Meditatie Kerkblad december 2022

Het is lang niet eenvoudig voor iemand een passend cadeau te vinden! De maand van het Grote Genieten, zoals een reclame beweert, is aangebroken. Velen zijn in deze dagen op zoek naar een passend cadeau. Lange speurtochten op internet of in de winkelstraten worden ondernomen om voor iedereen iets passends te vinden. Hersens worden gepijnigd om toch weer iets nieuws en vooral iets origineels te bedenken. Vaak is het een race tegen de klok……. want er is nog zoveel meer te doen in deze laatste maand van het jaar!

De mogelijkheden tot inkopen-doen zijn legio: heb je geen tijd om winkels te bezoeken voor de Sint- en/of Kerstinkopen…… niet getreurd….. het word je ieder jaar, makkelijker, sneller en veiliger gemaakt om vanuit je luie stoel via internet, digitaal, de benodigde zaken te bestellen en bovendien gelijk af te rekenen. In een mum van tijd ben je klaar en hoef je alleen nog maar te wachten op de bezorgdienst die alles aan de deur brengt!

Wat we ook weten is dat een mooi cadeau niet duur hoeft te zijn…… ! Het gaat om het woord “passend” en… vooral …. het hárt erachter…..!

Wanneer we 1 Johannes 4 lezen, wanneer we het hebben over het hárt van het geschenk van God aan deze wereld, dan is dat de zending van zijn Zoon. God geeft het grootste geschenk dat Hij te geven heeft met de grootst mogelijke liefde in zijn hart! Zijn liefde voor ons mensen is de achtergrond van de dingen die Hij doet en het is vanuit deze liefde dat we de opdracht meekrijgen om elkaar lief te hebben.

Johannes schrijft: “het wezenlijke van de liefde is niet dat wij God hebben liefgehad maar dat Hij ons heeft liefgehad en zijn Zoon heeft gezonden om verzoening te brengen voor onze zonden”. Deze liefde is meer, veel meer, dan wat wij vaak onder liefde, en dan met name de romantische liefde, verstaan. De liefde waar Johannes het in zijn brief over heeft draagt een grote component van opoffering in zich.

Het is een liefde die door hoogten en diepten heen overeind blijft, telkens weer probeert verder te gaan, niet uit het lood raakt door tegenslagen maar blijft volhouden en doorgaan!

Zoals daden vaak zoveel meer zeggen dan woorden, zo laat deze daad zien hoe groot het hart van God is!

Het is, zo leren we uit de bijbel, een liefde die al begon in het paradijs, die zich voortzette in de uittocht uit Egypte, die zichtbaar werd in het koningschap van David en zich voortplantte in de belofte van een toekomstig koning uit het huis van David.

Een liefde die later ook via Israël en Jezus Christus aan vele andere volken bekend is gemaakt en die ook wij mogen ondervinden! Gods beloften hebben, als ik zo mag zeggen, een lange adem, een adem die veel langer is dan wij voor mogelijk houden en een kracht die zoveel dieper gaat dan wij kunnen bevatten!

Is ons geschenk aan God een open hart om zijn liefde te ontvangen en de bereidwilligheid om Hem te dienen in ons leven? Daarbij mogen we weten: de weg van God gaan in ons leven is geen eenzaam avontuur maar een weg van samen, van gemeente-zijn. We gaan niet alléén op weg…. we staan onder de beloften van God…. we krijgen op die weg een heleboel mensen naast ons…… mensen die ook onder diezelfde beloften op weg zijn. Laten we in deze Maand van het Grote Genieten met elkaar van dit Godsgeschenk genieten!

Ds. Peter den Braanker