Mariafeest. We werden weer hartelijk ontvangen in deze dienst, in Borovo,  waar de liturgie al was begonnen. Je voelde de ‘warmte’ en spirit van de mensen, toen je de kerk binnenkwam en door de vele kaarsen en de mystieke sfeer, stond je als het ware gelijk in vuur en vlam. Bij Lammy was dat ook duidelijk te zien, want bij haar stond het haar echt in vuur en vlam. Een kaars stond namelijk iets te dicht bij Lammy; gelukkig is het goed afgelopen. Na de kerkdienst was er om de kerk heen de ontmoeting met veel mensen en… met heel veel lekker eten en drinken. De verbondenheid was groot.

Na de dienst, eten rondom de kerk.

Later in de middag was er een bezoek aan de grot Orlovo Chuka in de Donauvlakte; met z’n 13 km één van de langste grotten van Bulgarije. Een geweldig mooie grot al heeft het, door de hoogte van de grot, het in onze groep heel wat bloeddruppels gekost. Na een rondreis door het mooie Bulgarije, hebben we ’s avonds het feest van Maria Tenhemelopneming en het feest van onze ontmoeting gevierd. Dit allemaal in de tuin van de kerk, met heerlijk eten en drinken. Lammy, Sjouke (met gitaar) en Miroslav Pavlov zorgden voor de muzikale noot. De sfeer was uitstekend.

Vrijdagmorgen zorgde onze gastvrouw Victoria Radeva met Mariana Karachorova voor een heerlijke brunch, waarna we het centrum van Ruse hebben bezocht.

Het centrum van Ruse

Een kleine groep van onze delegatie heeft een bezoek gebracht aan Antoaneta Peltekova. Deze gehandicapte vrouw woont in Ruse en heeft het afgelopen jaar een financiële gift gehad van onze diaconale actie, die vorig jaar, van startzondag tot Oogstdienst, in onze dorpskerk plaats vond. Zij wou ons heel graag daarvoor bedanken. Bewonderenswaardig hoe positief deze vrouw in het leven staat en hoe zij met haar handicap omgaat. Meer nieuws hierover, op deze website > ‘Laatste Nieuws, in het artikel Diaconie-actie 2018, van Sjouke v d Veen.

’s Avonds vierden wij het feest van de inzegening van onze gastvrouw Victoria haar huis-en hotel, wat een heel speciale ervaring was. Deze jonge weduwe met drie kleine kinderen, runt het hotel en gaat met haar nieuwe partner en kinderen, een nieuwe start maken. Heel bijzonder en ontroerend om dit gebruik met al de verschillende rituelen mee te maken. Na de officiële plechtigheid was er (weer) het heerlijk eten en de mooie gesprekken van de ontmoeting. Dit allemaal met muziek en uiteraard wordt er dan gedanst. Super gezellig!

Zaterdag reden wij naar het St. Marinaklooster in Syanovo, waar de doopdienst was van Jana, de dochter van Bobby en Gloria Petkov. Bijzonder om in deze buitenkerk van het klooster een doopdienst mee te maken. In onze rubriek ‘Verschillen en overeenkomsten’ van onze kerk en die van Ruse, zal in de volgende Zandloper, aan de doop en de verschillen die er zijn, meer aandacht aan worden besteed.

De doop van Jana

 

Na de doopdienst was er herdenking van ons 10jarig contact. Ds. Auke Schuil vertelde over het begin van het contact, de eerste ontmoeting en de jaren daarna. Jaren waarin wij in beide kanten lief en leed hebben gedeeld en wat de verbondenheid heeft versterkt. Namens de kerk van Dalen, is er aan Father Stefan, de voorganger van de kerk in Ruse, een symbolisch beeld overhandigt: twee mensen die elkaar een hand geven, in een hart wat verbind, met als opschrift Ruse – Dalen  2009 – 2019  De titel van het beeld is ‘Een hart voor elkaar hebben’. Je zag aan de mensen en aan hun ontroering hoe zij dit gebaar waarderen. Dit zijn de dingen die er in de kerk er werkelijk toe doen; elkaar waarderen en respecteren ongeacht de verschillen die er zijn. Het beeld heeft een plaats gekregen in hun kerk.

‘Een hart voor elkaar hebben’

Op de laatste avond van het bezoek was er de feestavond van ons contact. Naast het feest en het heerlijke eten, was er veel gelegenheid om met elkaar te praten. We praten uiteraard over ons contact en het geloof, maar ook over onze verwachtingen en dromen. De verschillen die er in de kerk zijn, maar ook in het dagelijkse leven en dan merk je dat ondanks het verdwijnen van het communistische regime er nog heel veel dingen niet verandert zijn. Het doet hen dan ook pijn, dat de ‘verandering’ zo langzaam gaat, vooral omdat ze een groot hart hebben voor hun vaderland. De zaterdagavond is dan ook een avond geworden met gemengde gevoelens, mede doordat het ook een avond van afscheid nemen was. Je merkt ook, dat je in hun Zuid Europese gevoelens van genegenheid meegaat en dat je je niet geneert voor emotionele gevoelens, die bij het afscheid van vrienden horen. Tot diep in de avond werd er met elkaar gesproken.

De volgende morgen, zondag 18 augustus, vertrokken wij vroeg naar de luchthaven van Boekarest en kwamen, met de ervaring van heel veel verschillende indrukken moe in Dalen aan.

Het afscheid in Ruse

 

Het is een onvergetelijke reis geworden.

Kees Oosterhof en Petrus Hollenga