PKN – Een nieuw jaar, nieuwe kansen.

Misschien hebt u deze slogan de afgelopen tijd ook wel gehoord of gedacht.

Er spreekt iets uit van ‘ik ga het in het nieuwe jaar beter doen, dan in het jaar die is geweest. Misschien hebt u ook meegedaan aan de traditionele nieuwjaarsduik. In veel plaatsen neemt men een frisse nieuwjaarsduik in de zee of in de koude gemeentelijke waterplas. Het wordt aangekondigd als hét nieuwjaarsevent: een vrolijk, fris en stoer begin van het nieuwe jaar. Het heeft wel iets van een doop, bedacht ik, zo’n nieuwjaarsduik. In het koude natuurwater spoel je het oude jaar af om schoon het nieuwe jaar in te gaan.

>Voor mij geen nieuwjaarsduik. Opnieuw beginnen zal best fris en stoer zijn, maar iedereen beleeft dit gelukkig anders. Onderstaande foto weergeeft de winterochtend. Iedere dag is er een nieuw begin. Voor mij is de foto van deze zonsopkomst een soort van een symbool van een nieuw begin. Elke dag begin je weer opnieuw. Een ander, kan hier het nieuwe jaar beginnen met zijn nieuwjaarsduik.

Opnieuw beginnen

PKN – De slogan en de nieuwjaarsduik: ze gaan in wezen allebei over ‘opnieuw beginnen’. Een mooi thema. Het raakt aan een diep verlangen naar een beter en mooier leven. Naar het opnieuw beginnen met een schone lei. Alleen: hoe doe je dat? Hoe begin je echt opnieuw? Verdampt de wens om het in een nieuw jaar beter te doen dan in het oude niet binnen de eerste dagen van januari? Is opnieuw beginnen sowieso wel mogelijk? Kan ik mijn karakter veranderen? Draag ik mijn verleden niet altijd met me mee? Neem ik mijzelf niet overal mee naar toe? Word ik niet bepaald door mijn DNA-structuur? Opnieuw beginnen door me te concentreren op mezelf en mijn prestaties is onbegonnen werk. Ik blijf draaien om mijn eigen as. Om opnieuw te beginnen is een ander nodig. Wat een zegen dat opnieuw beginnen niet míjn prestatie is, maar een uitnodiging om elke dag opnieuw, als nieuw te beginnen.

Bovenstaand verhaal is ook te lezen in ons kerkblad de Zandloper van januari 2024 en het hele verhaal is te lezen op de website van Protestantse Kerk Nederland (Verdieping)

Iedereen een heel goed nieuwjaar gewenst,  met uiteraard een goede gezondheid.  

Petrus Hollenga, webbeheerder